Ünlü ekstrem sporcular, hayatı yüksek ve adrenalin dolu yaşayanlar için en büyük ilham kaynağı. Sınır tanımayan, korku nedir bilmeyen, en zor şartlara dayanabilen ve zihinlerini kontrol etmede mükemmelliğe ulaşmış bu insanlar, ekstrem sporlar konusunda amatörler için aynı zamanda değerli bir bilgi kaynağı konumundalar. Ekstrem sporlar konusu ile ilgiliyseniz ve “tehlikeli” sporları denemeyi düşünüyorsanız öncelikle bu kişileri takip etmeniz önemli. Karşınızda, ekstrem spor dallarındaki başarıları ile göz kamaştıran ünlü ekstrem sporcular:

Felix Baumgartner: Ünlü Base Jumper ve Serbest Paraşütçü

Felix Baumgartner: Ünlü Base Jumper ve Serbest Paraşütçü

Avusturyalı ünlü skydiver (serbest düşüş sporcusu) Felix Baumgartner’i tanımayan kaldı mı? Nisan 1969 doğumlu Baumgartner, stratosferden dünyaya serbest düşüş yaparak bu alanda ilk rekorun sahibi olduktan sonra dünya çapında popülerliğe kavuştu. 39 kilometre boyunca serbest düşüş yapan Felix, 843.6 km/s ile dünyada ses hızını motorlu araç kullanmadan aşabilen ilk insan oldu. Base jumping ekstrem sporunun önde gelenlerinden biri olan Felix, Malezya’daki Petronas Kuleleri’nden ve Rio de Janerio’da bulunan Kurtarıcı İsa Heykeli’nden yaptığı atlayışlarla da biliniyor.

Travis Pastrana: Kedi Gibi 9 Canlı Motor Canavarı

Travis Pastrana: Kedi Gibi 9 Canlı Motor Canavarı

Travis Pastrana ismi söylendiği anda ortamdaki heyecan en üst seviyeye yükselir. Bir motor sporları canavarı olan Travis, motosikletle yaptığı freestyle hareketlerle döneminin en iyileri arasında olmasına rağmen yeteneklerini sadece bununla sınırlamıyor. Aynı zamanda Nascar ve X Games yarışmalarında altın madalya kazanma başarısına sahip Travis Pastrana, ikili ters takla hareketi ile pek meşhur. Supercross, motocross, freestyle motocross ve ralli yarışlarında hatırı sayılı başarıları olan Travis Pastrana’nın hayatı, ESPN tarafından belgesele dönüştürülmüş. Belgeselin ismi de dikkat çekiyor: 199 Lives: The Travis Pastrana Story (199 Canlı: Travis Pastrana’nın Hikayesi). Pastrana’nın henüz 19 yaşındayken 20’den fazla kırık kemiği olduğunu biliyorsanız belgeselin ismi çok daha anlamlı görünüyor.

Jeb Corliss: Yaşayan Efsane

Jeb Corliss: Yaşayan Efsane

Jeb Corliss ismini duyan her ekstrem sporcu biraz ürperir. Skydiving, base jumping ve wingsuit flying ekstrem sporlarında kimselerin cesaret edemeyeceği çılgınlıklara kalkışan Jeb Corliss, konu adrenaline ve daha fazlasına gelince yerinde duramıyor. Empire State binasından atlayış yapmak üzereyken görevlilere yakalanıp Discovery Channel’daki işinden olan Jeb; Eyfel Kulesi, Space Needle ve Petronas Kuleleri’nden yaptığı atlayışlarla biliniyor. Ayrıca kendisi, “Uçan Hançer” ismi verilen bir wingsuit uçuşu ile tanınıyor. Jeb Corliss, hareket halindeki bir helikopterden wingsuit ile atlayarak Jianglang Dağı’ndaki bir yarığın içinden geçebilecek kadar gözünü karartmış! Aynı zamanda kendisi wingsuit ile bir şelalenin içinden geçebilmiş ilk insan olarak tarihe geçmiş.

Shaun White: Kayak Dünyasının Duayeni

Shaun White: Kayak Dünyasının Duayeni

Karizmatik ekstrem sporcu Shaun White, kaykay ve snowboard konularında dünyanın en ünlü isimlerinden biri olarak dikkat çekmesinin yanı sıra arada sırada müzik kliplerinde de görünüyor. Mesela the Black Keys’in Howlin’ For You video klibinde olduğu gibi. Magazin kısmını geçelim ve Shaun’un inanılmaz başarılarına odaklanalım: Kendisi Slopestyle klasmanında Winter X Games’i üst üste 4 kez kazanacak kadar iyi bir snowboard sporcusu. Üç tane olimpik altın madalyaya da sahip Shaun White,17 yaşında Tony Hawk’ın desteği ile profesyonel kaykay sporcusu olma başarısı göstermiş. 6 yaşından beri snowboard ve kaykay ile ilgilenen Shaun, Erkekler Snowboard Superpipe etkinliğinde “mükemmel “100” puanı yapan ilk insan.

Lizzy Hawker: Sınır Tanımayan Koşucu

Lizzy Hawker: Sınır Tanımayan Koşucu

İngiliz maraton koşucusu Lizzy Hawker, başarıları ile dünya rekorları kırarak sınır tanımayan bir diğer ekstrem sporcu. 11 Mart 2013 tarihinde Nepal’de düzenlenen 100k Dünya Şampiyonluğu esnasında 100 kilometreyi 12 saat 58 dakikada koşarak birinci olan Lizzy, bu alanda dünya rekorunun sahibi. Dünyadaki birçok dayanıklılık maratonlarında yarışmalara katılmış ilk kadın olma unvanına sahip Lizzy Hawker, şimdiye kadar The North Face Ultrarail Tour Du Mont Blanc, Annapurna 100, Hong Kong 100 ve Swiss Alpine Davos etkinliklerinde koşmuş. Ayrıca National Geographic, Lizzy Walker’i 2013 yılında “Yılın Maceracısı” ödülüne layık görmüş.

Kelly Slater: Dalgalara Fısıldayan Dünya Şampiyonu

Kelly Slater: Dalgalara Fısıldayan Dünya Şampiyonu

Konu sörf ise herkes Kelly Slater ismini bilir. Tarih boyunca görünmüş en başarılı sörfçülerden biri olan Kelly Slater, 20 yaşındayken en genç sörf şampiyonu, 39 yaşındayken de en yaşlı sörf şampiyonu olarak spor kitaplarındaki yerini ölümsüzleştirmiş. Sporda ünlü olduğu kadar magazin dünyasında da tanınan Kelly Slater, 6 dünya şampiyonluğu, sayısız kupa ve madalyadan sonra inzivaya çekilmiş. Şimdilerde kendisi sörf tekniğini nasıl geliştirebileceğini araştırıyor.

Ueli Steck: Korkusuz Alpiniste Selam Durun

Ueli Steck: Korkusuz Alpiniste Selam Durun

Tırmanma ve koşu sporlarını harmanlayan, rekor üzerine rekor kıran bir alpinist düşünün. Aklınıza kim geliyor? Sizi bilmeyiz, ama dağcılıkla ilgili olan herkesin aklına İsviçreli Ueli Steck geliyor. Birçok sporcunun aşmak uğruna hayatını yitirdiği, geçebilenlerin ise günlerce uğraştığı North Face tırmanışını, ipsiz bir şekilde 2 saat 47 dakikada tamamlayan Ueli Steck, Everest’i oksijen kullanmadan geçmeye gözünü dikmiş. Diğer bir ünlü alpinist olan arkadaşı Simone Moro ile Everest’in batı sırtını oksijensiz bir şekilde geçmek için yaptıkları ilk çalışmalarda şerpalar* ile tartışan ikili, tırmanışı yarıda kesmek zorunda kalmış. Ueli Steck, ikinci kez deneyişinde ise ne yazık ki başaramamış ve Everest’in zorlu şartlarına yenik düşmüş…

Şerpa: Nepal’de dağcılara rehberlik yaparak ve yük taşıyarak geçimini sağlayan dağ halkı.

Reinhold Messner: Tartışmasız Dünyanın En İyi Dağcısı

Reinhold Messner: Tartışmasız Dünyanın En İyi Dağcısı

Everest’e oksijensiz tırmanan, yüksekliği 8000 metreyi aşan 14 zirveye hakim olan ve şimdiye kadar denenmemiş geçitleri keşfeden bir dağcı düşünün. Karşınızda Reinhold Messner. Dağcılıktaki mükemmel performansının yanına 65’ten fazla kitap yazma başarısı ekleyen Reinhold Messner, dünya üzerindeki en iyi alpinist olarak tanımlanıyor. 1971 yılında aşılmaz denilen Nagna Pargat’a tırmanan ve hiç kullanılmamış Diamir Kanadı üzerinden iniş yapan Messner, bu yolculuk esnasında kardeşini ve 7 ayak parmağını kaybetmiş.

Dave Mirra: BMX Denilince Akla Gelen İlk İsim

Dave Mirra: BMX Denilince Akla Gelen İlk İsim

4 Nisan 1974 doğumlu Dave Mirra, 17 yaşında profesyonelliğe erişmiş bir BMX sporcusu ve aynı zamanda bir ralli yarışçısı. “Miracle Boy” lakabı ile bilinen Dave Mirra, 2013 yılına kadar en çok X Games madalyasını elinde bulunduran sporcu rekorunun sahibiydi. 1995 ile 2008 arasındaki tüm X Games turnuvalarında derece elde eden Dave Mirra, BMX Magazine tarafından “Yılın Freestyler’ı” seçildiği 2000 yılından sonra 2014 yılında ralli ve bisiklet alanında en iyi 50 kros yarışçısı klasmanına girdi.

Devin Graham: Ekstrem Sporlarla Film Yapımcılığını Birleştiren İsim

Devin Graham: Ekstrem Sporlarla Film Yapımcılığını Birleştiren İsim

Snowboard, serbest paraşüt ve kaya tırmanışına ne dersiniz? Devin Graham ya da sosyal medyadan bildiğimiz ismi ile devinsupertramp, bu soruyu duyduğu anda harekete geçiyor. Belini ve bacaklarını incittiği bir sakatlık geçirmeden önce snowboard sporcusu olan Devin Graham, günümüzde ekstrem spor videoları ile tanınan BYU mezunu bir film yapımcısı. Devin Graham, ekstrem sporlarla değil de daha çok çektiği videolarla ünlü yani. Bu konuda o kadar başarılı ki Glidecam, onun ismine özel bir Glidecam modeli çıkarmış.

Glidecam: Kameralar için bir stabilizasyon aparatı.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar