Türkiye’de yürüyüş yolu denildiği zaman akla ilk olarak Likya Yolu geliyor. Doğanın tam kalbindeki bu rota, yedi kıtanın her bir yanından meraklıları kendine çekiyor. Ülke sınırları içinde görebileceğiniz en güzel manzaralara ev sahipliği yapan Likya Yolu, sunduğu serüvende Likya ülkesinin gizemlerini, Akdeniz’in maviliğini, yalnızlığı, dinginliği ve huzuru barındırıyor. Bu serüvenin kahramanları hem yürümek için hazırlananlar hem de yol üstünde yaşayan insanlar. Likya Yolu’nu yürürken bazen kendinizi bir köy sofrasında, bazen de Tahtalı Dağı’nın zirvesine yakın bir yerde tek başınıza bulacaksınız.

Likya Ne Demek?

Likya Ne Demek?

Bu güzel kelimenin anlamı, “Işık Ülkesi” ve tarihi MÖ 13. yüzyıla kadar dayanır. Likya Birliği 77 antik kentten oluşuyor. Bu birliğin en önemli özelliği ise özgürlük ve bağımsızlık konusundaki ısrarcı duruşuydu.

Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanan Likya Yolu, yaklaşık 540 km uzunluğunda ve çoğunluğu dağlarda geçen belirgin bir patika. Aslında bu patika ilk kez Roma döneminde bir dizi bağımsız yolun birleştirilmesiyle oluşmuş.

Likya Yolu’nun Mimarı: Kate Clow

Ülkemize bu harika kültür rotasını kazandıran Kate Clow, İngiliz asıllı bir trekking tutkunu ve araştırmacı. Kültür Rotaları Derneği’nin de kurucusu olan Kate Clow, hem ülkemizde hem de dünyada kültür rotaları oluşturmak için çalışıyor. Likya Yolu’nun rotasını tamamladığı 1999’dan beri de ülke turizmine katkılarını sürdürüyor.

Likya Ne Demek?

Likya Yolu Rotası

Kate Clow’un ekibi, her sene mayıs ayında sponsor ve gönüllü gezginlerle birlikte Likya Yolu’nu gözden geçiriyor. Patikaların kontrolünü ve temizliğini sağlayan ekip, yürüyüş yapacaklara yol gösterici işaretler ekliyor. Aynı zamanda bir kültür rotası olarak tüm dünyadan ziyaretçileri kendine çeken Likya Yolu’nu uzatmak için yeni rotalar da ekliyorlar. Mesela rotaya yeni eklenen Çıtdibi, Hoyran ve Geyikbayırı ile birlikte rotanın uzunluğu arttı. Bu yeni düzenleme, yürüyüşçülere geçtikleri köylerdeki insanların evlerinde konaklama şansı da veriyor. Oldukça misafirperver olan ev sahiplerinin mutfağında pişen nefis yemeklere de konuk olabilirsiniz.

Likya Yolu, her mevsimde yürünebilir, çünkü ılıman bir iklimde yer alır. Trekking listelerinde orta ile sert arasında derecelendirilen Likya Yolu’nun denizden uzaklaştığı zaman iniş çıkışları da başlar. Başlangıçta daha kolay olan yürüyüş rotası zaman geçtikçe zorlaşır.

Likya Yolu En Güzel Hangi Mevsimde Yürünür?

Araştırmacılar ve turizmcilerin önerisi ilkbahar ve sonbahar olarak belirtiliyor. Ilıman bir iklim olduğu için kolaylıkla bahar aylarında yürüyebilirsiniz. Sonbahar aylarında ise nadiren de olsa yağmurlar görünür. Mevsimler gözle görülür ve hissedilir farklılıklar gösterdiği için gitmeden önce 30 günlük bir iklim araştırması yapmanızda fayda var.

Likya Yolu Yürüyüşü Kaç Gün Sürer?

Likya Yolu Yürüyüşü Kaç Gün Sürer?

Likya Yolu ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de bu kültür rotasının kaç gün sürdüğü ile ilgilidir. Bunun cevabı ise tahmin ettiğiniz gibi tamamen size bağlı. Son hali ile günde 25 km yürürseniz ortalama 21-22 günde tamamlayabilirsiniz. Fakat her gün aynı km yürümek pek de mümkün değil. Zaten doğada ve huzurla kaplı bir atmosferde olacağınız için bazen yürüyüşü kesip dinlenebilir, bazen de bir sonraki durağınızın heyecanına kapılıp daha fazla yürüyebilirsiniz.

Likya Yolu’na Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler

Likya Yolu’na Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler

Elbette her güzel şeyin zorlukları vardır. Likya Yolu’nun da zaman zaman zorlayıcı olacağını aklınızda bulundurun. Bu tarz bir yürüyüş rotası için de çantanızın olabildiğince hafif olması gerekiyor. Kolay taşınan bir çadır şart, çünkü Likya Yolu’nda konaklama seçeneği bulamayacağınız ve çadır kuracağınız duraklar mevcut.

Önerilerimiz arasında bir yağmurluk ve sweatshirt, yedek t-shirt ve çorap, yürüyüş batonları, su geçirmeyen konforlu bir yürüyüş ayakkabısı, mayo, şort ve iç çamaşırı yer alıyor. Bazı anlarda müzik dinlemek isterseniz kablosuz hoparlör sizi çok mutlu edebilir. Cep telefonunuzun şarjı için powerbank, karanlıkta kalmamak için fener, çakmak, çakı ve hijyen kaynağı ıslak mendiller, Likya Yolu yürüyüşünüzü sorunsuz geçirmenizi sağlayacak malzemeler.

Likya Yolu İşaretleri

Rotayı kolayca tamamlayabilmeniz için Kate Clow Derneği, rotanın belirli yerlerine işaretler ve izler yerleştirmiş. Grande Randonnee adlı Fransız işaretleme sistemi kullanılarak belirlenen rotada, kavşak noktalarında sarı renkte yönlendirme tabelaları bulunuyor. Rotayı biraz daha kolaylaştıran kırmızı beyaz çizgiler ise patikalarda her 50, toprak yollarda da her 200 metrede bir karşınıza çıkıyor. Eğer kırmızı boya ile çizilmiş çarpı işaretleri görüyorsanız, rotadan saptınız demektir. Kırmızı işaretleri görünce bir önceki işarete dönüp haritadan veya rehber kitaplardan faydalanarak tekrar başlamanızı öneriyoruz. Üst üste çizilmiş kırmızı beyaz işaretler görürseniz yol ayrımına geldiğinizi anlayabilirsiniz. Bu işaretler periyodik aralıklarla gönüllüler tarafından yenileniyor. Hem doğal koşullar hem de doğa tahribatı nedeniyle zaman zaman rotayı kaybetmek mümkün. Böyle bir durumda bir önceki işarete giderek tekrar yolunuzu bulabilirsiniz. Likya Yolu başlangıç noktası olarak da Fethiye veya Antalya seçimi yapabilirsiniz.

Likya Yolu’nda Geçeceğiniz Yerler

Likya Yolu, 20’yi geçen antik kent ile birlikte ülkemizin turizm merkezleri olan Fethiye, Ölüdeniz, Kabak Koyu, Yediburunlar, Patara Kumsalı, Kalkan, Kaş, Kekova, Demre, Finike, Korsan Koyu, Gelidonya Feneri, Adrasan Koyu, Musa Dağı, Çıralı Plajı, Tahtalı Dağı, Tekirova, Kesme Boğaz, Göynük Kanyonu ile Akdeniz kıyı şeridi boyunca devam ediyor.

Ancak parkur sadece kıyıyı takip etmekle kalmıyor ve zaman zaman yamaçlar, kumsallar ve limanlarla değişiyor. Güzergahta bulunan yayla ve ormanlar belki de rotada en yalnız zamanlarınızı geçireceğiniz vakitleri sunuyor. Her detayında ayrı güzellikler saklayan Likya Yolu, 1800 metredeki sedir ormanlarının yukarısına çıkarak en yüksek noktasını ortaya çıkarıyor.

Likya Yolu’nda Hangi Antik Kentler Var?

Dünyanın en uzun 10 yürüyüş parkurundan biri olan Likya Yolu’nda göreceğiniz doğal manzaraların nefes kesici oluşu neredeyse herkes tarafından biliniyor. Yol; Sdyma, Pyndai, Phellos, Apelia, Theimussa, Letoon, Xanthos, Patara, Antiphellos, Apollonia, Idyros, Simena, Myra, Limyra, Gagae, Olympos, Sura, Belos and Phaselis antik kentlerinden geçiyor. Bu kadar çok antik kent de Likya Yolu’nu, doğal güzelliklerle zengin tarihi buluşturan bir rota yapıyor.

Likya Yolu Etapları

555 km uzunluğundaki Likya Yolu’nu yürümek isteyenler, güzergahı farklı etaplara bölebilir. Önerilen parkurlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Hisarönü (Ovacık)-Faralya, Faralya-Kabak Koyu, Kabak Koyu-Alınca, Alınca-Yediburunlar, Yediburunlar-Gavurağılı, Gavurağılı-Patara, Patara-Kalkan, Kalkan-Sarıbelen-Gökçeören, Gökçeören-Kaş, Kaş-Kekova, Kekova-Demre, Demre-Alakilise-Finike, Karaöz-Gelidonya Feneri-Adrasan, Adrasan-Olimpos-Çıralı, Çıralı-Beycik, Çıralı-Tekirova, Tekirova-Phaselis-Gedelme, Beycik-Tahtalı Dağı-Gedelme, Gedelme-Göynük, Göynük-Hisarçandır ve Hisarçandır-Geyikbayırı.

Likya Yolu’nda Ulaşım ve Konaklama

Likya Yolu aynı zamanda turizm merkezlerinde yer aldığı için konaklama ve ulaşım olanağı da sık sık karşınıza çıkacaktır. Yan Likya Yolu’nda konaklamak için otel, hotel ve kamp alanları gibi birçok seçenek mevcut.

Likya Yolu’na ulaşım da alternatifler sunuyor. Parkura başlanabilecek Antalya ve Fethiye için Dalaman ve Antalya havalimanlarından birini seçebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar