Ballıkayalar Kanyonu, kaya tırmanışı yapmak isteyenlere 100’den fazla rota sunuyor. Her mevsim ayrı bir güzelliği olan Ballıkayalar Kanyonu, bahar aylarında mükemmel doğa manzaraları sunuyor. 1.5 kilometre uzunluğundaki tabiat parkı, yüzlerce canlı ve bitki türüne ev sahipliği yaparken büyükşehirlerin gürültü ve kalabalığından kaçmak isteyenlere yemyeşil bir seçenek sunuyor.

Kanyonda uzman eğitmenler tarafından kaya tırmanışı eğitimi veriliyor. Detaylar için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsiniz. Kaya tırmanışına yeni başlayanlar için harika bir rota olan kanyon, aynı zamanda tabiat parkı statüsünde.

Kaya tırmanışının dışında doğa yürüyüşleri için de birçok farklı rota sunan kanyon; doğa, bitki ve hayvan fotoğrafçılığı için de gidilebilecek bir yer. Kanyon içinde birçok kuş türünün yanı sıra köstebek, keçi, çakal ve tilki gibi hayvanlarla karşılaşmak mümkün.

İstanbul’a yakın bir tırmanış rotası olarak düşünülebilecek Ballıkayalar Kanyonu, tırmanış sporunun inceliklerini öğrenirken tertemiz hava ile bedeni arındırmak için harika bir rota. Tavşanlı Köyü’nün hemen yakınlarında bulunan kanyona gitmek için pek çok alternatif yolunuz var.

Ballıkayalar Tabiat Parkı Nerede?

Ballıkayalar Tabiat Parkı Nerede?

Gebze’ye 8 km, İzmit’e 39 km uzaklıkta bulunan Ballıkayalar Kanyonu, Kocaeli ilçesine bağlı bir tabiat parkı. Kanyon, Tavşanlı Köyü yakınlarında yer almakta olup araçla ulaşım için uygundur.

Ballıkayalar Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Ballıkayalar Kanyonu’na Nasıl Gidilir?

Kanyona gitmek için özel aracınızı kullanabilirsiniz. Kamp çevresinde ücretli otopark bulunuyor. Kanyona Tavşanlı Köyü’nden yola çıkarak 1 kilometrelik bir yürüyüşle varmak da mümkün. Tavşanlı Köyü’ne gitmek için Gebze’den kalkan otobüs veya minibüslere binilebilir.

Ballıkayalar Kanyonu Kaya Tırmanışı

Ballıkayalar Kanyonu Kaya Tırmanışı

Ballıkayalar, Türkiye’nin ilk kaya tırmanışı yapılan yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Buradaki kaya tırmanışı etkinliklerinin tarihi, 1970’li yıllara kadar uzanıyor. O zamanlardan beri dağcılık kulüpleri ve arama kurtarma ekipleri burada kaya tırmanışı yapıyor.

Tırmanış rotalarının yükseklikleri kuzey bölgelerde 5 metreden başlayıp güneyde 100 metreye kadar çıkabiliyor. Doğal olarak rotalar, farklı zorluk seviyelerine sahip. Kaya tırmanışı tecrübenize göre bu rotaları tercih edebilirsiniz. Kanyon, aynı zamanda bu spora yeni başlayanlar için de ideal.

Seviyeniz ne olursa olsun tırmanış yaparken yanınızda bir eğitmen bulunması zorunlu ve bu eğitmeni gitmeden önce ayarlamanız gerekiyor. Size eğitmen sağlayabilecek birçok firma mevcut. Hızlı bir Google araması ile onlara ulaşabilirsiniz.

Ballıkayalar Kanyonu Kaya Tırmanışı Eğitimi

Ballıkayalar Kanyonu Kaya Tırmanışı Eğitimi

Kanyon dahilinde kaya tırmanışı eğitimi veren çeşitli kurumlar bulunuyor. Eğitim programlarına katılabilir ve kaya tırmanışı konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Buradaki eğitimler sırasında kaya tırmanışı ile beraber doğa yürüyüşleri de yapıyorsunuz.

Kanyondaki eğitimler ücretli ve grup olarak katılabiliyorsunuz. Arkadaş grubunuzdan ayrı katılmak isterseniz de bu eğitimler, benzer hobilere sahip insanlarla tanışıp sosyalleşmeyi sağlıyor.

Buradaki eğitimlerde kaya tırmanışı yapmanın yanı sıra ip ile iniş de gerçekleştiriyorsunuz. Tırmanılacak kayaların zorluk seviyesi orta ve kolay arasında değişiyor. İstanbul’a yakın cennet köşelerden olan Ballıkayalar, kaya tırmanışından sonra piknik yaparak doğanın tadını çıkarmaya da imkan veriyor.

Kaya Tırmanışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kaya Tırmanışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kaya tırmanışı, adrenalini bol bir spor. Dayanıklılık ve güç ise bu sporun olmazsa olmazları. Şimdi, bu spora başlamayı düşünenlere, kaya tırmanışı hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedelim.

  • Kaya tırmanışı, hemen her şeyde olduğu gibi pratik yapıldıkça uzmanlaşılan bir spor dalı. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar az zorlanmaya başlarsınız.
  • Doğal kaya tırmanışı gezilerine başlamadan önce bouldering hizmeti veren tesislerde pratik yapabilirsiniz. Bouldering, yapay duvar yani tırmanış parkurları üzerinde kaya tırmanışı yapmaya deniyor ve insanı bu konu hakkında geliştiriyor.
  • Kaya tırmanışında el ve ayak kontrolünün yanı sıra sakin olmak çok önemli bir detay. Hiçbir hareketi aceleyle yapmayın.
  • Kaya tırmanışında ekipman dayanıklılığı da önemli. Ekipmanlarınızı satın alırken bu noktaya dikkat edin ve kaliteli seçeneklere yönelin.
  • Kaya tırmanışını kendi başınıza öğrenmeniz hem zor hem tehlikeli olur. O nedenle ilk zamanlarda bir uzman gözetiminde olmanız önemli bir detay.
  • Tırmanış sporu, aynı zamanda bedenen güçlü ve zinde olmayı gerektirir. Bu sporu yapmayı düşündüğünüz zamanlarda formunuzun zirvesinde olmalısınız. Uyku ve beslenme düzeninize dikkat etmeniz bu noktada önemli.
  • Tırmanış sırasında sadece eyleme konsantre olmanız çok önemli bir detay. Aklınızı karıştırabilecek düşüncelerden uzak durun ve sadece engelleri aşmaya odaklanın.
  • Tırmanış sırasında ellerinize magnezyum sürmeyi unutmayın. Böylece elleriniz asla terlemez.

Ballıkayalar Kanyonu’nda Yapılabilecek Şeyler

Ballıkayalar Kanyonu’nda Yapılabilecek Şeyler

Türkiye’nin doğası ile dikkat çekici tabiat parklarından biri olan Ballıkayalar Kanyonu, sadece kaya tırmanışı için değil, aynı zamanda piknik, doğa fotoğrafçılığı ve yürüyüş için de gidilebilecek bir lokasyon.

Kanyonda göl ve çağlayanlar mevcut. Su kenarında piknik ya da kamp yapmayı düşünenler için çevrede harika noktalar var. Üzerlerinde seyir terasları yer alan travertenlerde harika fotoğraflar çekilebiliyor.

Trekking yapmayı sevenler için kanyonda rota çok. Üstelik bu rotalar sırasında birçok ilginç bitki ve canlı türünü görmek mümkün. Kuş severler burada atmaca, alaca karga, hüthüt, tarla kuşu ve bülbül türlerini görebilirler.

Kanyondaki yürüyüş rotaları kolay ve orta seviyede. Yürüyüş rotası üzerinde küçük şelaleler ve göletler mevcut. Buraya günübirlik yürüyüş etkinlikleri düzenleyen firmalar var. Bu firmalar aracılığı ile grup halinde yürüyüş etkinliklerine katılabilirsiniz.

Uzun yürüyüşler planlıyorsanız yanınızda uygun teçhizat olması önemli bir detay. Özellikle ayakkabılarınız su geçirmeyen ve yeri iyi tutan cinsten olmalı. Yürüyüş yolundaki toprak, kolay ufalanan ve dağılan türden olduğu için uygun ayakkabınız yoksa yürüyüş esnasında zorlanabilirsiniz.

Kanyonun ismi arılardan geliyor. Eskiden kanyonda birçok kovan varmış, ama günümüzde arılar burayı terk etmiş. Yani arı fobisi olanların endişe etmesine gerek yok.

Kanyon, kamp yapılabilecek birçok açık alana sahip. İster ağaçların gölgesinde, ister göl kenarında, ister de yüksek rakımlarda bulunan alanlarda kamp yapabilirsiniz. Çadır kurmak ücrete tabi ve biz bu yazıyı yazarken istenen miktar gecelik 20 TL idi. Çadır kurma alanlarında tuvalet ve su mevcut.

Çadır kurmayı düşünüyorsanız tüm malzemelerinizin yanınızda olduğundan emin olun. Çevrede elektrik bulunmadığı için yanınızda yedek güç ünitesi ve pil götürmek isteyebilirsiniz. Ayrıca çevrede yeme içme alanları yok. Yani tüm yiyecek ve içeceklerinizi yanınızda götürmeniz önemli.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar