Balık tutmak, başka türden bir sevdadır. Elinize bir kere olta aldınız mı, balık tutma hobisi vazgeçilmez hal alır. Maksat sadece balık tutmak da değildir aslında. Tek başına doğayla bütünleşmenin hazzına erişmek ya da arkadaşlarla paylaşmanın güzelliğini yaşamaktır.

Balık tutma aktivitesi özellikle gürültülü şehirlerde yaşayanlar açısından bir terapi niteliğindedir. Bu aktivite sayesinde kendinize vakit ayırabilirsiniz ve ciğerlerinizi temiz havayla doldurarak kafanızdaki her türlü endişeden arınabilirsiniz.

Denizin, gölün ya da akarsuyun size huzur verdiği o keyifli anların tadını çıkarmak için profesyonel bir balıkçı olmanıza da gerek yok. Gerekli balık tutma ekipmanlarına sahip olduktan sonra ailenizle, arkadaşlarınızla ya da tek başınıza dilediğiniz gibi balık tutabilirsiniz.

Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada konumunda olduğu için balık tutmaya oldukça elverişli. Ayrıca göller ve akarsular bakımından da oldukça zengin bir coğrafyada yaşadığımız için balık tutma tutkusunu çok farklı atmosferlerde yaşayabiliriz.

Balık Tutarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Balık Tutarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bir doğa dostu olduğunuz için denize, göllere ya da akarsulara zarar vermeyeceğinizden eminiz, ama yine de önemli birkaç noktayı hatırlatmakta fayda var:

  • Tuttuğunuz balığın cinsine göre büyüklüğüne dikkat etmelisiniz. Tutacağınız balıkların kaç cm olması gerektiğine buradan bakabilirsiniz.
  • Yem olarak kullanacağınız balıkların boyunun 12 cm’den küçük olmamasına özen göstermelisiniz.
  • Yıl boyunca istediğiniz zaman, istediğiniz mevsimde amatör şekilde balık tutabilirsiniz. Ancak patlayıcı madde, balık otu ya da sönmemiş kireç gibi malzemelerin kullanımının yasak olduğuna dikkat etmelisiniz. Profesyonel balıkçılık için de av yasağı tarihlerine mutlaka dikkat etmelisiniz.

Gelin, şimdi balıkçılığa dair heyecanı ve anı paylaşmanın keyfini yaşayalım, Türkiye’deki balık tutma rotaları nedir beraber inceleyelim.

1. Güllük

Güllük

Güllük, Bodrum merkeze 42 km uzaklıkta bulunuyor ve sakin bir köşe olarak parlıyor. Asin Koyu ve Mandalya Körfezi civarında kurulan bu balıkçı köyü, sessiz sahili ve lezzet dolu lokantalarıyla cezbedici bir belde.

Huzurlu bir ortama kaçmak isteyenler açısından doğru bir adres olan Güllük, kamp yapmak isteyen doğa sevdalıları için de muazzam bir güzergah. Bu bölge aynı zamanda Hermias (Hermiyas)  efsanesine de konu olmuş. Efsane anısına dikilen orjinal heykel Efes Müzesi’nde sergileniyor, ancak Güllük sahilinde de simgesel bir heykel mevcut.

Güllük’te balık tutmak özellikle çipura tutmak isteyenler için çok ideal. Hem kıyıdan hem de turlara katılarak Güllük’te balık tutabilirsiniz. Ayrıca Güllük’ün tepelerinde denize karşı güneşi batırmayı da ihmal etmeyin.

2. Abant Gölü

Abant Gölü

Abant Gölü, Bolu’nun 34 kilometre kadar güneybatısında yer alır ve yılın her mevsimi egzotik bir güzelliğe sahiptir. Batı Karadeniz’in olağanüstü manzaralara sahip güzergahlarından biri olan Abant Gölü, doğayla kucaklaşmak için ihtiyacınız olan her şeyi sizlere sunar.  

Abant Gölü kaynak suları ve akarsularla beslenen bir göl. Bu sebeple de gölün suyu tatlı. Doğal güzellikleri ile meşhur olan göl sadece balıkçılık için değil, kamp ve yürüyüş gibi faaliyetler için de çok uygun bir adres.

Ayrıca Abant Gölü’ne balık avı için gelenler hoş bir sürprizle karşılaşabilir. Literatüre salmo trutta abanticus (Abant alabalığı) adıyla geçen endemik hayvan türüne dünya üzerinde sadece bu noktada rastlayabilirsiniz.

3. Cunda Adası

Cunda Adası

Alibey Adası olarak da isimlendirilen Cunda Adası, Ayvalık’taki adaların en büyüğü. Masmavi denizi ve temiz atmosferiyle Ege’nin güzide bir köşesi olan Cunda Adası, huzur bulmak isteyen gezginlerin uğrak noktası.

Cunda balık avı meralarında oltanızı suya atarsanız birçok seçenekle karşılaşma ihtimaliniz var. Cunda Adası balık avında oltanıza takılabilecek çipura ve levrek her damağa uygun tatlar. Ayrıca sargoz, isparoz, mercan, lüfer, turna, zargana ve yılan balığı da Cunda’da balık avında tutabileceğiniz türler arasında.

4. Çıldır Gölü

Çıldır Gölü

Kars ve Ardahan sınırları içerisinde yer alan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölü. Bu gölün denizden yüksekliği 2000 metre civarında ve bu özelliğiyle Çıldır Gölü, balık tutmak için en enteresan rotaların başında gelir.  

Çıldır Gölü’nün etrafındaki bitki örtüsü çok gelişmiş değil, ancak civardaki yaylalar harika manzaralar sunar. O yüzden Çıldır Gölü’nde balık avının yanı sıra eğlenceli doğa yürüyüşlerine çıkmanız da mümkün.

Yalnız çoğunlukla ağ balıkçılığı yapılan Çıldır Gölü, kış aylarında donar ve testerelerle açılan alanlarda balık tutulur. Bu nedenle Çıldır Gölü turunu kış aylarında yapmayı planlıyorsanız coğrafi şartlara göre kendinizi hazırlamanız gerekir. Buradaki dondurucu soğuklar başka yerdekilere benzemez, bizden söylemesi!

5. Bozcaada

Bozcaada

Ege’nin en büyük ikinci adası olan Bozcaada, Çanakkale’ye 45 kilometre uzaklıkta bulunur. İstanbul’a yakın sayılabilecek bir noktada olduğu için özellikle yaz aylarında adaya olan ilgi artar. Etrafında Assos, Edremit, Kaz Dağları, Truva gibi tarihi ve turistik güzergahlar yer alır.

Bozcaada doğal güzellikleri ve masalsı manzaraları dışında balık sevdalıları için de keyifle gelinebilecek bir yerdir. Özellikle Ayazma Plajı’nda farklı türde birçok balıkla karşılaşabilirsiniz. Levrek dışında derinlerde karagöz, lipsos gibi türlere de Bozcaada balık avında denk gelebilirsiniz.

6. Faroz Limanı

Faroz Limanı

Birbirinden leziz hamsilerin diyarı olan Trabzon’un meşhur Faroz Limanı, Türkiye’de balık tutmak için ideal noktalardan biri. Bölgede olta ya da misina ile tutulan balık çeşitleri arasında istavrit, barbunya ve eşkina da bulunur.

Faroz Limanı’nda balık tutma keyfini doyasıya yaşadıktan sonra burada yer alan kahvelerde sıcak çayınızı yudumlayabilirsiniz. Buradaki kahvelerden Faroz Limanı’nı izleyerek keyfinize keyif katmanız da mümkün. Ayrıca balık tutamazsanız dert etmenize gerek yok, civarda istediğiniz balığı yiyebileceğiniz birbirinden harika balıkçılar mevcut.  

7. Foça

Foça

Foça, Antik Çağ’dan beri var olan bir yerleşim bölgesi. Bir İyon yerleşkesi olarak kurulan bölge, ismini de civarındaki adaların açıklarında yaşayan foklardan almış. Foça’nın Antik dönemdeki ismi Phokaia’dır ve bu isim zaman içerisinde Foça’ya evrilmiş.  

Ege’nin meşhur tatil beldesi Foça’da balık tutmak her mevsim mümkün. Özellikle Küçükdeniz sahili, amatör balıkçılar için en uygun Foça balık avı meraları arasında. Buranın eski ve tarihi bir tatil beldesi olması da ayrıca dikkat çekici bir nokta olmasını sağlıyor.

Foça’daki balık türleri arasında en çok kefal ve levrek ön plana çıkıyor. Ayrıca bu bölgede çipura, sardalya ve karagöz tutmak da mümkün. Denize açılmak isterseniz de kayık kiralayabilirsiniz. Açıklarda ise kolyoz, mercan, istavrit gibi balıkları bulabilirsiniz.

8. Kızılırmak

Kızılırmak

Kızılırmak, Türkiye toprakları içerisinde doğup Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsu ve uzunluğu da 1.355 km. Ülkemizin en büyük akarsuyu olan Kızılırmak, çok farklı sayıda ve çeşitte balığın da yaşam alanını oluşturur.

Eğer tatlı su balığı seviyorsanız Kızılırmak üzerindeki duraklar sizin için çok idealdir. Ayrıca ülkemizin bu güzide akarsuyu,  ‘Kambur Sazan’ ismindeki bir balık çeşidiyle de özdeşleşmiş durumda. Yani Kızılırmak’ta balık avı, eşsiz türleri görme fırsatını da beraberinde getirir.

9. Akçakoca

Akçakoca

Batı Karadeniz’in kıyı şeridinde yer alan ve Düzce’ye bağlı Akçakoca, uzun sahiliyle dikkat çeken bir bölge. Ancak burası sadece sahili ve deniziyle cazip bir yerleşim yeri değil. Buradaki bitki örtüsü de hayli dikkat çekici.

Balık tutmak için Akçakoca’nın uzun sahilini, temiz havasını ve yeşil doğasını tercih edebilirsiniz. Akçakoca’ya balık avı mevsiminde gelirseniz birçok balık türünü ve huzuru aynı anda bulabilirsiniz.

10. Davutlar

Davutlar

Davutlar, Kuşadası’nın milli park niteliğinde güzide bir köşesi. Tertemiz denizi ve doğal alanlarıyla da tatilcilerin uğrak noktası. Davutlarda yamaç paraşütü, dağcılık gibi ekstrem doğa sporları yapabileceğiniz gibi tekne turlarına katılarak denize de açılabilir ve oltanızı atabilirsiniz. Haydi rastgele!

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar