Karşılıklı savunma ve hücum mücadelesinin eğlenceli ve renkli bir anıya dönüştüğü top savaşlarına daha önce katılmış mıydınız? Birbirinden farklı senaryoları ile mücadele etmedeki gücünüzü keşfedeceğiniz bu spor, size takım mücadelesinin eğlenceli yönünü vadediyor. Bu yazımızda Paintball’a dair merak edebileceğiniz birçok şeyi öğrenebileceksiniz.

Paintball Nasıl Oynanır?

Paintball Nasıl Oynanır?

Paintball; belirli sayıda takımlar oluşturularak, bir ormanlık alanda siperler halinde hazırlanmış sahalarda oynanan profesyonel bir spordur. Farklı senaryoların birbirinden zorlu hedefleri için takımlar, birbiri ile savunma ve hücum mücadelesinde bulunur. 

Takımların üstünlük sağlama mücadelesi, kısa sürebileceği gibi saatlerce ve hatta günlerce sürebilir. Bu mücadele için kullanılan silah, sporun eğlenceli kısmını oluşturan suda çözünebilen boya toplarıdır ve zorlu mücadele renkli bir yarışa dönüşür.

Paintball Ekipmanları Nelerdir?

Renkli savaş oyunu alanı için size kamuflaj giysiler verilir. Bu özel giysiler tulum şeklindedir ve üzerinizdeki tüm kıyafetleri kaplayacaktır. Süreç boyunca hep mücadele halinde olacağınız için kolay hareket etmenize olanak sağlayan rahat kıyafetler tercih etmenizi öneriyoruz. 

Ekipmanlar arasında koruyucu yelek, paintball silahları, boya topları (paintball mermisi), boya toplarının yer aldığı kapsüller, boya el bombası, görüş alanını kısıtlamadan yüzü tamamı ile kapatan paintball maskesi yer alır. Ayrıca, boya bulaşmaması için eldivenler, dirseklik ve dizlik de verilir.

Paintball'un Temel Kuralları Nelerdir?

Paintball'un Temel Kuralları Nelerdir

Ekipman hazırlıklarından sonra bir hakem tarafından kurallar oyunculara bir kez daha hatırlatılır. Paintball için temel kuralları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Paintball oynamanıza engel olabilecek bir sağlık probleminiz varsa paintball oynamayınız.
  • Oyun alanı içerisinde kaskınız başınızda olmalıdır, alanı terk etmeden kaskınızı çıkartmayınız.
  • Paintball tabancanızın emniyetini oyunun durduğu anlarda açık tutunuz ve atışınızı hedefe bakarak yapınız.
  • Silahı havada olan, maskesi takılı olmayan ve/veya 5 metreden daha yakın olan oyunculara karşı atış yapmayınız.
  • Vurulan oyuncu “Vuruldum!” diyerek durumunu bildirmelidir.
  • Merminiz bittiğinde silahınızı havaya kaldırarak oyun alanını terk etmeli, mermi takviyesini sağlamalı ve silahınızı havaya kaldırarak üssünüze dönmeli, tekrar oyuna başlamalısınız.
  • Maskeniz buğulandığında silahınızı havaya kaldırarak oyun alanını terk etmelisiniz. Bu durumda görevlilerden yardım isteyebilirsiniz. Diğer ekipmanlarınızdaki olası sorunlar için de aynı yolu denemelisiniz.
  • Hakemin düdük sesini duyduğunuzda silahlarınızın emniyetini açmalı ve bir sonraki düdük sesine kadar beklemelisiniz.

Paintball'da Oyun Nasıl Kazanılır?

Paintball, kendi içerisinde farklı varyasyonları olan bir spordur ve bu nedenle, kazanmak için yapılması gerekenler de farklı olabilir. Örneğin hiç vurulmamayı amaçlayan senaryolarda bir atışın hedefine ulaşmış, geçerli bir vuruş olması için boya topunun patlamış olması ve belirli bir miktarda iz bırakması gerekir. Bazı durumlarda bu kural aranmaz, hedefe ulaşan atış kabul edilebilir. Elenen oyuncu, karşı takıma puan kazandırmış olur.

“Saldırı- Savunma” adı verilen bir senaryoda ise oyun alanında bir bayrak vardır. Savunma takımı bu bayrağı korumalı, saldırı takımı ise bu bayrağı alıp kendi üssüne götürmelidir. Oyuncu, bayrağı taşırken vurulursa bulunduğu konuma bayrağı bırakır ve kendi üssüne dönerek tekrar oyuna başlar. 

15 dakika boyunca süren bu mücadelede savunma takımı bayrağı koruyabilirse ve saldırı takımı bayrağı kendi üssüne götürebilirse kazanmış olur. Bu sınırlı süre sonunda takımlar yer değiştirir.

İstanbul’da Paintball Yapabileceğiniz Yerler

İstanbul’da Paintball Yapabileceğiniz Yerler

Paintball sahaları doğanın içinde, ormanlık alanlarda oluşturulmaktadır. İstanbul’da pek çok Paintball merkezi bulunmaktadır. Örneğin; Büyükçekmece’de Hey Paintball & Airsoft, Marmara Paintball, Nokta Paintball, Avrasya Paintball & Airsoft, Arnavutköy’de Aden Paintball, Ümraniye’de Freelife Paintball, Zirve Paintball ve Counter Lazer, Maltepe’de Natura Paintball, Hedef Paintball ve Başakşehir’de İstanbul Paintball Arena, Deliler Paintball.

Paintball Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Eğlencenin ve hareketin yoğun olduğu Paintball ile ilgili sıkça sorulan soruları şu şekilde sıralayabiliriz:

1) Paintball'da Ayakkabı Veriliyor mu?

Sizin için sunulan ekipmanlar, tercih edeceğiniz Paintball merkezlerine göre değişiklik gösterse de oyun sürecinde kullanacağınız ayakkabıyı çoğu zaman sizin getirmeniz gerekebilir. Mücadele sırasında hızlı ve rahat adımlar atabileceğiniz, boya toplarına hedef olduğunuz takdirde bulaşabilecek boyalar çıkmadığında kolaylıkla vazgeçebileceğiniz bir ayakkabıyı tercih edebilirsiniz.

2) Paintball Tehlikeli mi?

Paintball, kendine özgü kuralları olan bir spordur. Örneğin; kural gereği oyun sahası içerisinde yüz maskenizi çıkarmamanız, güvenli bir şekilde eğlenceye devam edebilmenizi sağlayacaktır. Tüm kurallarına uyduğunuz takdirde güvenli bir şekilde Paintball’a katılabilirsiniz.

3) Paintball’da Kullanılan Boya Topları Zararlı mı?

Ekipmanlar arasında en çok merak edilen madde çoğu zaman boya topları olmaktadır. Boya topları jelatinli, küre şeklinde bir kapsül içindedir ve bir çarpma halinde patlamaktadır. İçeriği insan sağlığı ve çevre için zararsız olup toprakta çözünebilen maddelerden oluşur.

4) Paintball’da Yaş Sınırı Var mı?

Savunma ve hücum mücadelelerini ifade eden, efor gerektiren ve özel ekipmanları olan bir spor olması nedeniyle yaş sınırı bulunmaktadır. Boya topları çarpışma anında zarar vermeyecek nitelikte olsa da bu süreçte 10 yaşından küçük çocuklar koordinasyonlarını sağlayamayabilir, ekipmanlar onlara büyük gelebilir ve taşımaları gereken Paintball tabancalarını ağır bulabilirler. Bu nedenle 10 yaşın altındaki çocuklar için bu spor uygun olmayabilir. 

10-14 yaş aralığındaki çocuklar ise kendilerine eşlik edecek yaşça daha büyük bir yakını ile aintball’a dahil olabilirler. Kural gereği paintball yaş sınırı 14’tür. Paintball için üst yaş sınır aralığı ise 60-70’tir. Bu yaşlar için ise kalp sağlığı ve genel zindelik hali göz önünde bulundurulmaktadır.   

Paintball’un keyfini doyasıya yaşamak için Bucketlist’in size sunduğu özel fırsatları değerlendirebilirsiniz. Kartal, Şile ve Beykoz’da yer alan Paintball alanlarında takımınızla birlikte eşsiz bir mücadeleye adım atabilirsiniz.

Bucketlist ile Mücadele Dolu Deneyimler Sizi Bekliyor

Sizin ve sevdikleriniz için paintball; renkli bir mücadeleye, tatlı bir yarışa dönüşebilir. Tüm gününüzü güzel bir anıya dönüştürebilecek paintball macerasını, eğlenceli bir şekilde yaşamak için Bucketlist’in mücadele dolu deneyimlerini değerlendirebilirsiniz. Siz de “hayat böyle güzel dedirten deneyimler” için Buckelist’e hemen şimdi kaydolarak eşsiz deneyimlerinizin planlarını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar