Gezgin olmak kolay değil, ama çok eğlenceli. Dünya turuna çıkmış seyyahların ya da yeni yerler keşfetmiş kaşiflerin hayatına bakın. Hikayelerinde her zaman zorluklarla karşılaştıklarını göreceksiniz. Onları tarihe geçiren en önemli ortak nokta ise asla zorluklar karşısında yılmamaları.

Günümüzde seyahat etmeye yardımcı birçok uygulama ve yöntem var. Tek başına seyahat etmek ve dünyayı tanımak isteyenler için ayrıca birçok hızlı ulaşım yöntemi de mevcut. Yani eski zamanların güvenlik, sağlık ve ulaşım gibi önemli seyahat sorunlarının birçoğu geride kaldı. Şimdilerde bir gezgin olmak için en önemli şeylerden biri istekli olmak.

Sosyal medya platformlarında gezginleri takip etmeyi çok seviyorsanız siz de onlar gibi olabilirsiniz. Yapmanız gerekenler, gezgin olmak için gerekli şeyleri bilmek. Mesela sırt çantanızı nasıl dolduracağınız bilmek, seyahat ve aynı zamanda bütçe meselesini halletmek.

Bütçe Meselesi: Gezgin Olarak Para Kazanmak, Ama Nasıl?

Bütçe Meselesi: Gezgin Olarak Para Kazanmak, Ama Nasıl?

Gezgin olarak yaşamak mümkün mü? Bu konuda merak edilen birçok şey var. Öncelikle bütçe meselesi nasıl halledilecek? İnsanların bütçe olmadan dünyayı gezmeleri mümkün mü? Cevabı veriyoruz: Mümkün değil. Seyahatlerinizi devam ettirebilmek için elinizde belirli bir miktar para olmasa da düzenli gelirinizin olması gerekir.

Çoğu gezgin, seyahat etmeye başlamadan önce bütçe çıkarır ve önce o parayı biriktirir. Örneğin Güney Amerika turu yapacak biri, gidiş dönüş uçak biletlerini de dahil ettiğimizde en azından 4000 dolar kadar bir paraya ihtiyaç duyar. Özellikle ekstrem yurt dışı seyahatlerinde bütçeyi önceden hazırlamak gerekir.

Tabii yurt dışı seyahatlerinde gönüllü işler üzerinden konaklama ve yeme içme masraflarınızı karşılamanız mümkün. Gönüllü işler için hostel ve belediyelere danışabilir ya da ilgili uygulamalardan (mesela Helpx) hesap açarak iş ilanlarına başvurabilirsiniz.

Gönüllü İşler Nasıl Oluyor?

Gönüllü İşler Nasıl Oluyor?

Gönüllü iş sistemi şöyle işler: Kısa süreli elemana ihtiyaç duyan işverenler (örneğin tarlada çalışacak eleman ya da bulaşık yıkayacak eleman gibi) çeşitli yerlere ilan verir. Ayrıca gerekli yetenekleriniz mevcutsa bakıcılık, öğretmenlik, video tasarımı ya da duvar boyama işlerini de yapmanız mümkün. Gönüllü işler karşılığında konaklama ve yeme içme ücretleriniz karşılanır.

Yurt içi seyahatlerde ise otostopla ücretsiz olarak seyahat etmek mümkün. Ayrıca gönüllü işler aracılığı ile konaklama ve yeme içme masrafları karşılanabilir; ama bu tür işler, ülkemizde pek yaygın değil. Güney bölgelerde, özellikle Olimpos gibi yerlerde mümkün. Karadeniz’de de sezonluk işlerde çalışarak (örneğin çay ya da fındık toplamak gibi) yeme içme masraflarınızı halledebileceğiniz gibi para bile kazanabilirsiniz.

Önemli: Bir Gezginin Sırt Çantasında Neler Olmalı?

Önemli: Bir Gezginin Sırt Çantasında Neler Olmalı?

İster dünyayı gezin, ister yurt içinde belirli bir rota üzerinden seyahate çıkın, sırt çantanız hem çok ergonomik hem de tüm ihtiyaçlarınıza karşılık verebiliyor olmalı. Bu da gideceğiniz yerin özelliklerini iyi analiz etmiş ve ihtiyaçlarınızı fark etmiş olmanızla alakalı bir durum.

İyi Bir Sırt Çantası Nasıl Olmalı?

İyi Bir Sırt Çantası Nasıl Olmalı?

“Bir gezginin sırt çantasında neler olmalı?” diye sormadan önce “İyi bir sırt çantası nasıl olmalı?” sorusunu yanıtlamak iyi bir fikir. Uzun süreli seyahatlere çıkmayı planlıyorsanız sırt çantanız sizin en yakın arkadaşınız olacak. İyi bir sırt çantası, çok bölmeli ve en zorlu koşullara bile dayanıklı olmalı. Ayrıca su geçirmemeli ve hafif malzemeden üretilmiş olmalı.

Sırt çantasına ayırdığınız bütçede ne kadar bonkör olursanız ileride “Bunu yıllar önce almakla ne kadar iyi bir şey yapmışım.” deme ihtimaliniz o kadar artar. Özellikle uzun doğa yürüyüşlerini içinde barındıran ekstrem yolculuklar planlıyorsanız kaliteli bir sırt çantası hayat kurtarır.

Gezerek Yaşayanların Sırt Çantasında Olması Gerekenler

Gezerek Yaşayanların Sırt Çantasında Olması Gerekenler

İyi bir gezgin olmak için sırt çantasında neler olmalı? Öncelikle teknolojik aletlerden bahsedelim. Size bir fotoğraf makinesi ve akıllı tablet ya da küçük bir dizüstü bilgisayar gerekecek. Bu konu ayrıca gezerken para kazanma konusu ile de alakalı.

Seyahat ederken para kazanmanın bir yöntemi de gezgin blogger olmak ya da freelance işler üzerinden para kazanmak. Tasarım, yazılım, sosyal medya ve yazarlık gibi meslek gruplarında freelance işler bulmak mümkün. Bunun için de iyi bir fotoğraf makinesine ve akıllı telefona ya da tablete ihtiyacınız var.

İkinci önceliğinizde ise temizlik malzemeleri olmalı. Özellikle doğa seyahatlerinde onları bulmak imkansız. Diş fırçası, diş macunu, mini şampuanlar, ıslak mendiller… Kişisel hijyen için olmazsa olmaz malzemelerinizi listeleyin ve çantanızda onları her zaman bulundurun. Seyahat esnasında bitenleri, merkezi yerlere gittiğinizde yenilemeyi unutmayın.

  • Seyahat edeceğiniz yerlere göre seçilmiş uygun kıyafetler. Ayrıca nereye giderseniz gidin, yanınızda bir yağmurluk bulunması iyi bir fikir.
  • Gideceğiniz yerle ilgili bir gezi rehberi. Her zaman internete ulaşamayacağınızı unutmayın. Bu tür anlarda basılı kaynaklar çok iş görür.
  • Doğa seyahatine gidiyorsanız böcek kovucular ve ilkyardım malzemeleri de mutlaka alınması gereken malzemeler arasında. “O an” ne zaman gelir bilemezsiniz, ama ilkyardım malzemeleri her zaman hayat kurtarır.
  • Sırt çantanızda ihtiyaç duyabileceğiniz şarj aletleri de bulunmalı. Ayrıca yedek güç üniteleri, elektriğe ulaşamadığınız zamanlarda bir acil durum önlemi olarak işe yarayabilir.

Yola Çıkmadan Önce: Seyahat Ederken Nelere Dikkat Etmeli?

Yola Çıkmadan Önce: Seyahat Ederken Nelere Dikkat Etmeli?

Büyük kararı verdiniz ve artık yola çıkmaya hazırsınız. Peki, nereye gideceğinize karar verdiniz mi? “Hangi mevsimde tatile nereye gidilir” konulu içeriğimizden ilham alabilirsiniz.

  • Her zaman kendi ihtiyaçlarınızı gözetin. Seyahat ederken asla “sonra hallederim” mantığına kapılmayın.
  • Gideceğiniz yer hakkında bir gezgin yazısı okumak her zaman iyidir. Böylece karşınıza çıkabilecek şeyler, görebileceğiniz yerler ve katılabileceğiniz etkinlikler hakkında fikir sahibi olursunuz.
  • Sosyal ilişkilere önem verin. Seyahat etmek, tıpkı bir macera filmi gibi geçer, karşınıza birçok karakter ve fırsat çıkar. Yerel halk ile iletişiminiz ne kadar güçlü olursa avantajlardan faydalanmanız da o kadar kolaylaşır.
  • Güvenliği her zaman ön plana alın. Örneğin paylaşımlı odalarda ya da sağlam kilidi bulunmayan yerlerde değerli eşyalarınızı bırakmayın. Sonradan pişman olmaktansa önleminizi her zaman önceden alın.
  • Hijyen malzemelerini, kıyafetleri ve terlikleri ortak kullanmaktan kaçının. Özellikle terlikler konusuna dikkat edin. Kendi terliğinizi giymeniz her zaman daha sağlıklıdır.
  • Çözüm odaklı olun. Sorunlara takılıp kalmak çok kolaydır, önemli olan onları aşacak pratik zekaya sahip olmak. Bir sorunla karşılaştığınızda “Neden böyle oldu?” sorusu yerine “Nasıl hallederim?” sorusuna yoğunlaşın. Unutmayın, hayat bazen sorgulanamayacak kadar tesadüfi bir düzende ilerler.
  • Hayır demeyi öğrenin. Hayatınızı değiştirecek bir maceraya atılmış olmanız, mantığını sorguladığınız durumların içinde bulunmayı gerektirmez. Size uygun olmayan teklifleri reddetme özgürlüğünüzü kullanın.
  • Tüm nakit paranızı üzerinizde taşımayın. Mümkün olduğunca parçalara ayırın ya da banka kartlarını kullanın. Böylece istenmeyen durumlarla karşılaşma riskiniz azalır.
  • Her zaman için bir acil durum bütçesi bulundurun. Ne zaman ne olacağını bilemezsiniz. Acil geri dönüşler için bir yerlerde güvenebileceğiniz bir bütçenizin olması, sizi her zaman rahat hissettirir.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar