Doğa yürüyüşü anlamında gelen trekking, çeşitli parkurlarda, yalnız veya grup halinde gezilebilen bir spor ve bağımlılık yaratabilir. Şehirdeki stres, yorgunluk ve karmaşa ile mücadele etmek için doğa içinde yürüyüş yapmak etkili bir yöntem. Kulaklık ile yürüyüş yapmanın keyfi ise hiçbir şeyde yok. Tabii bir de doğa yürüyüşü yaparken müzik dinlemenin tadına bakmalısınız. Yürüyüş için playlist oluşturup yürüme ritmine uygun duygu ve ritimdeki şarkılarla harika bir tazelenme yaşayabilirsiniz. Ülkemizde fona müzik alarak yürümek için kusursuz trekking rotaları mevcut. Tabii müzik dinleyerek doğa yürüyüşü yapmak istiyorsanız yalnız yürümelisiniz. Grup içinde kulaklık takmak hoş karşılanmayacaktır. Ayrıca kulaklıkla yürürken bazı detaylara dikkat etmelisiniz ki güvende kalabilirsiniz.

Trekking İçin Kulaklık Seçimi

Tek başınıza doğada müzik dinleyeceğiniz kulaklığın, dış sesleri duymanızı sağlaması gerekir. Böylece hem doğayı hem de seçtiğiniz müzikleri dinleyebilirsiniz. Bu konuda bazı stüdyo kulaklıkları size yardımcı olabilir. Sesi doğal ortamında tecrübe etmenizi sağlayan ve her bütçeye uygun seçenekleri bulunan dış sesi geçiren kulaklıklarla trekking yaparken her şeyi duyabilirsiniz.

Trekking İçin Müzik Önerileri

Doğa yürüyüşünün huzurunu kaçırmayacak müzik türleri, trekking için harika seçimleri oluşturur. Bir meditasyon yöntemi olarak trekking ve müziği birleştiriyorsanız klasik, neo klasik, alternatif rock, indie ve caz müziklere bakabilirsiniz. Hızlı ve gürültülü şarkılar, doğa yürüyüşünde sizi tedirgin edebilir. Modu yüksek, ama ritmi yürüyüşe ve doğaya uygun şarkılar seçmeye özen gösterin.

Türkiye’deki En İyi Trekking Rotaları

Likya Yolu

Likya Yolu

Fethiye’den Antalya’ya uzanan Likya Yolu, günde 25 km yürüyerek 22-24 gün arasında tamamlanabiliyor. Eğer tek başınıza trekking yapıyorsanız Likya Yolu’nda sık sık müzik duymak isteyeceğiniz manzaralarla karşılaşabilirsiniz. 540 km uzunluğundaki Likya Yolu’nda tam 77 antik kent bulunuyor. Gerçek bir kültür mozaiği sunan kültür rotası her mevsimde yürünebilir. Ama mevsim, dinleyeceğiniz müziği etkileyebilir. Likya Yolu’nda trekking için en iyi mevsimlerin ilkbahar ve sonbahar olduğu söylenebilir.

Kaçkar Dağları

Kaçkar Dağları

Trekking’in keyfi Karadeniz’de bir başka! Yeşilin merkezi olan Kaçkar Dağları, trekking tutkunlarının vazgeçilmez durağı. Yüksek noktalardaki yaylalarda bulunan yürüyüş rotasında her adım attığınızda kendinizi biraz daha iyi hissedeceksiniz. Pokut Yaylası, Palovit Şelalesi, Verçenik gibi manzarasıyla büyüleyen birçok doğa harikasına şahit olurken dinlediğiniz müzik tüm güzellikleri biraz daha canlı ve yakın hissettirebilir. Karadeniz Bölgesi’nin en yüksek dağları olan Kaçkar Sıradağları’nda buzul gölleri ve buzul vadileri de sizi bekliyor. Rize’den kolayca ulaşabileceğiniz Kaçkar Dağları’na günübirlik trekking turları ile gitmek de mümkün.

Gökçeada

Gökçeada

Ada ruhu trekking ile buluşunca ortaya harika bir doğa aktivitesi çıkıyor. Eski Rum köyleri ile tanınan Gökçeada’da her gün farklı bir yürüyüş rotası ve playlist belirleyerek kendinize müthiş bir keyif sunabilirsiniz. Yolunuzun her zaman farklı bir yere çıkabileceği Gökçeada’da trekking yaparken sizi tarih kokan mimari eserler, doğanın güzellikleri ve sahiller karşılayacak.

Yenice Ormanları

Yenice Ormanları

Şehir stresinden kaçmak, kendi müziğinizi dinleyerek doğaya karışmak için Karabük’te bulunan Yenice Ormanları harika bir seçim. İster günübirlik, ister çadır kurup konaklayarak tamamlanabilen Yenice Ormanları yürüyüşünün ardından kendinizi, ilk fırsatta tekrar gelmek için plan yaparken bulabilirsiniz. Birkaç gününüzü Yenice Ormanlarında yürüyüş yaparak veya kamp kurarak geçirebilirsiniz. Tazelenmek için harika bir nokta olan Yenice Ormalarında her adımınızda bir kez daha bu kararınızdan mutluluk duyacaksınız.

Uludağ

Uludağ

Bursa’da bulunan Uludağ, Türkiye’deki doğa yürüyüşü yollarından birçoğuna ev sahipliği yapıyor. Hem şehirden günübirlik ziyaretçiler için kısa rotalar hem de kampçılar ve otelciler için uzun trekking rotaları bulunuyor. Her mevsim farklı bir yürüyüş tecrübesi sunan Uludağ’da dinleyeceğiniz müzik de mevsime göre şekillenebilir. Kış aylarında karlarla kaplanan yürüyüş rotalarına daha sakin ve içinizi ısıtacak müzikler eşlik edebilir. Daha sıcak mevsimlerde ise eğlenceli ve ritmik müzikler, doğanın bir parçası gibi hissedip dans etmenizi sağlayabilir.

İscehisar

İscehisar

Afyon’da bulunan İscehisar, bir trekking noktasında olması gerektiği gibi tarihi izlerin peşinden gitmenizi sağlıyor. Her rotada olduğu gibi hem günübirlik hem de konaklamalı trekking yapabileceğiniz İscehisar’ın tarihi, Friglere kadar uzanıyor. Muhteşem manzara fotoğrafları çekebileceğiniz ve en sevdiğiniz şarkıları dinleyerek yol kat edebileceğiniz İscehisar yürüyüş rotasını Eskişehir’e kadar uzatabilirsiniz.

Soğuksu Milli Parkı

Soğuksu Milli Parkı

Başkent Ankara’da yer alan Soğuksu Milli Parkı, Kızılcahamam ilçesinin turistik merkezini oluşturuyor. Kamp kurma şansı bulunan Soğuksu Milli Parkı’ndaki trekking maceranızda, nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınmış kuşlarla karşılaşabilirsiniz. Ankara’da yaşayan ve trekking için şehirden uzaklaşmaya vakti olmayanlar, Soğuksu Milli Parkı’nda soluk alıyor. Doğanın birçok mucizesine ev sahipliği yapan milli parkta en sevdiğiniz müzikler eşliğinde, şifalı bir süreç geçirmek ve tazelenmek mümkün.

Aladağlar

Aladağlar

Toros Dağlarının zirvesi Aladağlar, dağcılık ile ilgili tüm sporlara imkan verdiği gibi ülkenin dört bir yanından trekking tutkunlarını da kendine çekmeyi başarıyor. Vadilerinde kamplar kuracağınız ve dağ manzarasında trekking yapacağınız Aladağlarda trekking rotaları genel olarak Emli Vadisi ve Parmakkaya gibi geniş vadileri içeriyor. Ayrıca zirve için de bir yürüyüş rotası mevcut. Yüksek zirveler, yüksek duyguda şarkıları hak eder. Bir playlist hazırlamadan Aladağların zirvesine çıkmayın!

Macahel

Macahel

Doğal güzelliklerin en özel şehri olarak kabul edebileceğimiz Artvin’de en özel noktalardan biri de Macahel’dir. Doğanın haylaz oyunlar oynadığı, renk değiştirdiği ve kendinizi tarifsiz bir özgürlük içinde hissetmenizi sağlayan atmosferi ile trekking için kusursuz bir seçenek. Artvin şehir merkezinden otobüsle veya özel araçla ulaşabileceğiniz Macahel’de hem pansiyon seçenekleri hem de çeşitli kamp alanları bulunuyor. Macahel’den döndükten sonra tekrar gitmek isteyeceksiniz. Bunun başlıca sebebi de bağımlılık yaratan temiz havası olacak.

Erikli Şelalesi

Erikli Şelalesi

Sakin bir müzik eşliğinde doğa yürüyüşü yapmak yerine biraz daha zorlu bir parkurda, heyecan dolu müziklerle yürümek isterseniz Yalova’da bulunan Erikli Şelalesi’nın aradığınız tadı sunduğunu bilmelisiniz! İstanbul’a oldukça yakın olan Erikli Şelalesi’ndeki trekking sırasında müziğin sesini fazla açmayıp zorlu parkura odaklanmanızı öneririz. Doğru kulaklık ve müzikle serüveniniz renk kazanacak.  

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi

Doğanın ülkemizdeki en popüler mucizesi Ihlara Vadisi’ndeki trekking turlarında günün her saati kusursuz manzaralar sizi bekliyor. Bu manzaralara uygun müzikler seçerek gitmenizi öneriyoruz. 14 km’lik vadide hem tarihi hem de doğayı iliklerinize kadar hissedecek, Kapadokya’nın sunduğu güzellikleri bir arada görme fırsatı bulacaksınız. Tüm rotalarda olduğu gibi hem otelde konaklayarak hem de kamp kurarak trekking maceranızı uzatabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar