Türkiye’de yamaç paraşütü yapılan yerler, ülkenin birçok bölgesine dağılmış durumda. Özellikle yaz aylarında rağbet görmeye başlayan bu tesisler, eğitim uçuşları ile beraber bu heyecanlı ekstrem sporu denemek isteyen herkese kapılarını açıyor. Bu mekanlar ayrıca yamaç paraşütü üzerine kurulmuş üniversite kulüpleri tarafından yapılan etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Paragliding Haritası: Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

Paragliding Haritası: Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

Paragliding, yamaç paraşütü demek. Yamaç paraşütü eğitimi alarak bu sporu tek başına yapabileceğiniz gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bulunan yamaç paraşütü merkezlerindeki uçuşlara katılarak da bu heyecanı yaşamanız mümkün. Yamaç paraşütü yapımı konusunda hiç tecrübeniz yoksa tandem uçuşları tercih edebilirsiniz. Tandem uçuşları, uzman bir yamaç paraşütü eğitmeni ile beraber yapılan uçuşlara deniyor. Yamaç paraşütü yapmadan önce ekstrem spor meraklılarına tandem uçuşlarına katılmaları öneriliyor. Böylece uzman biri ile beraber deneyim esnasında iletişim kurarak işe yarayan taktikleri bire bir öğrenebiliyorsunuz.

“Yamaç paraşütü nerede yapılır?” sorusunun ülkemizin dört bir yanına dağılmış 10 cevabı ile devam ediyoruz.

1- Babadağ, Fethiye, Muğla

Paragliding Haritası: Türkiye’de Yamaç Paraşütü Yapılan Yerler

Türkiye’de yamaç paraşütü yapmak için en çok tercih edilen yerler, Fethiye’nin Babadağ bölgesinde yoğunlaşmış. Öncelikle belirtelim, buradaki Ölüdeniz manzarası kesinlikle nefes kesici. Yaklaşık 1700 – 1900 metre yüksekliğe sahip seviyelerden yapılan atlayışlarda, Patara Plajı’ndan Dalaman’a, hatta Rodos’a kadar uzanan geniş bir alanı izleyebiliyorsunuz. Tandem uçuşlar ortalama 50 dakika sürüyor.

Toplamda üç piste sahip Babadağ, aynı zamanda Uluslararası Hava Oyunları’na da ev sahipliği yapıyor. Yaz sezonu boyunca tutarlı havası ile profesyonelleri kendine çeken Babadağ’da deneyimli pilotlar 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyorlar.

2- Munzur Dağları, Ergan, Erzincan

Babadağ, Fethiye, Muğla

Yamaç paraşütü konusunda bir marka haline gelmiş yerlerden bir diğeri de Munzur Dağları. Erzincan Belediyesi ve Munzur Fırat Doğa Sporları bünyesinde yapılan tur etkinliklerinin yanı sıra ilkbahar zamanlarında burada Yamaç Paraşütü Festivali de düzenleniyor.

Erzincan şehir merkezinden 7 kilometrelik bir yolculuk ile ulaşılan Munzur Dağları, her seviyeden sporcu için elverişli pistlere sahip. Amatörler için rakımları 1.300 ila 1.500 metre arasında değişen tepelerın dışında profesyonel yamaç paraşütçüleri 3.250 metre yükseklikteki noktalardan uçuş deneyimi yaşayabiliyor.

3- Ali Dağı, Kayseri

Ali Dağı, Kayseri

Yolu Kayseri’ye düşen ekstrem spor meraklıları, iki macerayı aynı anda yaşayabilir. Yamaç paraşütü yapmak isteyenler için tandem uçuş olanağı sağlayan Ali Dağı tesisleri, aynı zamanda Ali Dağı Yeraltı Şehri’ne de çok yakın. Böylece Kayseri’ye giden macera tutkunları, göklerde süzülmenin keyfini çıkardıktan sonra yeraltı şehrinin gizemlerini çözebileceği bir serüvene de atılabiliyor.

Kayseri Ali Dağı yamaç paraşütü tesislerinde tandem uçuşlarına katılacak kişileri yaklaşık 10 dakikalık bir eğitim bekliyor. Buradaki yamaç paraşütü deneyimi, hava durumuna bağlı olarak 10 – 30 dakika arasında sürede tamamlanıyor. Yükseklik yaklaşık 1750 metre ve çoğunlukla kuzey rüzgarları görülüyor.

4- Nemrut Dağı, Adıyaman

Nemrut Dağı, Adıyaman

2.200 metre yükseklikten yamaç paraşütü deneyimi sunan Nemrut Dağı, hem profesyonel hem de amatör sporcular için uygun. Şehirde bulunan Maceraperest Doğa Sporları Kulübü, belirli zamanlarda etkinlikler düzenliyor. Nemrut Dağı’nda yamaç paraşütü sırasında Atatürk Baraj Gölü’nden Adıyaman’a, Kahta’dan Şanlıurfa’ya kadar geniş bir alanı seyretme imkanınız var.

5- Asas Tepesi, Kaş, Antalya

Asas Tepesi, Kaş, Antalya

Türkiye’de yamaç paraşütü yapılacak yerler arasında Asas Tepesi’nin ayrı bir önemi var. Burası hem yerli hem de yabancı sporcular tarafından oldukça rağbet gören bir yer. 1000 metrelik yükseklikten uçmak için Asas Tepesi’nde yamaç paraşütü hizmeti sunan şirketlerden rezervasyon yaptıktan sonra pikaplar aracılığıyla Asas Tepesi’ne gidiyorsunuz. Güneybatı yönünden esen rüzgarlar, yamaç paraşütü için oldukça elverişli. Buradaki tandem uçuşlar ortalama 20 – 45 dakika sürüyor.

6- İnönü C Tepesi, Eskişehir

İnönü C Tepesi, Eskişehir

Yamaç paraşütü konusunda Türk Hava Kurumu’ndan (THK) eğitim almak istiyorsanız Eskişehir şehir merkezine 36 kilometre mesafede bulunan THK İnönü Eğitim Merkezi’ne başvurabilirsiniz. Burası başlangıç eğitimi almış pilotlar için uygun. Amatör bir yamaç paraşütü pilotuysanız 130 metre yüksekliği bulunan İnönü C Tepesi’nde verilen eğitimlerle kendinizi geliştirmeniz mümkün. Ayrıca burada THK tarafından Yamaç Paraşütü Şampiyonası da düzenleniyor.

İnönü Eğitim Merkezi C Tepesi çevresinde konaklama merkezleri var. Uzun süreli eğitim almayı düşünüyorsanız çevre otellerde rezervasyon yapabilirsiniz.

7- Bozdağ, İzmir

Bozdağ, İzmir

İzmir’de rüzgarın ve gökyüzünde süzülmenin tadını çıkarmak isteyenler Ödemiş’e bağlı Bozdağ Yaylası çevresinde bulunan Akçakmak ve Güldalan tepelerine doğru bir yolculuğa çıkıyor. Buradaki yamaç paraşütü başlangıç eğitimi, 130 metre yükseklikteki Eseli Tepesi’nde veriliyor.

Bozdağ, daha çok yarı profesyonel ve kendi yamaç paraşütü ekipmanına sahip sporcular için uygun. Akçakmak paraşüt uçuş pisti, 1100 metre yükseklikte ve buradaki manzara, Bozdağ Ormanları’nı ve Küçükmenderes Ovası’nı kapsıyor. Güldalan Tepesi ise 1300 metre yükseklikte.

Buradaki uçuşlar Bozdağ üzerinde devam ettikten sonra spor sahasında sonlanıyor. Ayrıca Emniyet Havacılık Kulübü, Bozdağ’da etkinlikler düzenliyor. Yamaç paraşütçülere duyurulur!

8- Dinamit Tepesi, Pamukkale, Denizli

Dinamit Tepesi, Pamukkale, Denizli

Tüm yıl boyunca yamaç paraşütü heyecanını yaşamak isteyen sporcular, Pamukkale’ye doğru hareket ediyor. Bölgenin oldukça turistik olması nedeniyle gelişmiş ulaşım olanakları bulunan Pamukkale, 300 metre yükseklikteki Dinamit Tepesi ile her seviyeden yamaç paraşütçüsüne hitap ediyor. Buradan kalkış yaptıktan sonra tepenin eteklerine ya da travertenlerin girişinde bulunan helikopter pistine iniş yapabiliyorsunuz. Çevrede bulunan antik kentler de manzaraya inanılmaz keyif katıyor.

9- Çökelez Dağı, Denizli

Çökelez Dağı, Denizli

Denizli’ye 30 kilometre uzaklıktaki Çökelez Dağı, burada henüz bir tur düzenleyen şirket olmamasına rağmen Pamukkale Arama Kurtarma Doğa Sporları Derneği gibi sivil kuruluşların düzenlediği etkinlikler sayesinde yamaç paraşütü meraklılarını bir araya getiriyor. 1650 metre yükseklikten uçuş deneyimi sunan Çökelez Dağı, Denizli şehrine kuş bakışı bir göz atmak isteyenler için ideal.

10- Abant, Bolu

Abant, Bolu

Yamaç paraşütü yapılacak yerler arasındaki en güzel seçeneği sona sakladık. THK’nin eğitim uçuşları açısından en uygun alan olarak belirlediği Abant, özellikle başarılı bir şekilde tasarlanmış yer çalışmaları ile sporculara pratiklik sunuyor. Abant manzarası ise kesinlikle büyüleyici!

Abant’ta yamaç paraşütü yapanlar, 65 ila 125 metre arasındaki tepelerden kalkış yaparken yaylalardaki çimenliklere inebiliyor. 450 ila 750 metre rakımlı tepelerden yapılan uçuşlar ise Samat ve Örencik köylerinin arazilerinde son buluyor. Kuzey, kuzeybatı, güney ve güneybatı yönlerinden rüzgar alan Abant, başlangıç uçuşlarından uzman uçuşlarına kadar her seviyeye uygun.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar