Su kayağı, İngilizce ismi ile wakeboarding, herkesin kısa sürede öğrenebileceği bir spor. Tek yapmanız gereken bir su kayağı tesisinde gerekli eğitimi almanız. Peki, nerede bu tesisler? Türkiye’nin birçok yerinde su kayağı merkezi bulabilirsiniz. Merkezleri tanıtmaya başlamadan önce su kayağı hakkında bilgilenelim.

Su kayağı, kendi içinde disiplinler barındıran bir spor: Kablolu su kayağı, tekne arkası su kayağı, slalom, jump (atlama) ve trick (figür) gibi…

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ve özel kurumlar tarafından organize edilen yarışmalarla bu sporun profesyonelleri her yıl karşı karşıya geliyor. Sporla amatör olarak ilgilenenler, Türkiye’nin birçok noktasında bulunan su kayağı merkezlerinde ferahlatan bir maceraya atılıyorlar.

Su kayağı hakkında bilgi ve öneri bakınıyorsanız su kayağı türleri ile konuya başlayabiliriz.

Kablolu Su Kayağı

Kablolu Su Kayağı

Kablolu su kayağı, uygun bir şekilde tasarlanmış tesislerde yapılan bir etkinliktir. Su kayağı parkı olarak tanımlanan bu tesislerde, göl ya da benzeri su birikintileri üzerinde kablolar aracılığı ile gerçekleşleştirilir.

Gücünü bir elektrik motorundan alan su üzerindeki kablolar, bu sporu yapmak isteyen kişileri belirli bir hızda su üzerinde çeker. Kablolar, göl çevresine kurulmuş kulelere bağlıdır.

Kablolu kayak, en az 7 yaşında olmak üzere her yaş aralığındaki kişinin yapabileceği, neredeyse tüm kasları çalıştıran bir spor. Su kayağından farkı ise sizi teknenin değil, belli bir sistemin çekiyor oluşu. Böylece spor çok daha çevre dostu bir hale geliyor; çünkü kayaktaki kablolar, tekneler gibi yakıtla değil elektrikle çalışıyor. Bu sporu ilk kez yapacaksanız bu disiplin ile başlayabilirsiniz.

Tekne Arkası Su Kayağı

Tekne Arkası Su Kayağı

Tekne arkası kayak, isminden de anlaşılacağı üzere bir sürat teknesine bağlı kablolar tarafından su üzerinde çekilme sporuna denir. Nehir, göl ve denizlerde yapılabilir. Suyun dalgasız olması ve derinliğin minimum 1.5 metre olması tercih edilir.

Su kayağının birçok disiplini vardır. Profesyonel anlamda ise üç disiplin öne çıkar: Slalom, jump ve trick.

Slalom: Sporcunun boyu ve kilosuna göre boyutu değişen bir kayak ile yapılan slalom, toplam 26 dubadan oluşan bir parkur üzerinde gerçekleşir. Parkurun başında ve sonunda “gate” denilen noktalar bulunur. Yarışmacı, bu gate’ler arasındaki dubalar etrafında zikzaklar çizer.

Jump: İki uzun kayak ile rampadan atlanılan su kayağı disiplinine “jump” deniyor. Yarışmanın amacı atlayışı en uzağa gerçekleştirmek. Sabit hızda ilerleyen tekneler ile yapılır.

Trick: Trick, küçük ve oval biçimli tek kayak ile yapılan bir tür performans odaklı su kayağı disiplinidir. Yarışmalar su kayağı yaparken çeşitli figürler sergiler ve bu figürler üzerinden puan toplarlar. Puanlar, 5 adet hakem tarafından verilir.

Wakeboarding Yapılacak Yerler ve Türkiye’deki Su Kayağı Tesisleri

Wakeboarding Yapılacak Yerler ve Türkiye’deki Su Kayağı Tesisleri

Göl üzerinde ya da deniz kenarında su kayağı yapmayı düşünenler nereye gitmeli? Türkiye, bu açıdan çeşitlilik sunan bir ülke. Kablolu kayak  yapmak isteyenler, şehirlerde yer alan su kayağı parkları sayesinde bu sporu yapabiliyorlar. Tekne arkası kayak yapmak isteyenler için ise denizden bol ne var!

Kablolu kayak, herkesin birkaç saat içinde öğrenebileceği bir spor. Her ne kadar basit görünüyor olsa da ciddi bir kuvvet gerektirdiğini de söyleyelim. Kablo sizi çekerken kendi ağırlığınızı taşıyorsunuz sonuçta. İlk denemede kayak üzerinden düşerseniz sakın pes etmeyin! Bu çok normal, herkesin başına geliyor ve hiçbir şekilde vazgeçmeye gerek yok.

Şimdi, Türkiye’de wakeboarding yapılabilecek yerler ile devam ediyoruz.

Caddebostan: İstanbul’da Wakeboarding

Caddebostan: İstanbul’da Wakeboarding

İstanbul ve çevresinde wakeboarding yapmak istiyorsanız Caddebostan sahili bu spor için harika bir yer. Üstelik burada zaman zaman wakeboard ekipleri etkinlikler de düzenliyor. Tek yapmanız gereken bu etkinlikleri kaçırmamak.

Caddebostan sahilde herhangi bir kablolu su kayağı tesisi yok. Yani burası tekne arkası su kayağı için uygun. Su kayağı konusunda amatörseniz kablolu kayak ile bu spora başlamanız daha verimli olur.

Sukay Park: Bursa’da Wakeboarding

Sukay Park: Bursa’da Wakeboarding

Wakeboarding denilince en çok akla gelen yerlerden biri, Bursa’ya kurulmuş bir tesis olan Sukay Park. Kablolu su kayağı yapma imkanı sunan Sukay Park, içerisinde her ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz tam teçhizatlı bir tesis.

Türkiye Wakeboarding yarışmalarının gerçekleştiği yerlerden biri olan Sukay Park, aynı zamanda bu alanda Türkiye’nin ilki olma unvanını taşıyor. 100 dönüm üzerine kurulu parkta yürüyüş yolları, restoran, kafe ve su kayağı okulu mevcut. Eğitim almayı düşünüyorsanız buradaki programlara katılabilirsiniz.

North Cable Park / Gölkay: Kocaeli’nde Wakeboarding

North Cable Park / Gölkay: Kocaeli’nde Wakeboarding

Avrupa ve Dünya wakeboarding şampiyonalarına ev sahipliği yapacak gelişmişlikte bir tesis olan North Cable Park, 2010 yılından beri hem amatörlere hem de profesyonellere hizmet veriyor. Burada su kayağı ile ilgili her disiplini bulmak mümkün. İster tekne arkası, ister kablolu, ister de diz üstü su kayağı etkinlikleri burada gerçekleştirilebiliyor.

North Cable Park bünyesinde wakeboarding eğitimi de veriliyor. Eğitimler 2 ila 6 saat kadar sürebiliyor. Üstelik tesis bünyesinde sadece wakeboarding değil; flyboard, wakeskate, monoski, kneeboard, SUP ve kano sporları da yapılabiliyor.

Hip-Notics Cable Park: Antalya’da Wakeboarding

Hip-Notics Cable Park: Antalya’da Wakeboarding

Türkiye’de wakeboarding için gidilebilecek en güzel yerlerden biri de Antalya’nın Manavgat ilçesinde bulunan Hip-Notics Cable Park. Amatör ve profesyonellere göre düzenlenmiş 3 wakeboarding gölü bulunan Hip-Notics, aynı zamanda wakeskate, kneeboard, disc ve trombolin gibi sporları yapmayı da mümkün kılıyor.

Wakeboarding ekipmanları da kiralayan Hip-Notics, wakeboarding yapmak isteyenlere günlük ya da haftalık bilet seçeneği sunuyor. Restoran, sauna, basketbol sahası, voleybol sahası, konaklayacak yerler ve organik besin seçeneği sunan Hip-Notics, wakeboarding üzerine bir tatil planı yapmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenek.

Friends Wakeboarding

Friends Wakeboarding

Wakeboarding yapmak için birçok rota seçeneği sunan Antalya, çocuklara özel bir wakeboarding tesisi ile de biliniyor: Friends. İstanbul Caddebostan’da başladıkları yolculuğa, Antalya’da devam eden Friends, çocuklar için özel wakeboarding kampları kurguluyor.

Friends, sadece wakeboarding değil, çocuklara aynı zamanda doğa ve sanat bilinci de aşılayan bir kozmopolit bir oluşum. Burada gençler sosyalleşirken spor yaparak hem fiziki hem de mental yönden gelişiyorlar.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar