Türkiye’nin şifalı kaplıcaları, çevresinde kurulmuş termal oteller ile birlikte bir tatlı huzur arayışına sesleniyor. Yoğun çalışma temposunun, sindirim sistemi ve cilt hastalıkları gibi sorunların tedavisine doğal ve etkili destek yöntemi olan termal sular, rahatlama amacı ile yapılacak bir tatil planına da eklenebilir. Üstelik İç Anadolu başta olmak üzere ülkemizin birçok bölgesinde su sıcaklığının tam kararında olduğu birçok şifalı kaplıca bulunuyor.

Türkiye’deki Kaplıcalar Listesi: Kaplıca Sularının Mutluluğu

Türkiye’deki Kaplıcalar Listesi: Kaplıca Sularının Mutluluğu

Konu sağlık turizmine gelince en çok dikkat çeken yerlerin başında ülkemiz geliyor. Jeotermal kuşak üzerinde bulunmamız sayesinde ülkemizde 1300 civarında farklı sıcaklık seviyelerine sahip ve zengin içerikli maden sularından oluşan kaplıcalara sahibiz. Hatta termal kaynaklar açısından Avrupa’da ilk sıradayız!

Üstelik bu termal kaynaklar, deri hastalıklarından karaciğer ve safra kesesi hastalıklarının tedavisine kadar birçok konuda yardımcı olarak değerlendiriliyor. Yani şifa ve huzur arayışındaysanız termal suyun peşinden gidin ve kaplıca tatili fikrini değerlendirin.

Kızılcahamam Kaplıcası - Ankara: Roma Dönemi’nden Kalma Bir Yadigar

Kızılcahamam Kaplıcası - Ankara: Roma Dönemi’nden Kalma Bir Yadigar

Şifalı sular denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Ankara, Kızılcahamam ile dünyanın birçok yerinden şifa arayanları kendine çekiyor. Roma İmparatorluğu ve Selçuklular dönemlerinden beri sıcaklığı 36 ila 50 derece arasında değişen, mineral bakımından zengin suları ile insanlara şifa dağıtan Kızılcahamam Kaplıcası, aynı zamanda içilebilen maden suları ile de pek meşhur. Yani burada hem termal kürü hem de içme kürü uygulayabilirsiniz. Kaplıca bünyesinde bulunan sıcak sular, kalp rahatsızlığından karaciğer sorunlarına kadar geniş bir yelpazede tedaviye yardımcı olabilir.

Oylat Kaplıcaları - Bursa: Yeniden Doğuş Merkezi

Oylat Kaplıcaları - Bursa: Yeniden Doğuş Merkezi

Osmanlı dönemlerinden kalma hamam kültürünü devam ettiren Oylat Kaplıcası, çok eski zamanlardan beri bilinen bir şifa merkezi. Sadece şifalı suları ile değil aynı zamanda orman içinde bulunmasının getirisi olan temiz havası ile de huzur arayanları kendine çekiyor. Ortalama 40 derece civarında termal sulara sahip kaplıca tesislerine İnegöl üzerinden ulaşmak mümkün.

Kaplıcanın ismi hakkında bir de efsane mevcut. Çok eski zamanlarda burasının ismi Oylat değil Ölyat imiş. Çünkü Bursa tekfurunun ölüm döşeğindeki kızı, buradaki ırmağın sularında yıkanarak tekrar hayata dönmüş. Yolunuz düşerse Oylat Şelalesi ve Oylat Mağarası’nı da görmeden geçmeyin

Pamukkale Travertenleri - Denizli: Kaplıcaların Süperstarı

Pamukkale Travertenleri - Denizli: Kaplıcaların Süperstarı

Türkiye’nin şifalı kaplıcaları listesinin popülerlik sıralamasında ilk sıraya oynayan Pamukkale Travertenleri, Roma döneminden beri bir şifa rotası olarak göze çarpıyor. Pamukkale merkeze 18 km uzaklıkta bulunan travertenler, pamuk beyazı kalker tabakası ile insana başka bir gezegene seyahat etmiş gibi hissi veriyor. UNESCO Dünya Doğal Mirası Listesi’ne kayıtlı olan Pamukkale, eski adıyla Hierapolis, sıcaklığı 35 ila 100 derece arasında değişen ve kalsiyum, magnezyum, bikarbonat ile florür açısından zengin olan termal sulara sahip. Pamukkale kaplıca suları bu sayede ziyaretçi tarafından dolaşım sistemi, romatizmal hastalıklar ve astım tedavilerinde bir destekleyici olarak görülebiliyor.

Diyadin Kaplıcaları - Ağrı: Doğu Anadolu’da Bir Huzur Rotası

Diyadin Kaplıcaları - Ağrı: Doğu Anadolu’da Bir Huzur Rotası

Türkiye’deki termal kaplıca arayışımızda rotamızı doğuya, Ağrı’ya çeviriyoruz. İl merkezine 60 km uzaklıkta bulunan Diyadin Kaplıcaları, jeotermal suları ile hem yurt içinden hem de yurt dışından talep gören bir yer. 70 – 75 derece sıcaklığa sahip kaynak suları, dinlenme havuzlarında ortalama 40 derece civarına kadar soğutulduktan sonra insanlara şifa dağıtıyor.

Maden suyu niteliğine sahip kaynak suları ile Diyadin Kaplıcaları, yılın 12 ayı boyunca ziyaret edilebilir. Bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum ve karbondioksit yönünden zengin olmasının yanı sıra toplam mineralizasyonun 1 gr/lt olması sayesinde cilt hastalıkları, romatizma, kemik ile kireçlenme hastalıkları, siyatik ve metabolizma bozukluğu karşısında ziyaretçileri için bir destekleyici olarak görülebilen Diyadin Kaplıcaları, sahip olduğu konaklama merkezi ile beraber bir huzur tatili konusunda ihtiyaç duyduğunuz her ayrıntıyı size sunabilir.

Armutlu Kaplıcası - Yalova: Atatürk’ün Işığında Türkiye’nin İlk Kaplıca Tesisleri

Armutlu Kaplıcası - Yalova: Atatürk’ün Işığında Türkiye’nin İlk Kaplıca Tesisleri

Armutlu ilçesine 4 km uzaklıkta bulunan Armutlu Kaplıcası, ününü Atatürk’ün burayı ziyaret etmesine borçlu. Türkiye’nin ilk kaplıca tesisi olması ile tarihe geçen bu yer, aynı zamanda 1. dereceden doğal, tarihi ve arkeolojik sit alanı konumunda. Radyoaktivitesi yüksek kaplıcalar sınıfında bulunan Armutlu, asidin vücuttan atılmasına yardımcı olabilen termal sulara sahip.

Ziyaretçiler, Armutlu Kaplıca sularını aynı zamanda sinir sistemi rahatsızlıkları, iltihaplı hastalıklar, mide ve bağırsak sorunları ile karaciğer sıkıntılarının tedavisine bir yardımcı olarak da görebiliyor. Buradaki termal suların öne çıkan bir diğer yönü de yaraların iyileşme sürecinde bir destekleyici olması. Bölgede konaklayacak pek çok tesis de mevcut.

Tuzla Kaplıcaları - İstanbul: Büyükşehir Çevresinde Şifalı Kaplıcalar

Tuzla Kaplıcaları - İstanbul: Büyükşehir Çevresinde Şifalı Kaplıcalar

İstanbullular için günübirlik gidilecek huzur rotaları arasında yer alan Tuzla Kaplıcaları, yüksek sodyum oranlı termal suları ile astım ve üst solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisinde bir destekleyici olarak ziyaretçiler tarafından tercih edilebiliyor. Binlerce yıllık tarihi bulunan bu tesis, aynı zamanda Çapa Tıp Fakültesi’nin Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Kürsüsü tarafından yapılan deneylere konu olmuş ve üzerine bilimsel araştırmalar yapılmış.

Uzmanlar eşliğinde fizik tedavi, akupunktur, kür tedavileri, cilt bakımı ve sağlığı konusunda hizmetler sunulan Tuzla Kaplıcaları, Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine girecek kadar değerli bir yer. Kaplıcalar, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 17 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve sahil yolu üzerinden kolayca ulaşılabiliyor.

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları - Afyon: Gençlik İksiri

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları - Afyon: Gençlik İksiri

Türkiye’nin kaplıcaları hakkında konuşuyorsak Afyon’daki Sandıklı Kaplıcaları’nı mutlaka konuya dahil etmemiz gerekir. Hem yurt içi hem de yurt dışından her yıl binlerce şifa arayıcısını kendine çeken Sandıklı Kaplıcaları, sıcaklığı 42 ila 53 arasında değişen termal suları ile birçok rahatsızlık karşısında bir yardımcı tedavi olasılığı olarak değerlendirilebiliyor. Ayrıca buradaki termal suları, sahip olduğu yüksek kükürt oranı nedeniyle cilt bakımı için de deneyebiliyorlar.

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları’nın bir diğer ünlü yanı da çamur havuzları. İçerik açısından zengin çamur havuzlarına sahip kaplıcalarda aynı zamanda bir kür merkezi de bulunuyor. İlgililere duyurulur!

Kurşunlu Kaplıcaları - Manisa: Fokurdayan Şifalı Sular

Kurşunlu Kaplıcaları - Manisa: Fokurdayan Şifalı Sular

Yamaç paraşütü de yapılan Bozdağ’ın kuzey eteklerine kurulmuş Kurşunlu Kaplıcaları hem şifalı suları hem de sunduğu büyüleyici manzaraları ile doğa tutkunu insanları mest ediyor. Özellikle güzel havalarda çok fazla rağbet gören Kurşunlu Termal Tesisleri için önceden rezervasyon yaptırmak iyi bir fikir. Şehir yaşamının yorgunluğunu üzerinizden atmak ve yeşil ile mavi tonlarıyla bezenmiş bir kaplıcada vakit geçirmek istiyorsanız Kurşunlu Kaplıcaları tüm beklentilerinizi karşılayacak.

Toplam 2172 mg/lt mineralizasyonu ile bikarbonat ve florür açısından zengin termal sular, sıcaklığı 43 ila 91 derece arasında değişen kaynak suları ile besleniyor. Ziyaretçiler, buradaki suları romatizma, cilt, solunum yolu, sinir ve kadın hastalıklarının tedavisinde bir destekleyici olarak değerlendirebiliyor. Termal suları kireçlenme tedavisine yardımcı olarak değerlendiren ziyaretçiler de mevcut.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar