Yıldız izlemek, en eski zamanlardan beri hobilerimiz arasında. Belki de hobi değil, bir içgüdü; kim bilir? Astronomi ve uzay bilimleri konusunda medeniyette yeni bir ufuk açan Carl Sagan, “Hepimiz yıldız tozuyuz.” derken ne düşünüyordu, kim bilir?

Gökyüzündeki parlak yıldızlara bakarken neden iyi hissediyoruz? Bu sorunun cevabı hala bir muamma. Belki de sadece parlak şeylere bakmayı seviyoruz.

Büyükşehirlerde ışık kirliliğinden dolayı yıldızları görmek neredeyse imkansız. Sadece en parlak olanları görebiliyoruz. Aslında çıplak gözle gökyüzüne baktığımızda görebileceğimiz milyarlarca yıldız var. Onları görebilmek için gece gökyüzü karardığında, yapay hiçbir ışığın bulunmadığı yüksek yerlerde bulunmak yeterli.

Gökyüzüne bakarken milyarca yıldız görmek istiyorsanız belli başlı noktalara gitmeniz yeterli. Türkiye’de yıldızların görüldüğü en güzel yerler etrafında bir tura çıkmaya hazırsanız başlıyoruz.

Başlamadan önce buraya bu iş konusunda size çok yardımcı olacak bir sayfa bırakalım. Bu sayfa üzerinden dünyadaki ışık kirliliğini inceleyebilirsiniz.

https://www.lightpollutionmap.info

Büyükşehirde Yıldız İzleme Keyfi: İstanbul’da Yıldızlar Nerede İzlenir?

Büyükşehirde Yıldız İzleme Keyfi: İstanbul’da Yıldızlar Nerede İzlenir?

İstanbul’da merkezi yerlerden yıldızları görmek imkansız. Şehirde o kadar çok ışık kirliliği var ki gökyüzünde 5 ya da 6 tane yıldız görebilirseniz kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. İstanbul’da yıldız izleme etkinliği yapmak istiyorsanız gitmeniz gereken yer Şile. Burada ışık kirliliği kısmen daha az, ama yine de ideal seviyede değil.

“İstanbul’da yıldızlar nerede izlenir?” sorusunun diğer cevapları da Anadolukavağı ve Adalar.

Sivri Dağ Milli Parkı, Antalya: Türkiye’de Yıldız İzlenecek Yerler

Sivri Dağ Milli Parkı, Antalya: Türkiye’de Yıldız İzlenecek Yerler

Türkiye’de yıldız izlenecek yerlerden belki de en güzeli, Antalya Konyaaltı’nda bulunan Sivri Dağ Milli Parkı. Beydağları’nın en yüksek zirvelerinden birine sahip olan Sivri Dağ eteklerinde yıldızlar net şekilde görülebiliyor. Zirvede ise görüntü daha berrak. Tabii ki zirveye çıkıp geceleyebilmek için yanınızda gerekli malzemelerle beraber iyi bir dağcılık tecrübeniz bulunmalı.

Sivri Dağ Milli Parkı çevresinde kamp yapılabilecek yerler mevcut. Burada özellikle havanın açık olduğu gecelerde bir yıldız resitaline şahit olmak mümkün. Antalya’nın ülkemizin en turistik yerlerinden biri olması da cabası. Yıldız izleme keyfini deniz, kum ve güneş üçlemesi ile birleştirebileceğiniz bir seyahat fikri ilham veriyorsa Antalya geziniz için planlar yapmaya başlayın.

Hatila Milli Parkı, Artvin: Doğanın Kucağında

Hatila Milli Parkı, Artvin: Doğanın Kucağında

Yıldızlarla dolu gökyüzünü fotoğraflamak için gidilecek en iyi yerlerden biri de Artvin Hatila Milli Parkı. Burası, tam bir doğal cennet! Birçok bitki ve canlı türünü içinde barındıran doğal alan, aynı zamanda Türkiye’de yıldızların en net görüldüğü yerden biri.

Hatila Deresi ile birlikte irili ufaklı birçok derenin bulunduğu milli parka ulaşım Artvin üzerinden devam eden 10 kilometrelik bir yol ile sağlanıyor. Burada konaklamak için pansiyon ya da bungalovlar yok, ama doğa kampçıları için ideal yerler mevcut.

Hatila Milli Parkı sınırları içinde kamp yapabileceğiniz yerlerin çok karanlık olacağını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Burada gökyüzünü fotoğraflamak için kamp yapmayı düşünüyorsanız yanınızda sert rüzgarlar için uygun ekipmanlar olmalı.

Tekke Dağı Milli Parkı, Ankara: Başkentte Yıldız İzleme Keyfi

Tekke Dağı Milli Parkı, Ankara: Başkentte Yıldız İzleme Keyfi

Ankara’nın Beypazarı ilçesine 15 km uzaklıkta bulunan Tekke Dağı Milli Parkı, Türkiye’de ışık kirliliğinin en az olduğu yerlerden biri. Bu da bölgeyi açık havalarda kristal berraklığında bir yıldız izleme alanına dönüştürüyor.

Tekke Dağı Milli Parkı daha çok piknikçiler tarafından tercih edilse de gerekli izinler alındıktan sonra burada gökyüzü fotoğrafçılığı yapmak mümkün. Milli park bünyesinde dinlenme tesisi, tuvalet ve otopark gibi hizmetler mevcut.

Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Muğla: Yıldızların Altında

Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, Muğla: Yıldızların Altında

Muğla’ya bağlı Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı, 1903 metrelik rakımı ile açık havalarda yıldız fotoğraflamak için çok ideal bir bölge. Alpin bitki örtüsü ile kaplı doğal alan, aynı zamanda buzul vadisi yapısına sahip. Bu da bölgenin bitki florası bakımından çok zengin olmasını sağlamış.

Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı ulaşımı için Beyağaç ilçesi üzerinden 18 kilometrelik bir yolculuğa çıkmak yeterli. Kale ilçesi üzerinden minibüsler Beyağaç’a ulaşım sağlıyor.

Gelemiş, Antalya: Sessiz Sakin Bir Gözlem Noktası

Gelemiş, Antalya: Sessiz Sakin Bir Gözlem Noktası

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş, içerisinde birçok kamp alanı bulunan oldukça huzurlu bir tatil beldesi. Burada ışık kirliliği çevreye göre daha az ve açık gecelerde gökyüzününü fotoğraflamak mümkün.

Gelemiş çevresinde az sayıda bar da bulunuyor. Yıldız izleme keyfi yapmadan önce arkadaşlarla keyifli sohbetler etmeyi düşünüyorsanız merkezde yürüyüş yapmanız yeterli. Antalya’nın saklı cenneti Gelemiş, birkaç günlük huzur ve yıldız dolu bir tatil yapmayı düşünüyorsanız tam size göre.

Uludağ, Bursa: Yıldızlarla Dolu Gökyüzü Altında Bir Gece

Uludağ, Bursa: Yıldızlarla Dolu Gökyüzü Altında Bir Gece

Kış sezonunun en çok rağbet gören yerlerinden Uludağ, yüksekliği sayesinde aynı zamanda gökyüzündeki yıldızları izleme imkanı sağlıyor. Otellerin bulunduğu bölgede ışık kirliliği olsa da kamp yapılan Sarıalan bölgesinde yeşilliklerin arasında yıldızları izlemek çok keyifli.

Saklıkent Gözlemevi, Antalya: Daha Profesyoneller İçin

Saklıkent Gözlemevi, Antalya: Daha Profesyoneller İçin

Türkiye gözlemevleri arasında dünyaca tanınan noktalar arasında yer alan Saklıkent, 2550 metre yükseklikteki Bakırtepe’de bulunan teleskop ile gökyüzünü yakın plandan izleme şansı veriyor. Astronomi ve uzay bilimleri konularıyla ilgilenen kişilerin buluşma noktası Saklıkent Gözlemevi çevresinde kamp yapılacak alanlar da mevcut.

Kaz Dağları: Mitolojik Bir Gökyüzü Manzarası

Kaz Dağları: Mitolojik Bir Gökyüzü Manzarası

Türkiye’nin en temiz havası ile bedeninizi arındırırken milyonlarca yıldızı izleyebileceğiz bir yerde hayat hakkında düşünmeye ne dersiniz? O zaman rotanızı Kaz Dağları’na çevirin. Burada bulunan birçok kamp alanı ve pansiyon, konforlu bir konaklama imkanı sunarken gece çöktüğünde yıldızlar size gökyüzünden göz kırpıyor.

Kaz Dağları’nda kamp yapmayı düşünüyorsanız yaz döneminde bile yanınızda soğuk havalar için ideal ekipman ve kıyafet bulundurmanız faydalı olur. Buradaki gece rüzgarları sizi üşütebilir.

Kaçkar Dağları: Doğu Karadeniz’de Bir Yıldız İzleme Serüveni

Kaçkar Dağları: Doğu Karadeniz’de Bir Yıldız İzleme Serüveni

Doğa tutkunlarının ana rotalarından biri olan Kaçkar Dağları, Doğu Karadeniz’in görkemli tabiatının her güzelliğini sunmasının yanı sıra milyonlarca yıldızın dans ettiği bir gökyüzü görme deneyimi de sağlıyor.

3500 metreyi aşan zirvede çadır kurmayı düşünürseniz hayatınızda gördüğünüz en yıldızlı gökyüzünü görme şansı elde edebilirsiniz. Böyle bir macera planlamadan önce hava durumunu kontrol ederek gökyüzünün açık olup olmadığını öğrenmeyi unutmayın. Karadeniz iklimi, çoğunlukla bulutlu ve yağışlı olsa da şans ara sıra insanın yüzüne gülüyor.

Doğu Anadolu Gözlemevi: Türkiye’nin En Büyüğü

Doğu Anadolu Gözlemevi: Türkiye’nin En Büyüğü

Yapımı hala sürdürülen Doğu Anadolu Gözlemevi, tamamlandığında ülkemizin en büyük gözlemevi olacak. Şimdiye kadar ülkemizde bu alanda yapılan en büyük yatırımlardan biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi, uzay ve astronomi üzerine çalışmalar yapan akademisyenler için bir gözlem şenliği etkinliğine dönüşecek. Detaylı bilgi almak isterseniz tesisin web sayfasını inceleyebilirsiniz.

Doğu Anadolu Gözlemevi

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar