Go Kart, diğer bir adıyla Karting yarış, pistinde yapılan küçük bir motor sporudur. Bu sporda hızı belirli bir sınırı aşmayan, dört tekerlekli, gaz ve pedal sistemlerine sahip “go kart ya da kart” ismi verilen küçük araçlar kullanılır. Bu yazımızda, macera dolu bu spor hakkında merak edilen tüm detayları sizin için derledik.

Go Kartın Mucidi: Art Ingels

Go Kart, 1956 yılında “Karting’in Babası” olarak bilinen Art Ingels tarafından icat edildi. İlk olarak Güney Kaliforniya’da icat edilen bu sporun ünü, Avrupa’da da büyük ilgi gördü ve diğer ülkelere de hızla yayıldı. Amerika’da kart araçları motorunu üreten firmalar kuruldu, 1960’lı yıllara gelindiğinde ise motosiklet motorları da bu küçük araçlar için kullanılabilir hale geldi. Daha sonra İtalya’da ve diğer birçok ülkede kart motorları üretildi.

Türkiye'de İlk Ortaya Çıkışı

Türkiye'de İlk Ortaya Çıkışı

Go Kart, Türkiye’de ilk olarak, bir yarış pilotu olan Demir Bükey tarafından tanındı. Türkiye, 1970’lerde bu sporun pistine sahip olsa da, ilk önemli karting pistinin oluşturulması 1980 yılında İstanbul Karting Kulübü’nün de kurulması ile olmuştur.

Avrupa Standartlarına uygun olarak inşa edilen Tuzla Karting Pisti ile bu spor, 1987 yılında Türkiye’de Cem Hakko ile tekrar popüler hale geldi. Ülkemizde ilk uluslararası karting yarışı ise 1988 yılında oldu. 1998 yılına geldiğimizde ise İzmir, Ankara, Adana’da yapılan karting pistlerinde ‘Türkiye Karting Şampiyonası’ yarışmaları düzenlendi.

Go Kart Araçlarında Hız Sınırı

Go Kart Araçlarında Hız Sınırı

Go Kart sporunda hız sınırı profesyonel yarışmalar için Süperkart olarak da bilinen araçlarda 260 km/s’e kadar ulaşabilmektedir. Diğer taraftan normal araçlarının hızları 75 km/s’ti bulabilirken, eğlence amaçlı kurulan yarış pistlerinde kullanılan araçların hız sınırı 40-60 km/s olarak değişebilmektedir. 

Eğlence amaçlı kullanılan bu sporun araçlarında hız, gaz ve fren pedal sistemleri ile yönetilir. Çoğu zaman bu araçlar vitessizdir ve gaz pedalı sağ tarafta fren pedalı ise sol taraftadır. Aracı çalıştırdığınızda hareket için gaz pedalına basmanız yeterlidir.

Gerekli Ekipmanlar

Gerekli Ekipmanlar

Eğlence amaçlı yapılan karting sporunda özel bir giysi ekipmanına ihtiyaç yoktur. Sadece kask takmanız gerekmektedir. Hizmet sağlayıcılar tarafından verilecek olan kaskın iyi bir şekilde konumlandırıldığından emin olmalısınız. Yarış boyunca araçlar oldukça hızlı olacağından görüş alanınız için bir önlem olarak atkı, şal, kolye, hırka, kaşkol gibi sarkabilecek eşyalarınıza dikkat edebilir saçlarınız uzunsa dağılmaması için toplu hale getirebilirsiniz.

Go Kart Kuralları

Go Kart Kuralları

İlk olarak karting sporu için yaş, boy ve kilo sınırları bulunmaktadır. Yaşı 12-18 arasındaki sürücüler, velileri ile birlikte karting kurallarını kabul ettikten sonra yarışa dahil olabilirler. 18 yaş ve üzeri herkes için ise fiziksel yeterliliklerine bağlı olarak bu spor uygundur.

Boyu 1.44 ile 1.98 cm arasında bulunan ve ağırlığı 113 kiloyu geçmeyen sürücüler bu araçları kullanabilirler. Ayrıca ulaşılabilecek hız sınırları için de yaş ve ehliyet şartı aranmaktadır. Yarış sırasında 48 km/s hızına ulaşmak isteyenler 18 yaşından büyük ve ehliyet belgesine sahip olmalıdır.

Hamile olanlar ve epilepsi, astım, panik atak gibi rahatsızlığı olanlar için bu spor tercih edilmemelidir. Ayrıca alkol, uyuşturucu, bilinci etkileyen ilaçlar gibi madde kullanımında bu araçların kullanımı yasaktır.

İlk kez kullanacak sürücülerin araç hakimiyeti, pistte gruplara dahil edilmeden tek olarak bir eğitmen eşliğinde test edilir. Araca binerken emniyet kemerinizi ve kaskınızı dikkatlice kontrol etmelisiniz. Ağzınızda sakız ya da yiyecek herhangi bir şey bulunmamalıdır. Yarış pistine görevliler eşliğinde girmeli ve yarış bittiğinde aracınızdan çıkarken görevlilerin talimatlarına uymalısınız. Çünkü, yarış bittiğinde dahi yarış pistinde aracın içinde bulunmanız, yaya olarak bulunmanızdan daha güvenli olabilir.

Sürüş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sürüş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aracı çalıştırdıktan sonra hareket etmek için gaz pedalına basabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ilk nokta, ellerinizi direksiyondan ayırmamak olacaktır. Çünkü, bu araçlarda direksiyon, otomobillerin aksine en fazla çeyrek tur dönmektedir.

Sürüş sırasında gaz ve fren pedallarına aynı anda basmayınız. Fren pedalını ani bir şekilde kullanmayınız. Virajları dönerken gaz pedalını erken bırakmalı ve fren pedalını dengeli bir şekilde kullanmalısınız. Ayrıca diğer araçlara çarpmamalı ve uygun mesafeyi her zaman sağladığınızdan emin olmalısınız.

Türkiye’de ve Dünyada Go Kart Yarışları

Türkiye’de ve Dünyada Go Kart Yarışları

Go Kart yarış türleri; ‘Sprint, Durability ve Speedy’ olarak 3’e ayrılır. Bu yarış türlerinde kullanılan pistin uzunluğu, zemini ve toplam yarış süresi ise birbirine göre farklılık gösterebilmektedir. Bu araçlar, eğlence amaçlı herkes tarafından kullanılabileceği gibi lisanslı bir yarışçı olarak da profesyonel bir şekilde kullanılır. Bunun için Amerika’da, Birleşik Krallık’ta, Avustralya’da karting yarışlarının da düzenlendiği çeşitli organizatörler vardır. 

Türkiye’de ise ‘Karting Şampiyonaları’ yarışmaları TOSFED aracılığı ile düzenlenmektedir. Ayrıca Türkiye’de, Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu aracılığı ile karting lisansı alabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu deneyimi Bucketlist üzerinden anında satın alabilir, hayatınızda güzel bir anı oluşturabilirsiniz.

Eğlence Dolu Go Kart Deneyimine Bucketlist İle Kolayca Ulaşabilirsiniz

Eğlencenin, maceranın, hızın ve sevdiklerinizle tatlı bir rekabetin bir arada olacağı Go Kart deneyimi, güzel bir günün habercisi olabilir. Sevdiklerinizle birlikte neşe dolu bu deneyime Bucketlist ile size özel fırsatlarla ulaşabilirsiniz. Siz de “hayat böyle güzel dedirten deneyimler” için Buckelist’e hemen şimdi kaydolarak eşsiz deneyimlerinizin planlarını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar