“Bisikletimi aldığımda Liverpool’daki, belki de dünyadaki en mutlu çocuktum. O bisiklet için yaşadım!”  John Lennon

Bisikletli yaşam; eğlenceden öte anlamlar taşır, bir hayat tarzını ve tutkuyu ifade eder. İnsanlardan, araba kalabalığından ve korna seslerinden uzakta, özgürlüğe doğru pedal çevirirsiniz, çevirdikçe mutlulukla dolarsınız.

Bisikletin üzerinde olduğunuz o büyülü anlarda bilmediğiniz yollara doğru sürersiniz, denizin ya da ormanın hoş kokusunu içinize çekersiniz ve yorulduğunuz anlarda mola vererek keyifle dinlenirsiniz. Bisiklet ile doğayı tanıyabilirsiniz ve daha önemlisi kendinizi doğanın bir parçası gibi hissedebilirsiniz.

Türkiye bu deneyim için oldukça elverişli. Özellikle dağ bisikleti ve bisiklet rotası anlamında yürekleri pır pır ettiren, olağanüstü güzergahlar mevcut. Tabii önce bisiklet ekipmanlarına ve bisikletle gezerken dikkat edilmesi gerekenlere kısaca değinmekte fayda var.

Dikkat: Ekipmanlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bisiklet sporundaki en ciddi problem lastik patlamasıdır. O yüzden yanınızda mutlaka yama seti, iç lastik ve pompa gibi bisiklet ekipmanlarını bulundurmalısınız. ihtiyaç duyacağınız bir diğer bisiklet aksesuarı da mataradır. Gittiğiniz her rotada çeşme bulamayacağınız için suyunuzu yanınızda taşımalısınız.  

Ayrıca hava karardığında da pedal çevirmek istiyorsanız yanınızda mutlaka fener ve yolda fark edilmek için fosforlu yelek ile diğer bisiklet güvenlik aksesuarlarını bulundurmalısınız.

O halde şimdi, doğanın ve pedal çevirmenin ahengini beraber inceleyelim, Türkiye’deki en güzel bisiklet rotalarına göz atalım. Haydi, bacaklara kuvvet!

1. Bozburun

Bozburun

Ege’nin saklı hazinelerinden biri olan Bozburun, Marmaris’e bağlı olan bir tatil bölgesi. Denizin orman ile iç içe geçtiği, doğanın kusursuzluğunun hissedildiği bu şahane güzergahı Marmaris’ten başlayacak şekilde planlayabilirsiniz.

Özellikle profesyonel tur bisikletçilerinin tercih ettiği Bozburun, Marmaris bisiklet rotaları arasında doğal güzellikleriyle sizi kendine hayran bırakacak. Tırmanışı bol bir rota olması sebebiyle sizi biraz zorlayabilir, ama rampa aşağı giderken rüzgarı hissetmek her şeye değer.

Şehir hayatının yarattığı kaostan kaçmak ve stresten uzkalaşmak istiyorsanız bisikletinizi kaparak buraya gelmeli ve tertemiz koylara doğru pedala asılmalısınız.

2. Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası

Kapıdağ Yarımadası’nın eski zamanlardaki adı Kyzikos. Antik dönemlerden beri yaşamın hüküm sürdüğü bu topraklar, Bandırma ve Erdek körfezleri arasında bulunuyor. Huzur veren koylarıyla dikkat çeken bölge, orman ve dağ manzaralarıyla keyif veriyor.

Özellikle günübirlik bisiklet rotaları için uygun olan bölge, bisiklet sevdalıları için eğlenceli dakikalar vadediyor. 10 km’lik bir parkura sahip Kapıdağ Yarımadası bisiklet rotası yaz sezonu boyunca çok fazla turist çekiyor.

3. Gökova Körfezi

Gökova Körfezi

Gökova ruhunuzu hafifleten doğası, masmavi denizi ve eşsiz manzaralarıyla bisikletçiler için mutlaka uğranılması gereken güzergahlardan biri. Bodrum’dan Knidos Antik Kenti’ne kadar uzanan yoluyla çok farklı bir deneyim sunuyor.  

Bölge yüksek bir rakıma sahip olduğu için bisikletçiler açısından zorlayıcı olabilir, ama doğanın en saf halini kucaklamak bu zorluğa değer. Gökova Körfezi’nin kıyı tarafında bulunan ünlü tatil bölgesi Akyaka ve hemen yanı başındaki Azmak Nehri, dillere destan Kleopatra Adası ve Kleopatra Plajı, Türkiye’nin görülmesi gereken yerlerinin de başında gelir.

4. Seferihisar

Seferihisar

Türkiye’nin “Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir)” ağına dahil olan ilk ilçesi Seferihisar, İzmir’in kıyı tarafında bulunuyor. Seferihisar’daki yerleşim 3000 yıl öncesine kadar uzanıyor ve buradaki hayat İyonyalılarla başlıyor. Seferihisar’a gelerek antik çağların izinde bir rota belirleyebilir, binlerce yıl önce yaşamış uygarlıkların etkisini gözlemleyebilirsiniz.

Ayrıca Seferihisar’ın kıyı yerleşkesi olan Sığacık’ta Teos Antik Kenti’ni ve tarihi kaleyi de ziyaret edebilirsiniz. Arnavut kaldırımlı sokakları, avluları, cumbaları, beyaz badanalı evleri seviyorsanız burası tam size göre. Yöresel yemekleriyle meşhur olan bölgede acıktığınızda bir ziyafet çekme şansınız da mevcut.

5. Mysia

Mysia

Mysia rotası, Bursa’dan sadece 10 km uzaklıkta bulunuyor. Çam ormanları arasında yer alan bu Mysia bisiklet parkuru Gümüştepe’den başlıyor ve gönülleri şenlendiren Ulubat Gölü kıyısındaki Gölyazı’da sona eriyor.

Nilüfer nehri kıyısında konumlanan Mysia bisiklet rotası binlerce yıllık tarihi bir geçmiş ile doğal güzellikleri aynı anda sunuyor. Bisiklet rotası üzerinde Maksempınarı ve Dağyenice köyleri, vereceğiniz molalar için oldukça uygun yerler. Ayrıca bu köylerde üreticilerin sunduğu yerel ve organik ürünlerin tadına da bakabilirsiniz.

Yalnız Maksempınarı’ndan ayrıldıktan sonra dikkatli olmanızda fayda var. Orman içinde yer alan parkurun toprak yolu, yer yer araç yolları ile kesişiyor.

6. Kapadokya

Kapadokya

Kapadokya, Orta Anadolu’nun bizlere sunduğu mucizevi bir bölge. Peribacalarının görkemi, gökyüzünde ağır ağır ilerleyen balonların görüntüsü ve yer altındaki esrarengiz şehirleriyle masalsı bir coğrafya.

Dünyanın başka hiç bir yerinde göremeyeceğiniz ilginçliklere sahip bu bölge, aynı zamanda Türkiye’deki bisiklet rotalarının en popülerlerinden. Avanos-Mustafapaşa güzergahındaki Kapadokya bisiklet rotasındaki patika yolları kullanarak bölgedeki vadileri dolaşabilir, bölgenin gizemine tanık olabilirsiniz.

7. Assos

Assos

Midili Adası’nın hemen karşısında bulunan Assos, Antik Çağ’ın en önemli yerleşim bölgelerinden biri. Assos tarihi dokusuyla ve sakin atmosferiyle insanı dinginleştiren bir yapıya sahip.

Behramkale’deki Assos Antik Kenti’nden başlayan bisiklet rotası Kaz Dağlarının eteklerine kadar uzanıyor. Assos bisiklet turu üzerinde oldukça ünlü plajlar da bulunuyor. Pedal çevirmekten yorulduğunuz ya da sıcaktan bunaldığınız anlarda kendinizi Ege Denizi’nin ferah sularına bırakabilirsiniz.

Milli park statüsünde bulunan Kaz Dağlarına geldiğinizde buraya ayrıca zaman ayırmanızı tavsiye ederiz. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bölgenin sizi etkileyeceğine şüpheniz olmasın. İsterseniz Kaz Dağlarında kamp yapmanız ve doğanın tadını doyasıya çıkarmanız da mümkün.

8. Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı

Belgrad Ormanı; İstanbullular açısından sıklıkla piknik yapmak için gidilen bir yer olsa da koşu ya da yürüyüş yapmak için gelen ziyaretçileri de bulunuyor. Belgrad dağ bisikleti rotası ise bisiklet sporuna meraklı olanlar açısından oldukça cazip bir yer olarak karşımıza çıkıyor.

Buradaki parkurun bir bölümü betondan, bir bölümü ise topraktan oluşuyor. Eğlenceli bir rotaya sahip olan Belgrad Ormanı’na giderek şehirden kısa süreliğine de olsa kaçabilirsiniz. Ayrıca ormanın içinde yer alan gölün kıyısında dinlenmek için durabilir ve yanınıza aldığınız atıştırmalık yiyeceklerle piknik yapabilirsiniz.

9. İğneada Longoz Ormanları

İğneada Longoz Ormanları

İğneada’da bulunan Longoz Ormanları keşfetmeniz gereken bir doğa harikası olarak sizleri bekliyor. Bu ormanlar denize doğru akan ırmakların getirdiği kumların oluşturduğu setin ırmak ağzını kapatması sonucu oluşmuş özel bir ekosistem.

Eğer uzun bisiklet yolculuklarını seviyorsanız yalnızca İğneada bisiklet rotası yerine kendinize İstanbul’dan başlayarak Saray – Güngörmez – Bahçeköy – Kıyıköy – Kışlacık – Panayır İskelesi – Sivriler Köyü – İğneada şeklinde bir İstanbul – İğneada bisiklet rotası da hazırlayabilirsiniz. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı’nda doğaya doyacaksınız.

10. Yenice Ormanları

Yenice Ormanları

Karabük’te bulunan Yenice Ormanları, bisikletçilere benzersiz bir renk cümbüşü ve parkur sunuyor. Toprak yoldan oluşan Yenice Ormanları bisiklet turunda Eğriova Göleti, anıt ağaçlar ve Arboretum gibi görülmesi gereken güzellikler bulunuyor.

69 km’lik bir bisiklet rotasına sahip Yenice Ormanlarında porsuk, akçaağaç, meşe gibi çok farklı türde ağaçlar sizi bekliyor. Kent Ormanı’ndan başlayan Yenice bisiklet rotası, Arboretum’da son buluyor.  

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar