Tragedyanın Roma tiyatrosu öncülerinden Lucius Annaeus Seneca “Hayat bir öyküye benzer, önemli olan yanı eserin uzun olması değil, iyi olmasıdır.” der. Bir öykünün iyi olması için ne gerekir? İyi örülmüş bir senaryo kurgusu mu? Yoksa duyguları yoğun bir şekilde aktarabilmesi mi?

İyi bir öykünün nasıl olacağını bilemeyiz ama size iyi bir hayat hakkında tavsiyeler verebiliriz. İyi bir hayat, tam anlamıyla yaşanmış bir hayattır. Dolu dolu, yeni deneyimlerin peşinde ve ileriye dönük bir hayat, insanı mutluluğa götürür. Yeni deneyimler, insanı geliştirir; aynı zamanda hem fiziksel hem de zihinsel olarak pozitife doğru giden yolu açar.

Yeni deneyimler dedik. Peki, bunlar neler olabilir? Size iyi gelen her şey! Mesela ekstrem sporlar. Ya da dünyanın en özel yerlerini keşfetmek! Yeni deneyimlerin peşinde Türkiye’yi gezmeye hazırsanız, başlıyoruz.

Türkiye’de Batık Dalışı: Sakarya Kalkan Batığı ve Kaş C-47 Dakota Uçak Batığı

Türkiye’de Batık Dalışı: Sakarya Kalkan Batığı ve Kaş C-47 Dakota Uçak Batığı

Eski zamanların trajik hikayeleri, günümüzün heyecan rotalarına dönüşebilir. Bu konseptin en güzel örneği için batık dalışını örnek verebiliriz. Sualtı dalışı ile ilgileniyorsanız, Sakarya’da bulunan Kalkan batığı ve Kaş’ta bulunan C-47 Dakota uçak batığı, sizin için sıra dışı bir macera olabilir.

Sakarya’daki batık, her seviyeden dalgıça hitap ediyor. Acemi dalgıçlar 15 metre kadar derinliğe inip geminin pruvaları etrafını keşfedebilirken; usta dalgıçlar 50 metre kadar aşağı inip geminin pupa bölgesinde gezinebiliyor. Kaş’ta bulunan uçak batığı ise dalış turizmi için bilinçli olarak oraya batırılan bir uçak sayesinde oluşmuş. Kaş’ta bu uçak haricinde başka birçok batık dalışı imkanı mevcut.

Likya Antik Kenti Üzerinde Kano Turu

Likya Antik Kenti Üzerinde Kano Turu

Deniz aşığıysanız ve biraz da kendinizi zorlamayı seviyorsanız, kano ile bir maceraya atılmayı düşünebilirsiniz. Şimdi işin içine biraz da tarih tutkusu ekleyeceğiz. Demre üzerinden bir kano ile yola çıkarak Kekova adasına ulaşabilir, ardından Simena Kalesi’ni ziyaret edebilir ve Likya Antik Kenti’nde yolculuğunuzu sonlandırabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken uygun işletmeleri bulmak ve kano eğitimi almak. Kano hakimiyeti, kısa sürede öğrenilebilen ve vücudun her yerini, özellikle kolları çalıştıran bir eylem. Üstelik Demre çevresinde tek başınıza gezerken, gördüğünüz manzaralar karşısında büyülenmeniz ve doğadan ilham almanız çok olası.

Kapadokya’da Balon Turu

Kapadokya’da Balon Turu

Ülkemizin en turistik merkezlerinden Kapadokya, peribacaları ile her mevsim gezginleri kendine çekmiştir. Doğanın üzerinde milyonlarca yıl boyunca çalışarak ortaya çıkardığı peribacaları, sunduğu manzaralar ile kesinlikle nefes kesici. Çevredeki turistik işletmeler, peribacaları üzerinde balon turu düzenleyerek manzara seyir keyfini katlıyor. Gökyüzüne doğru yükselen peribacaları üzerinden batan güneşi balon üzerindeyken izlemek, ölmeden önce yaşanılması gereken deneyimler arasında ilk sıralara oynuyor.

Festivalde Crowdsurfing

Festivalde Crowdsurfing

Festivallerde eller üzerinde sahnenin önüne kadar giden insanları görmüşsünüzdür. Bu deneyime crowdsurfing deniyor. Bu deneyim için iyi bir arkadaş kitlesi ve bilinçli bir izleyici kitlesi şart. Yoksa kendinizi yerde bulmanız içten bile değil. Crowdsurfing yapmasanız bile festivallere katılmak her zaman eğlencelidir. Peki, Türkiye’de hangi festivaller düzenleniyor? Aşağıda 4 tanesini sizinle paylaşıyoruz.

  • Sonar İstanbul
  • Cappadox
  • Zeytinli Rock Festivali
  • Kuşadası Gençlik Festivali

Donmuş Çıldır Gölü’nde Atlı Kızak

Donmuş Çıldır Gölü’nde Atlı Kızak

Kars ve Ardahan’ın arasında 123 kilometrekarelik alanı kaplayan Çıldır Gölü, her kış mevsiminde tamamen buz tutuyor. İşte tam bu zamanlarda, atlı kızakları ile bir deneyim turizm sunan yerel işletmeler ortaya çıkıyor. Kendinizi 18. yy’da geçen bir Rus romanının kahramanı gibi hissetmek için daha iyi bir yol var mı, bilemiyoruz. Burada yaşanabilecek diğer bir deneyim de buz balıkçılığı. Çıldır Gölü’nde bazen boyu 1 metreye kadar varabilen sarı balık, yerliler tarafından Eskimo yöntemi ile avlanıyor.

Türkiye’de Safari: Gaziantep ve Fethiye

Türkiye’de Safari: Gaziantep ve Fethiye

Safari yapmak için illaki Afrika’ya gitmeye gerek yok. Türkiye’de safari yapabileceğiniz iki yer mevcut: Gaziantep ve Fethiye. Gaziantep, Türkiye’de ilk açılan safari parkına ev sahipliği yapıyor. Gaziantep Hayvanat Bahçesinde yapılan safari turu, araç içerisinden yapay bir şekilde oluşturulmuş doğal ortamında yaşayan 25 hayvanı incelemeye izin veriyor. Fethiye’deki safari ise daha çok tur amaçlı. Doğanın içerisinde 4×4 araçlarla geziyor ve diğer araçtaki gezginlerle su savaşı yapıyorsunuz.

Çoruh Nehri’nde Rafting

Çoruh Nehri’nde Rafting

Türkiye’nin birçok nehrinde rafting yapılıyor ama Çoruh Nehri’nin ayrı bir önemi var. Birincisi, Çoruh Nehri doğal güzellikleri ile pek meşhur Artvin’de bulunuyor. Bu da insana rafting deneyiminin yanı sıra doğa yürüyüşlerine çıkma imkanı tanıyor. İkincisi ise Çoruh Nehri, her seviyeden sporcuya hitap ediyor. Yani ister rafting’i yeni öğreniyor olun ister rafting uzmanı olun, Çoruh Nehri sizi eğlendirecek demektir. Toplamda 169 kilometrelik parkuru ile dünyanın en iyi rafting nehirlerinden biri olarak ayrılan Çoruh, aynı zamanda uluslararası müsabakaları sahne oluyor ve o dönemlerde birçok rafting meraklısı Artvin’de buluşuyor. Rafting deneyimini sosyalleşebileceğiniz bir ortamda yaşamak isterseniz, bu tür zamanları takip etmenizi tavsiye ederiz.

Türkiye’de Jet Boat Deneyimi: Düden ve Kapadokya

Türkiye’de Jet Boat Deneyimi: Düden ve Kapadokya

Jet Boat, tek kişilik sürat teknelerinin daha büyük versiyonuna deniyor. Sıcak yaz günlerinde rüzgarın ve suyun ferahlığını hissetmek için bu deneyimden daha ne iyi olabilir ki? Fikir size çekici geldiyse, Ege ve Akdeniz kıyılarında bu hizmeti sunan işletmeleri tercih edebilirsiniz. Bizim önerilerimiz ise Kapadokya’da Kızılırmak Nehri ya da Düden Çayı üzerinden bu serüvene atılmanız. Düden Çayı, coşkun suları ile bu heyecanı ikiye katlarken Kapadokya, sürat motoru dışında gondol seçeneği de sunuyor.

Flyboard: Deniz Üzerinde Uçma Deneyimi

Flyboard: Deniz Üzerinde Uçma Deneyimi

Son yılların giderek popülerleşen su sporlarından olan Flyboard, Türkçesi ile su jeti, özel ekipmanlar ile su üzerinde uçma deneyimi sağlayan bir tür nefes kesici deneyim. Iron Man filminden aşina olduğumuz bu ekipman, deniz suyunu kuvvetli bir jetski aracılığı ile basınçla itiyor. İstanbul, Bodrum ve Marmaris gibi yerlerde bu deneyimi yaşamak mümkün. Küçük bir board’a monte edilmiş ayaklıklara ayaklarınızı geçiriyorsunuz ve sonrasında aracı kullanarak suyun üzerinde metrelerce yükselebiliyorsunuz. İlk kez yapanlar için zorlu gelebilir. Alete alıştıkça, kullanım kolaylaşıyor ve kendinizi heyecanlı anların kollarına bırakıyorsunuz.

Yıldız Gözlemi: Türkiye’de Yıldız İzleme Noktaları

Yıldız Gözlemi: Türkiye’de Yıldız İzleme Noktaları

Gökyüzünde milyarlarca yıldız var ama büyükşehirlerde yaşayanlar, sadece en parlak olan birkaç tanesini görebiliyor çünkü şehir ışıkları bu kadarına izin veriyor. Antalya’daki Sivri Dağ Milli Parkı ve Gelemiş; Artvin’deki Hatila Milli Parkı ve Ankara’daki Teke Dağı Milli Parkı çevresinde ise milyonlarca yıldızla boyanmış gökyüzünün seyin keyfine dalmak mümkün. Yapılan araştırmalara göre, yıldızları izlemenin ruh sağlığına çok iyi geldiği söyleniyor. Ruhunu iyileştirebileceği bir deneyim arayanlara duyurulur!

Hayata 1 Kez Geliyoruz: Ölmeden Önce Yaşanılması Gereken Deneyimler[İnfografik]

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar