Türk mutfağı denilince iştahlar kabarır. Yörelere özgü olmak üzere gelişmiş birçok mutfak türünü içinde barından Türkiye, her bölgesinde ayrı bir yeme içme kültürü ile gastronomi meraklılarını kucaklıyor. Yöresel lezzetleri tatmak isteyenler, mutfak konusunda özelleşmiş kültür turları düzenleyerek bir lezzet yolculuğa çıkıyor.

Mutfak kültürüne ilgi duyuyorsanız yöresel yemekleriyle Türkiye asla bitmeyecek bir macera. Ege’nin zeytinyağlıları ve mezeleri, Karadeniz’in parmak yalatan deniz ürünleri tarifleri, Güneydoğu’nun acı ve baharat soslu et tarifleri, İç Anadolu’nun mest eden hamur işleri ve İstanbul’un keyifli sokak lezzetleri; bu macerada karşınıza çıkacak örneklerden sadece birkaç tanesi.

Türkiye’de Ne Yenir: Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Şehir

Kendinize bir gastronomi turu düzenleyeceksiniz Türkiye’deki rota seçenekleriniz sınırsız demektir. Öncelikle nasıl bir yemek kültürü deneyimlemek istediğinize karar verin. Lezzetli bir akşam yemeği ya da keyifli bir sokak lezzeti için hangi şehri düşünürdünüz?

1 - İstanbul’da Sokak Lezzetleri

İstanbul’da Sokak Lezzetleri

Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’da mutfak kültürü konusunda bulamayacağınız hiçbir şey yok. Ülkenin her bölgesinden gelen insanlar burada bir arada yaşadığı için istediğiniz her yöresel lezzeti şehrin bir köşesinde bulmanız mümkün. Peki, İstanbul’un kendine özel lezzetleri yok mu? Bu noktada Bizans ve Osmanlı kültüründen etkilenmiş İstanbul mutfağı, şehre özgü bir şeyler tatmak isteyenleri bu mutfaklar üzerinde uzmanlaşmış restoranlarda buluşturuyor.

İstanbul’a özgü yemekleri aynı zamanda şehir gezmesi ile birleştirmek isterseniz size sokak lezzetlerini öneriyoruz. Şehir merkezinde tadabileceğiniz lezzetler şu şekilde: Midye dolma, balık ekmek, kokoreç, kumpir ve tavuklu pilav.

2 - Karadeniz’de Gurme Turu: Trabzon Özelinde

Karadeniz’de Gurme Turu: Trabzon Özelinde

Karadeniz, lezzet turları için birçok farklı rota sunan zengin bir coğrafya. Artvin’de kaygana, Giresun’da fasulye diblesi, Trabzon’da hamsili pilav… Bölge çok geniş olduğu için bir Karadeniz gurme turunu Trabzon özelinde ele almaya karar verdik, çünkü birçok yöresel lezzeti burada bulabilirsiniz.

Trabzon mutfağı, hamsi konusunda özel bir yere sahip. Burada hamsinin neredeyse her şeyi yapılıyor. Kara lahana sarması, Laz böreği, muhlama ve mısır ekmeği de oldukça sevilerek tüketiliyor. Yöresel tatlar için Karadeniz turları düşünenler, ayrıca Trabzon pidesi ve Hamsiköy fırın sütlacını denemeden seyahatlerini tamamlamamalı.

3 - Adana’da Kebap Ziyafeti: Şalgamı da Unutmayın

Adana’da Kebap Ziyafeti: Şalgamı da Unutmayın

Akdeniz’in en sıcak şehirlerinden Adana, acı sevenler için tam bir yemek cenneti. Ünü tüm ülkeye yayılmış Adana kebabını bilmeyen yoktur. Bunun dışında bir tür sakatat lezzeti olan şırdan, bulgurun en lezzetli hali içli köfte ve yöreye ait bir tatlı olan bici bici; Adana gurme turunda denenmesi gereken tariflerden sadece birkaçı. Gitmişken kebabın yanında şalgam suyu içmeyi de unutmayın.

4 - Baklavanın Cenneti Gaziantep’e Yolculuk

Baklavanın Cenneti Gaziantep’e Yolculuk

Gurme turunda Gaziantep, kalori hesabı yapanlar için çok tehlikeli bir yer. Buradaki lezzetler karşısında insanın kendini durdurabilmesi neredeyse imkansız gibi. Ünü dünyaya yayılmış Gaziantep baklavası, bu şehirde tadılması ve hatta eşe dosta hediye olarak alınması gereken ilk lezzet.

Küşleme, Ali Nazik Kebabı, yuvalama, meyveli kebaplar ve künefe ise şehrin ünlü restoranlarında tadılması gereken Gaziantep tarifleri. Kahvaltı için bir mekana giderseniz Antep peyniri rica etmeyi unutmayın. Mutlaka fırınlanmış olsun.

5 - Kapadokya’da Testi Kebabı

Kapadokya’da Testi Kebabı

Kapadokya, sadece Peribacaları ile değil; aynı zamanda testi kebabı ile pek ünlü. Özel çömleğinde odun ateşi ile pişirilen bu tarif, Kapadokya seyahatinde mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biri. Ana malzemeler soğan ve kuzu eti. Yediğiniz mekana göre ayrıca testinin içinde karşınıza patlıcan, mantar, domates ve biber gibi sebzeler çıkabilir.

Testi kebabına lezzetini veren nokta ise pişirilme süresi. Bu noktada gurmelere hitap eden restoranlar, testi kebabını 2 saat kadar pişiriyor. Yani bu tarifi denemek istiyorsanız birkaç gün öncesinden mekanı arayıp rezervasyon yaptırmanız önemli bir ayrıntı.

6 - Kayseri’de Mantı Rüyası

Kayseri’de Mantı Rüyası

Kayseri mantısı o kadar meşhur ki onu ülkenin hemen her şehrinde bulmak mümkün. Türkiye’nin şarküteri şehri Kayseri, pastırma ve sucuk gibi lezzetlerin yanı sıra mantı ve Develi cıvıklısı gibi etli hamur işleri ile gurmelere sesleniyor.

Kayseri yemekleri konusunda küçük bir restoran araştırması yaparak şehrin en iyilerini keşfedebilirsiniz. Standartların dışına çıkmak isteyenler, hayvanın kuyruk sokumu çevresindeki etlerle hazırlanan pöç ya da kat kat kesilmiş ve üst üste dizilmiş bir tür lahmacunu andıran yağlama tariflerini deneyebilir. Yemeğin sonunda bir tatlı ile kendini şımartmak isteyenlerin tercihi ise nevzine tatlısı olmalı.

7 - Hatay’da Künefe Keyfi

Hatay’da Künefe Keyfi

Başlığa künefeyi koyduk, ama Hatay mutfağında tadılacak o kadar çok lezzet var ki künefe bu tariflerin arasında çok klasik kalıyor. Mesela ıspanak ve yoğurttan yapılan bir tür sulu yemek olan borani. Hiç denemediyseniz ve ıspanağı seviyorsanız bu tarifin tutkunu olabilirsiniz.

Hatay’da her gurme adayının mutlaka deneyimlemesi gereken bir lezzet daha var: Belen tava. Amanos Dağları manzarası eşliğinde yenilmesi tavsiye edilir.

Hataylıların en sevdiği tariflerden biri de sini kebabı. Bir tepsi içerisine konulup fırınlanan et ve sebzelerden oluşan bu tarif, pide ile beraber yenildiğinde ağızda bir lezzet festivaline dönüşüyor.

8 - Ege’de Yenir: Kabak Çiçeği Dolması

Ege’de Yenir: Kabak Çiçeği Dolması

Ege denilince insanın içine bir ferahlık gelir. Muhteşem koylar, yemyeşil manzaralar, kucaklayan bir güneş ve keyifle tatil yapan insanlar… Yaz döneminde Ege böyle bir yer. Bu manzaraya çok yakışan gurme lezzeti ise kabak çiçeği dolması. Kabak çiçeğinden hazırlanan bu zeytinyağlı tarif, tıpkı Ege gibi ferah. Bu tarifi neredeyse Ege’nin tüm kıyılarında bulmak mümkün.

9 - Kars’ta Organik Tatlar

Kars’ta Organik Tatlar

Yolu Kars’a düşen gurmeleri sağlıklı organik lezzetler bekliyor. Öncelikle Kars kaşarı ve Kars balı, burada yılın her döneminde bulabileceğiniz lezzetler arasında. Üstelik bunları seyahat sonunda eve götürüp yıl boyunca sağlıklı beslenmenin tadını çıkarabilmeniz de cabası.

Kars mutfağından lezzetler denemek isteyen gurmelerin ilk durağı, kaz dolması yiyebilecekleri bir yer olmalı. Ayrıca umaç helvası ve elma dolması, burada yenebilecek diğer sıra dışı lezzetler arasında. Tatlımsı bir tarif olarak ise Kars’ta denenebilecek en önemli lezzet katmer. Dışı çıtır çıtır olan bu yufka tarifi, şekerli ama asla rahatsızlık hissi vermiyor.

10 - Bursa’da İskender Yemenin Tadı Bir Başka

Bursa’da İskender Yemenin Tadı Bir Başka

Et tüketmeyi sevenler için İskender kebabının yeri çok başka. Yaprak şeklinde kesilmiş etler, altında pide, üzerinde tereyağlı domates sos ve yoğurt… Bursa’da İskender kebabını bir sanata dönüştürmüş mekan çok. Zaten bu tarifin tarihi de 1867 yılında burada, Kayhan Çarşısı’nda başlıyor.

Bursa gurme turunda sadece İskender kebabı mı var? Hayır. Pideli köfte, cantık ve kestane şekeri öne çıkan diğer lezzetler arasında. Özellikle kestane şekeri, sevdiğiniz insanlara götürebileceğiniz harika bir tatlı.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar