Keşif konulu filmler, izleyicilere her zaman yeni maceraların hayalini kurdurur. Kahraman ya da kahramanlarımız gizemi çözüp arayışlarına son verene kadar onlarla aynı heyecanı paylaşırız fakat “the end” yazısı ekranda belirdikten sonra gerçek hayat etrafta belirir. Olsun, harekete geçmek için ilhamı aldınız! Karşınızda, keşif konulu en iyi 17 film!

Stand By Me - Benimle Kal (Komedi / Dram, 1986)

Stand By Me - Benimle Kal (Komedi / Dram, 1986)

Bir klasikle başlıyoruz. Stephen King’in öyküsünden uyarlanmış Stand By Me, antidepresan etkili filmlerin ünlü yönetmen Rob Reiner tarafından sahneye taşınmış. Kaybolan arkadaşlarını arayan 13 ila 15 yaş arasındaki 4 çocuğu konu alan film, dostluk ve keşif ile ilgili çekilmiş filmler arasında en iyilerinden biri. IMDB platformunda verilen yaklaşık 329.000 oy sonucunda 8.1 puan almış olması da filmin başarısını kanıtlıyor. Filmi izledikten sonra dostlarınızla doğanın içinde bir maceraya atılmak isteyebilirsiniz. Film bu yönü ile bizden tam puan alıyor.

Into The Wild - Yabana Doğru (Dram / Macera, 2007)

Into The Wild - Yabana Doğru (Dram / Macera, 2007)

Gerçek hayattan alınma bir hikaye olan Into The Wild, insanın tek başına doğayı tekrar keşfetmesini konu alıyor. Sean Penn’in yönetmen koltuğunda oturduğu film, Jon Krakauer’in aynı isimli kitabından uyarlanmış. Yazar, üniversiteden mezun olduktan sonra tüm parasını hayır kurumlarına bağışlayıp yolculuğa çıkan Christopher McCandless’i anlatmış. Film her ne kadar dokunaklı bitiyor olsa da insanı rutinlerden ve dogmalardan kaçıp yeni şeyler keşfetmeye itiyor. Yaklaşık 518.000 kişi tarafından IMDB platformunda oylanmış film, 8.1 puan ortalama elde etmiş. Bu puan ile Into The Wild, mutlaka izlenmesi gereken keşif filmleri listesinin ilk sıralarında yerini garantiliyor.

Touching The Void - Boşluğa Dokunmak (Dram / Spor, 2003)

Touching The Void - Boşluğa Dokunmak (Dram / Spor, 2003)

Deneyimli dağcılar Peru’daki Siula Grande zirvesini mutlaka duymuştur. Dünyanın en zorlu ve dik zirvelerinden biri olan Siula Grande, daha önce birçok dağcı tarafından keşfedilmeye ve zapt edilmeye çalışılmasına rağmen neredeyse dik bir açıda yükselen zirve yapısı ile sayısız başarısızlığa neden olmuş. Touching The Void, bu zirveye çıkmaya çalışan iki dağcıyı konu alıyor. Joe Simpson ve Simon Yates arasındaki yaşanmışlığı anlatan film, insanın keşif arzusunu ve doğa ile çatışmasını, mükemmel bir teknik altyapı ile izleyiciye aktarıyor. Dağcılıkla ilgileniyorsanız, yaklaşık 31.000 kişi tarafından IMDB platformunda oylanarak 8 puan ortalaması alan bu belgesel tadında filme bayılacaksınız.

Le Grand Bleu - Derinlik Sarhoşluğu (Macera / Dram / Spor, 1988)

Le Grand Bleu - Derinlik Sarhoşluğu (Macera / Dram / Spor, 1988)

Ünlü Fransız yönetmen Luc Besson, derinliklere aşık bir sporcu olan Jacques Mayol’dan esinlenerek bu senaryoyu yazmış. 100 metre sınırını geçen ilk serbest dalış sporcusu olan Jacques Mayol, “Yunus Adam” lakabı ve ilginç kişiliği ile serbest dalış dünyasının en popüler isimlerinden biri. Denize aşık iki kardeşi anlatan La Grand Blue, aynı zamanda arkadaşlık, rekabet ve derinlikleri keşif arzusunu konu alıyor. Müzikleri ve sanat yönetmenliği ile izleyiciyi mest eden Le Grand Bleu, yaklaşık 44.000 IMDB kullanıcısı oyu ile 7.6 puan almış. Boş vaktinizi anlamlı bir şekilde dolduracak ve denizlere olan aşkınızı depreştirecek bir film arıyorsanız La Grand Bleu’yu mutlaka izlenecek keşif filmler listenize ekleyin.

Nordwand - Kuzey Yamacı (Macera / Biyografi / Dram, 2008)

Nordwand - Kuzey Yamacı (Macera / Biyografi / Dram, 2008)

Kendilerini dağları keşfetmeye adamış insanların hikayelerini anlatan filmlerden devam ediyoruz. 1936 yılında yaşanmış Eiger Kuzey Duvarı (Filmin Kuzey Yamacı olarak Türkçeye çevrilmesi ne yazık ki bir çeviri hatası) trajedisini anlatan bu film, özellikle sanat yönetmenliği ile göz dolduruyor. Dağcılıkla ve yeni yerler keşfetmekle ilgilenenlerin keyifle izleyeceği Nordwand, her ne kadar trajik bir konuyu anlatıyor olsa da teknik açıdan verdiği detaylar ve mükemmel oyunculuk kalitesi ile göz dolduruyor. Doğa ile mücadelenin ne kadar zor olabileceğini yansıtan Nordwand, IMDB kullanıcıları tarafından 7.4 puana layık görülmüş.

Indiana Jones Serisi

Indiana Jones Serisi

Sinema dünyanın en ünlü kaşif ve maceraperestlerinden Indiana Jones, George Lucas’ın sanat dünyasına kazandırdığı karakterlerden belki de en ünlüsü. Gerçek adı Henry Jones Jr. olan ve bir arkeolog olarak tarihin gizemlerini çözen bu karakteri, kamçısı ve Harrison Ford’un keskin bakışları ile biliyoruz. Indiana Jones’un yayınlanmış dört filmi var. Karakter, ayrıca birçok eğlence parkında bir temaya dönüşmüş durumda. Bunların dışında karaktere ait bir dizi ve birçok çizgi romanda bulabilirsiniz. Keşfetmenin cazibesine kapılmak için oyuncu kadrosu ile göz dolduran Indiana Jones serisi, kesinlikle yerinde bir seçim olur.

  • Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları
  • Indiana Jones: Kamçılı Adam
  • Indiana Jones: Son Macera
  • Indiana Jones: Kristal Kafatası Krallığı

Interstellar - Yıldızlararası (Bilim Kurgu / Dram, 2014)

Interstellar - Yıldızlararası (Bilim Kurgu / Dram, 2014)

Günümüzün en önemli keşifleri daha çok uzayda yapılıyor çünkü gözümüzü yıldızlara diktik. Evrimleşen hayal gücümüz ve teknoloji olanakları sayesinde artık keşif konulu filmleri uzay konsepti ile beraber işleyebiliyoruz. Ünlü İngiliz yönetmen Christopher Edward Nolan öncülüğünde çekilen Yıldızlararası, sadece bir uzay keşfi filmi değil; aynı zamanda bir aile draması, kişinin kendi içine yolculuğu ve yaşam olgusunu anlama süreci… Ayrıca konu IMDB puanları da olunca Interstellar kesinlikle ilk sıralara oynuyor. IMDB platformunda bir milyondan fazla filmi oylamış ve ortalama 8.6!

Martian - Marslı (Bilim Kurgu / Dram, 2015)

Martian - Marslı (Bilim Kurgu / Dram, 2015)

Uzay keşifleri filmlerinden devam ediyoruz. Matt Damon’ın üstün performansı ile keşif konulu filmler izlemek seyircilerden tam puan alan Martian, bilim kurgu türünde olmasına rağmen oldukça duygusal bir film. Uzun süreli yalnızlık hissinin işlendiği Martian, aynı zamanda bilinmezliği keşfeden bir adamın Mars’ta geçen öyküsünü anlatıyor. Filmi IMDB’de 600 binden fazla kişi oylamış ve sonuç 8 puan.

Darjeeling Limited - Küs Kardeşler Limited Şirketi (Macera / Komedi / Dram, 2007)

Darjeeling Limited - Küs Kardeşler Limited Şirketi (Macera / Komedi / Dram, 2007)

Hayatta bir şeyleri keşfetmek ve bunu sinemaya dönüştürmekten bahsediyorsak karşımıza Wes Anderson filmlerinin çıkması çok normal. Birbirleri ile iletişimi koparmış 3 kardeşin babaları öldükten sonra Hindistan’ı tren vasıtası ile gezip ülkenin kültürünü keşfetmesini anlatan film, insanı harekete geçirmek için bire bir. Owen Wilson, Adrien Brody ve Jason Schwartzman’ın mükemmel oyunculukları eşliğinde Wes Anderson’un harika kamera açıları, izleyeni filmin ardından bir yolculuk ya da deneyim planmasına itiyor. Filmin IMDB puanı ise 7.2.

Journey to Center of World - Dünyanın Merkezine Yolculuk (Macera, Aksiyon, 2008)

Journey to Center of World - Dünyanın Merkezine Yolculuk (Macera, Aksiyon, 2008)

Yeni bir şeyleri keşfetmenin peşine düşenlerin yolu mutlaka Jules Verne kitapları ile kesişir. Jules Verne’in aynı isimli kitabından uyarlanan Dünyanın Merkezine Yolculuk, hem bireysel hem de ailecek izlenebilecek sıcaklıkta bir keşif filmi. Konu ise adından belli: Dünyanın merkezine yolculuk eden bir bilim adamı ve ekibi. IMBD puanı 5.8. Pek parlak değil, ama biz bunu Jules Verne hayranlarının çok yüksek beklentilere sahip olmasına yoruyoruz.

The Secret Life of Walter Mitty - Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı (Macera, Komedi, Dram, 2013)

The Secret Life of Walter Mitty - Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı (Macera, Komedi, Dram, 2013)

İnsanı harekete geçiren doğa görselleri ve iyi müziklerle dolu bir filmi kim sevmez? Bizce herkes sever. James Thurber’in aynı isimli romanından uyarlanmış film, 1947 yılında gösterime girmesinin ardından Ben Stiller yönetmenliğinde 2013’te tekrar çekilmiş. Muhteşem manzaralarda donatılmış film, çok çalışkan ama içine kapanık bir erkeğin, hayatına giren bir kadın sayesinde çok daha cesur ve özgüvenli hale gelmesini anlatıyor. The Secret Life of Walter Mitty, insanda hemen kalkıp bir yerlere gitme isteği uyandırıyor! Filmin IMDB puanı 7.3.

The Bucket List - Şimdi ya da Asla (Macera, Komedi, Dram, 2007)

The Bucket List - Şimdi ya da Asla (Macera, Komedi, Dram, 2007)

The Bucket List, sinemaseverlere Jack Nicholson ve Morgan Freeman gibi usta iki oyuncuyu, Rob Reiner yönetmenliğinde izleme şansı veriyor. Film, insanı gaza getirme konusunda o kadar başarılı ki bu filmi izledikten sonra dünya turuna çıkmaya karar verenler olduğu söyleniyor! Filmin konusu ise şöyle: Hayatlarının son aylarını yaşadıklarını öğrenen iki yaşlı adam, ölmeden önce yapmak istedikleri her şeyi listeleyip harekete geçer. Filmin IMDB puanı ise 7.4.

Eat Pray Love - Ye Dua Et Sev (Dram, Romantik, 2010)

Eat Pray Love - Ye Dua Et Sev (Dram, Romantik, 2010)

Pazar günü evde sinema keyfi yapmak isteyenler için sıcak ve samimi bir seçenek olan Eat Pray Love, Elizabeth Gilbert’in aynı isimli kitabından uyarlanmış bir film. Başrollerde Javier Bardem ve Julia Roberts var. Filmin konusu ise depresyona girmek üzere olan bir kadının hikayesi. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan kahramanımız, sorunlu aile hayatından uzaklaşmak ve iç huzurunu bulmak adına yurt dışına yolculuklara çıkmaya karar verir. 5.8 IMBD puanına sahip olan film, bu duyguyu yakından tanıyanlar için tam bir ilham kaynağı.

Sideways (Komedi, Dram, Romantik, 2004)

Sideways (Komedi, Dram, Romantik, 2004)

Kaliforniya manzaraları eşliğinde iki arkadaşın samimi dostluğunu ve beraber çıktıkları yolculukları anlatan film, Seinfeld tadında dizileri sevenler tarafından kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yapıt. Eski karısını 2 yıldır unutamayan bir adam ve evlenmek üzere olan bir adam yola çıkarlar. Yol boyunca konu konuyu açar ve dostlukları pekişir. Film, küçük detayları yakalamakta usta olan izleyiciler için tam bir başyapıt. Filmin IMDB puanı 7.5

Point Break - Kırılma Noktası (Aksiyon, Suç, Polisiye, 1991)

Point Break - Kırılma Noktası (Aksiyon, Suç, Polisiye, 1991)

Adrenalin bağımlılarının bayılacağı bir klasikle devam ediyoruz: Point Break. Başrollerinde Patrick Swayze ve Keanu Reeves’in olduğu film, eski başkan maskeleri ile banka soyduktan sonra polislerden kaçan suçluları konu alıyor. Aksiyonu ve enerjisi bol, skydiving gibi ekstrem sporlara yer verilmiş bir filmin heyecanına katılmak istiyorsanız keşif konulu filmler listenize bu eseri mutlaka ekleyin. Filmin IMDB puanı 7.1.

Under an Arctic Sky (Belgesel, 2017)

Under an Arctic Sky (Belgesel, 2017)

Kuzey Işıkları, dünyanın bize sunduğu en iyi gösterilerden biri olmalı. Ünlü fotoğrafçı Chris Burkard, bu belgeselde sörf ile Kuzey Işıklarını aynı kareye alıyor ve doğa tutkunu sportculara 40 dakikalık bir seyir keyfi yaşatıyor.

The Search For Freedom - Özgürlüğün Peşinde (Belgesel, 2015)

The Search For Freedom - Özgürlüğün Peşinde (Belgesel, 2015)

İzleyenin hayatını değiştirecek belgesel filmlerinden biri olan The Search For Freedom, doğa manzaraları konusunda tam bir görsel şölen. Jon Long’un yönetmen koltuğunda oturduğu The Search For Freedom, sörf ağırlıkta olmak üzere ekstrem sporları konu alıyor. Anı yaşamanın ve zamanın farkında olmak için ekstrem sporlarla ilgilenen kişilerin hikayelerinin toplandığı bu film, doğa sporlarını sevenler için tam bir başyapıt. Filmi izledikten bir süre sonra kendinize bir doğa sporu rotası çizmeniz çok olası.  

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar