Yamaç paraşütü, tam anlamıyla ayakları yerden kesen bir deneyimdir. Bu noktada ortaya çıkan “Yamaç paraşütü nedir?” sorusu, sıklıkla merak edilir. Tüm dünyada oldukça popüler olan bu spor, ülkemizde de son yıllarda fazlasıyla revaçtadır ve en çok tercih edilen ekstrem spor dallarından birine dönüşmüştür. 

Yamaç paraşütü, hiçbir özel alana ya da piste gerek olmaksızın yüksek bir tepeden koşmak suretiyle paraşüt ile havalanılan bir uçuş sporudur. “Yamaç paraşütü nedir?” sorusunun cevabı kısaca bu şekilde verilebilir. Söz konusu spor ile ilgili merak ettiğiniz tüm ayrıntılar için sizler için özel olarak hazırladığımız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütünü ilk defa deneyecek olan kişiler, uçuşu uzman bir pilot ile gerçekleştirmelidir. Böylece ilk uçuş deneyimini güvenli bir şekilde yapmaları mümkün hâle gelir. Yamaç paraşütünde pilot ile atlayan kişiye paraşütçü adı verilir. 

Yamaç paraşütü yapılırken ilk olarak yüksek bir tepeye serilen paraşüte bağlı olan paraşütçü koşmaya başlar. Paraşütçü ya da pilot koşmaya başladıktan sonra paraşüt uçurtma misali hava ile dolar. Ardından yeterli hız ve hava dolduğunda paraşütçü havalanarak uçmaya başlar. 

Uçuş deneyimi, ortalama olarak 25 ila 35 dakika arası sürmektedir. Fakat hava koşulları ve kişilere göre yamaç paraşütünün süresinde değişiklikler gözlemlenebilir. Uçuş sonunda yavaşça irtifa kaybedilir ve genellikle karada boş bir alana yumuşak bir şekilde inilir. Ayaklar yere temas ettikten sonra kısa bir mesafe koşularak hız kesilir.

Nasıl Başlayabilirsiniz?

Nasıl Başlayabilirsiniz?

Yamaç paraşütü, gerekli ekipmanlar kullanılmadan ve eğitimler alınmadan yapılmaması gereken bir spordur. Bu spor ile ilgili çok sayıda deneme uçuşu ve eğitimler bulunmaktadır. Dilerseniz İzmir’de Yamaç Paraşütü – Eğitim Programı’na ya da Fethiye’de Yamaç Paraşütü Macerası eğitimlerine göz atabilirsiniz. 

İstanbul’da iseniz tercihen size daha yakın bir mesafede bulunan eğitimlere katılmak isteyebilirsiniz. Bunun için Çatalca’da bulunan İstanbul’da Yamaç Paraşütü Tandem Uçuşu’na ya da Tekirdağ’da yer alan Yamaç Paraşütü Deneyimi eğitimlerine göz atabilirsiniz. Bu eğitimlerde öğreneceğiniz temel bilgiler sayesinde yamaç paraşütü nedir ve nasıl yapılır gibi pek çok soruya yanıt bulabilirsiniz. 

Dikkat Etmeniz Gereken Kurallar

Dikkat etmeniz gereken kurallar

Yamaç paraşütü yapmadan önce size ilk olarak alacağınız eğitim dâhilinde kurallar anlatılacaktır. Bu kurallar, yapacağınız atlayış için hayati bir öneme sahiptir. Güvenli bir uçuş deneyimi yaşamak için aşağıda yer alan kurallara uymalı ve bunların dışına çıkmamalısınız.

  • Uçuş deneyimi öncesinde gerekli ekipmanlarınızın hazır bulunduğundan ve sağlamlığından emin olmalısınız. 
  • Yamaç paraşütü yapabilmek için 16 yaşından büyük olmanız gerekir. Eğer 16 yaşından küçük bir çocuk yamaç paraşütü atlayışı gerçekleştirecek ise muhakkak ailesinin izni olmalıdır.
  • Uçuş öncesinde bölgenin yamaç paraşütüne uygunluğunu ve hava koşullarını gözden geçirmelisiniz.
  • Yamaç paraşütü yaparken çeneliği bulunan bir kask ve can yeleğinizi takmalısınız.
  • İlk yardım çantanızın yanınızda olduğundan emin olmalısınız. 
  • Kalp rahatsızlığınız ya da astımınız varsa, yükseklik korkunuzun bilincindeyseniz, hamileyseniz veya bu konuda herhangi bir şüpheniz bulunuyorsa asla yamaç paraşütü yapmamalısınız. 
  • Yamaç paraşütü standartlarına göre kilonuzun 105 kilogramın altında olması gerekir. 
  • Kendinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için güneş koruyucu krem ve uzun kollu kıyafetler tercih etmelisiniz. 
  • Yamaç paraşütünde doğaya karşı olan saygınızı korumanız önemlidir. Dolayısıyla doğaya herhangi bir zarar vermeden hareket etmeye özen göstermelisiniz. 

Yukarıda yer alan tüm maddeler, yamaç paraşütü gibi riskler barındıran bir spor yapılırken uyulması zaruri olan kurallardır. Bu kurallara uyulması hem uçuş konforunu artırır hem de yamaç paraşütü süresince keyifle manzarayı izlemenize olanak sağlar. Dolayısıyla kurallara uyulmalı ve pilotun yönlendirmeleri mutlaka dikkate alınmalıdır.

Yamaç Paraşütü İçin Gerekli Ekipmanlar

Yamaç Paraşütü İçin Gerekli Ekipmanlar

Yamaç paraşütü yaparken kullanılması gereken birtakım ekipmanlar mevcuttur. Bu ekipmanlar arasında uçabilmenizi sağlayan temel gereçler bulunduğu gibi güvenlik açısından gerekli olanlar da mevcuttur. Yamaç paraşütü için hem kalkış hem de inişte gerekli olan tüm  malzemeler mutlaka yanınızda bulunmalıdır.

  • Kanat: Kubbe olarak da anılır ve uçuş için gereklidir. Paraşütün oldukça hafif olan ve kalkış ile birlikte hava dolan kumaş kısmıdır.
  • Askı İpleri: Bu ipler, kanat ile bağlı yüze yakındır. Oldukça ince ipler olmalarına rağmen 150 kilo civarında yük taşıyabilmektedir. 
  • Kuşam: Uçuş esnasında pilotun bağlı olduğu oturma yeridir. Göğüs ve bacaklardan bağlanmaktadır. Kuşamlarda genellikle hava yastığı, sırt koruyucu, cep ve yedek paraşüt koyma yeri bulunur.
  • Taşıyıcı Kolonlar: Askı iplerini kuşam ile birleştiren noktada ağırlık dağılımını sağlayan ve aynı zamanda frenlerin de bulunduğu kısımdır. 
  • Rüzgârölçer: Rüzgârı ölçen bir alettir ve uçuş için son derece gereklidir.
  • Kask: Yamaç paraşütü süresi boyunca başınızda çenelikli bir kask bulunmalıdır. 
  • İlk Yardım Çantası: Her türlü ihtimale karşı ilk yardım çantası her daim yanınızda hazır olmalıdır. 
  • Giysi: “Yamaç paraşütünde ne giyilir?” sorusunun cevabı sıklıkla merak edilir. Yamaç paraşütü için özellikle giyilmesi gereken bir kıyafet yoktur. Fakat konforlu bir uçuş deneyimi yaşayabilmek için rahat ve esnek kıyafetler giymenizi tavsiye ederiz. 
  • Gözlük: Güneşten korunmak adına vücudunuzu kapatan kıyafetler, koruyucu bir şapka ve güneş gözlüğü tercih edebilirsiniz.
  • Ayakkabı: Spor ayakkabı, hem kalkışta hem de inişte koşarken kendinizi çok daha rahat hissetmenize yardımcı olacaktır.

Yukarıda yer alan ekipmanların tamamı, güvenli bir şekilde yamaç paraşütü yapılabilmesi için gerekli olan malzemelerdir. Hayati bir risk oluşmaması adına söz konusu ekipmanların temin edilmesi gerekir. İkinci derecede öneme sahip kıyafet ve gözlük gibi ihtiyaçlara uyulması ise paraşütçünün konforunu artıran detaylardır.

Yamaç Paraşütü İçin Uygun Zamanlar

Yamaç Paraşütü İçin Uygun Zamanlar

Yamaç paraşütü için en uygun zamanın ne olduğu, en az yamaç paraşütü nedir sorusu kadar hayatidir. İlgili spor, yılın her mevsiminde rağbet görmesine rağmen genelde ilkbahar ve yaz aylarında popüler şekilde yapılır. Bunun için genellikle havanın yağmursuz ve açık olduğu günler tercih edilir. Kesin kurallar olmasa da rüzgâr, kar ya da fırtına gibi olumsuz hava şartlarının olduğu zamanlarda yamaç paraşütü yapılmamaktadır.

Türkiye'de Nerede Yamaç Paraşütü Yapılır?

Türkiye'de Nerede Yamaç Paraşütü Yapılır?

Yamaç paraşütü, ülkemizin pek çok yerinde yapılan bir spordur. Fakat yamaç paraşütü nedir ve nerede yapılır dendiğinde akla ilk olarak Antalya gelmektedir. Daha çok deniz kıyılarında ve rüzgârlı bölgelerde yapılan yamaç paraşütü, Antalya’nın çoğu ilçesinde gerçekleştirilir. Sahil kesiminde sıklıkla yamaç paraşütü yapıldığını görmeniz mümkündür. Alanya’da Yassıtepe ve Hıdırellez tepelerinde yamaç paraşütü yapabileceğiniz tesisler bulunmaktadır. 

Muğla’nın Fethiye ilçesinde de yaygın olarak yamaç paraşütü yapılmaktadır. Son yıllarda Denizli’de Pamukkale ilçesinde, Tekirdağ’da Saray ilçesinde ve İstanbul Çatalca’da dahi yamaç paraşütü ile uçmak mümkündür. Size en yakın noktada bulunan yamaç paraşütü ile uçuş deneyimi için web sitemizde yer alan eğitim ve uçuşları inceleyebilirsiniz. Böylece yamaç paraşütü nedir sorusuna çok daha detaylı bir yanıt bulabilirsiniz.

Heyecanı ve Eğlenceyi Bir Arada Sunan Yamaç Paraşütü Deneyimleri Bucketlist'te

Heyecanı ve Eğlenceyi Bir Arada Sunan Yamaç Paraşütü Deneyimleri Bucketlist'te

Hayatınıza yeni bir heyecan getirmek istiyorsanız tek yapmanız gereken biraz cesaretinizi toplamak ve bir yamaç paraşütü atlayışı yapmaya karar vermek. Unutamayacağınız adrenalin dolu anlar için web sitemizdeki eğitimleri detaylı bir şekilde inceleyebilir ve Türkiye’nin pek çok yerindeki yamaç paraşütü eğitimlerine katılabilirsiniz. Adrenalinin zirve yaptığı unutulmaz bir tecrübe yaşamak için uçmaya hazır mısınız?

Önceki yazımıza https://blog.bucketlist.com.tr/23-nisanda-cocuklariniz-ile-beraber-yapabileceginiz-etkinlikler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar