Odaklanmak için meditasyon teknikleri ile kendinizi geliştirip hayat standartlarınızı yükseltebilirsiniz. Stresle başa çıkmanın ve zihni kontrol etmenin en doğal ve pratik yöntemlerinden biri olan meditasyon, bin yıllardır farklı metodlarla gelişmeye devam ediyor. Meditasyon yapmak, zihni eğitir ve disiplin altına sokar; aynı zamanda onu özgürleştirir.

Günümüzün modern dünyasında, her açıdan uyarıcılara maruz kalıyoruz. Dışarı çıktığınız anları düşünün, reklam afişleri, araçlar, inşaat sesleri, insan kalabalığı… Tüm bu hengamenin içinde zihni özgür bırakıp yaratıcı süreci getirecek ilhamı bulmak zor. İşte meditasyonun faydaları bu esnada ortaya çıkarıyor.

Meditasyon, beynin bir nevi mola alması demek. Her şeyden uzaklaşıp içindeki öze dokunmak, kendini tanımak ve hayatı anlamlandırmaya çalışmak demek. Siz de meditasyon yapmaya karar verdiyseniz, öncelikle çok zengin bir dünyaya giriş yaptığınızın farkında olun.

Meditasyon Çeşitleri: İç Dünyanın Derinliklerine Dalmak

Meditasyon Çeşitleri: İç Dünyanın Derinliklerine Dalmak

Bir kişisel gelişim yöntemi olarak meditasyonun birçok çeşidi var. Nefes eğitimi ve ses üzerine yoğunlaşmış meditasyon çeşitleri, farklı anlayışlara ve yöntemlere sahip. Yazımızın ana konusu olan odaklanma sorunu için çare olabilecek meditasyon yöntemine geçmeden önce, meditasyon çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak da fayda var. Düzenli meditasyon yapmayı düşünüyorsanız, aşağıdaki meditasyon çeşitlerini araştırmayı düşünebilirsiniz.

Ses Meditasyonu (mantra): Mantra meditasyonu, işin temelini oluşturur. Meditasyon yaparken, belirli bir sesi tekrarlayarak zihninizi sakinleştirirsiniz. Bu ses çoğunlukla “m” kısmı uzatılan “Om” nidası olur. Om ya da “Aum”, Hinduizm’de başlangıçta olan sesi ifade eder. “Om”, varoluşta ortaya çıkan ilk ses ve hayatın devamlılığı sağlayan titreşimdir.

Vipassana Meditasyonu: İçgörü meditasyonu olarak tanımlayabileceğimiz Vipassana, en eski Hint meditasyon yöntemlerinden biri olarak olanı olduğu gibi görmeyi amaçlar. Zihinsel kirliliklerinden kurtularak duru görüyü amaçlayan Vipassana, eğitim ile öğrenilir ve burun solunumu ile ilgilidir.

Zazen Meditasyonu (Zen): Dünyada en çok rağbet görmüş meditasyon yönteminin ismi, Zazen’dir. Zen meditasyonu, belirli oturuş düzenindeyken karından nefes almayı ve zihinden geçen düşünceleri izlemeyi amaçlar. Zen, özneyi bir izleyici konumuna getirir. Zihindeki düşünceleri izler ama yorumlamazsınız. Zen meditasyonu, içinde dallanıp budaklanır ve uzun bir eğitim gerektirir.

Metta Meditasyonu: Şefkat üzerine kurulu bir meditasyon yöntemi olan Metta, empati üzerine yoğunlaşır. Tibet Budizmi üzerinden dünyaya yayılmış olan bu meditasyon yöntemi, pozitifliği hayatın her anına yaymayı amaçlar.

Kundalini Meditasyonu: Tüm meditasyon yöntemlerinde olduğu gibi aydınlanmayı amaçlayan Kundalini, mantra ve şarkılar üzerinden zihni uyandırmayı hedefler. Omurga üzerine yoğunlaşan tekniklerle sinir sistemini rahatlatan Kundalini, uzman kişilerinin yönlendirmesi ile uygulanır. Kişi yeterince bilgiye ulaştığında aydınlanma yolculuğuna tek başına devam edebilir.

Çakra Meditasyonu: Hinduizm’de insan vücudunda 6 tane çakra olduğu kabul edilir. Bu çakralar, bel bölgesinden başlayarak baş bölgesine kadar ilerleyen vücut ağırlık noktalarında bulunur. Çakra meditasyonu, bu çakraları açarak aydınlanmayı hedefler. Eğitmenlerin yönlendirmeleri ile kişi çakralarını aşarak kişisel gelişimini tamamlar ve üst insan kimliğine kavuşur.

Tonglen Meditasyonu: İnsanlar, acıdan kaçma eğilimindedir ama hayatta acı dolu anıların da olduğu bir gerçek. Tonglen, bu acıları kabul etmeyi, onlarla barışmayı ve bu şekilde onlardan kaçmamayı amaçlar.

Nefes alış ve veriş biçimlerine yoğunlaşan tekniklerden biri olan Tonglen, hem kendinize hem de diğer insanlara karşı merhametli olmanızı sağlar. Hayatın negatif yönlerine karşı savunma geliştirmek için Tonglen, oldukça etkili bir yöntemdir.

Odaklanma Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Odaklanma Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Meditasyon çeşitlerine baktık ve yüzeysel de olsa onlar hakkında bilgi sahibi olduk. Tüm bu yöntemlerin, içerisinde binlerce yıllık birikime ve çok zengin bir içeriğe sahip olduklarını aklınızda bulundurun. Aynı anda birkaç meditasyon türü ile ilgilenebileceğiniz gibi, yöntemini beğendiğiniz tek bir meditasyona da yoğunlaşabilirsiniz.

İşe odaklanmanız gerekiyor ama konsantrasyonunuz sürekli bozuluyor mu? O zaman zihninizi kontrol eden ve odaklanmanızı güçleştiren negatif süreçlerden kurtulmanız gerekiyor. Bu da odaklanma meditasyonu ülke mümkün.

Tüm meditasyon tekniklerinin temelinde olan odaklanma, belirli bir konu üzerine yoğunlaşıp dikkatimizi dağıtan etmenleri uzaklaştırarak zihnimizi disiplin altına almamızı sağlar. Herhangi bir şeye odaklanırken kafanızın karıştığını fark ettiğinizde, ilk aşamayı geçmiş olursunuz çünkü artık farkındalığa sahipsiniz.

Zihin, karmaşık bir kavram. Nasıl çalıştığı üzerinde araştırmalar hala devam ediyor ve belki de bu çalışmaların sonu asla gelmeyecek. Zihnin nasıl çalıştığı hakkında yeterince bilgi sahibi olamasak da onu nasıl disipline edebileceğimiz hakkında çeşitli fikirlerimiz var ve bunlar bin yıllar öncesinden gelen kadim bilgiler.

Odaklanma meditasyonunda öncelikli olarak nefes alıp vermeyi öğrenmek gerekiyor. Nefes alış verişimize dikkat ettikçe düşüncelerimiz berraklaşır ve daha çok anın içinde oluruz. Anın içinde olmak, geçmişten gelen tortuları ve gelecekle alakalı beklentileri kişiden uzaklaştırır. Böylece odaklanma daha da kolaylaşır.

Meditasyona devam ettikçe odaklanma gücü artar. Yine de bu işin uzmanları bile zaman zaman odaklanma sorunu yaşayabildiklerini dile getirebilmektedir. Odaklanmak, güç olabilir ama üzerinde ne kadar çalışılırsa o kadar kolaylaşır.

Odaklanma meditasyonu için kendinize sessiz ve rahat bir bulun. Kendinize uygun bir oturuş düzeni ile (bu konuyu araştırmak isteyebilirsiniz, meditasyon oturuş teknikleri kalıbına göz atın) bedeninizi hazırlayın. Şimdi yapmanız gereken derin nefesler alıp vermek ve düşüncelerinizi izlemek.

Nefes alış veriş düzene oturdukça düşünceleriniz berraklaşacak. Konsantre olun ve zihninizi tüm düşüncelerden arındırın. Sadece boşluğa yoğunlaşın. Araya giren düşünceleri izleyin ve tekrar boşluğa yoğunlaşın. Odaklanma meditasyonu, sürekli yeniden denemekle alakalıdır. Derin nefes alıp vermeye devam edin.

Zihninizi tam anlamı ile boşaltmayı başardığınızda, odaklanmak istediğiniz şeye yoğunlaşın. Bu esnada gözlerinizi kapatabilirsiniz, sizi odaklanmak istediğiniz düşünceye yoğunlaştırır. Zihniniz başka düşüncelere geçmek isteyebilir, onunla mücadele etmeyin, tekrar ve tekrar deneyin. Bu noktada arkadan çalan rahatlatıcı müzikler de odaklanmanıza yardımcı olabilir.

Odaklanma yeteneğinizi geliştirmek istiyorsanız, şu meditasyon çeşitlerini araştırmanızda fayda var: Zen, Qiqonq, yoga ve Vedanta.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar