Ekstrem sporlar, adrenalin arayışında olan bünyeleri kimi zaman doğanın en ücra köşelerinde, kimi zaman da medeniyetin en uç noktalarında bir araya getiriyor. Yamaç paraşütü, mağara dalışı, rüzgar sörfü, bungee jumping, kaya tırmanışı ve buz tırmanışı gibi ekstrem spor dalları, maceraperestler için yeni heyecan anıları oluşturabilecek etkinliklerden bazıları. Kimileri bu tür sporları “tehlikeli” bulabilir. Bir noktada da haklılar; çünkü bu sporlar yüksek dayanıklılık, güçlü odaklanma ve sağlam bir bünye gerektiriyor. En azından bazıları.

Ekstrem sporlar dünyada her zaman ilgi çekmiştir. Youtube gibi sosyal medya platformları üzerinde milyonlarca kez izlenmiş videolar bunu gösteriyor.

Türkiye ekstrem sporlarda nerede? Konu ile ilgili olanlar bilirler, Türkiye ekstrem spor yapılabilecek en iyi yerler arasında; çünkü ülkenin dört bir yanında farklı bir coğrafya var. Peki, Türkiye’de hangi ekstrem sporları yapabiliyorsunuz? Araştırdık ve bir liste oluşturduk. “Türkiye’de yapılan ekstrem sporlar nelerdir?” diye merak ediyorsanız cevaplar karşınızda.

Bungee Jumping: Boşluğa Atlamanın Karşı Konulmaz Heyecanı

Bungee Jumping: Boşluğa Atlamanın Karşı Konulmaz Heyecanı

Türkiye’de ekstrem spor denilince çoğunluğun aklına bungee jumping gelir. Bungee jumping, yüksek bir yerden belirli bir mekanizmaya bağlı olarak atlama olarak tanımlanabilir. Yaygın olarak tercih edilen bir spor türü ya da aktivite olarak Türkiye’nin birçok yerinde bungee jumping noktası bulmak mümkün. Dünyanın farklı bölgelerinde kanyon, uçurum gibi ekstrem yerlerde bungee jumping yapılabiliyor. Türkiye’de ise daha çok vinç platformları üzerinden bu heyecan verici deneyimi yaşayabiliyorsunuz. Bungee jumping bizi en büyük korkumuz ile yüzleştiriyor: Boşluğa atlamak. Bir kez o korkuyu yendikten sonra ise geriye sadece heyecan kalıyor!

Mağara Dalışı (Cave Diving): Dalış Türlerinin En Ekstremi

Mağara Dalışı (Cave Diving): Dalış Türlerinin En Ekstremi

Mağaraların gizli dünyası size çekici geliyor mu? Şimdi o heyecanı bir adım ileriye taşıyoruz: Mağara dalışı. Antalya ve Kaş çevresinde yapabileceğiniz bu ekstrem spor, birçok uzmanlığı bir arada gerektiren, dünyanın en tehlikeli sporlarından biri. Öncelikle gece dalışı, yön bulma ve derin dalış konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Son derece ciddi bir ekstrem spor olan mağara dalışını deneyimlemek istiyorsanız kesinlikle eğitim almanız gerekiyor. Mağara dalışının hissine gelince: Bilinmeyenin peşinden gitmek her zaman heyecanlıdır. Çocukluğunuzda gizli bir yer keşfettiğinizde duyduğunuz heyecanı hatırlıyor musunuz? İşte o hissin üzerine sessizliği ve tamamen başka bir dünyada olmanın getirdiği merakı ekleyin.

Uçurtma Sörfü (Kiteboarding): Su Üzerinde Özgürlük

Uçurtma Sörfü (Kiteboarding): Su Üzerinde Özgürlük

Wakeboard ve rüzgar sörfünün tüm heyecanını içinde barındıran uçurtma sörfü, yüksek hızdan hoşlanan ve daha fazla freestyle hareket yapmayı planlayan sportmenler tarafından tercih ediliyor. Uçurtma sörfü, ayaklara takılan bir board ile gövdedeki trapeze bağlı uçurtmanın gücünü dengeleyerek su üzerinde hareket etmeye deniyor. Profesyonelleşen uçurtma sörfçüleri, ideal rüzgarla beraber yükseklere zıplayıp hareketlerini sergileyebiliyorlar. Uçurtma sörfü için öncelikle eğitim almanız gerektiğini belirtelim. İyi bir uçurtma sörfçüsü olmak için önünüzde uzun bir yol var!

Tüplü Dalış (Scubadiving): Denizin Altında Başka Bir Dünya Var

Tüplü Dalış (Scubadiving): Denizin Altında Başka Bir Dünya Var

Tüplü dalış, ekstrem sporlardan sayılır mı emin değiliz; ama insanı ekstrem bir dünyaya götürdüğü kesin. Dalış elbisesi, palet, maske, regülator ve yedek hava kaynağı gibi ekipmanlarla yapılan bir spor olan tüplü dalış, uzmanlar eşliğinde kısa süreli eğitimler ile öğrenilebiliyor. Türkiye’nin turistik kıyı bölgelerinde birçok tüplü dalış bölgesi bulunuyor. Yepyeni bir dünyaya adım atmak istiyorsanız tüplü dalışı bir düşünün deriz. Dalmanın ve suların içinde süzülmenin hissine gelince: Bunu dalgıçlardan dinlenmeniz daha iyi olur. Mesela en bilindik simalardan Jacques Mayhol’a suyun altında neler hissettiği sorulduğunda, “Yukarı çıkmak için neden arıyorum.” diye yanıtlamış.

Dağcılık: Yükseklerde Yaşayanlara

Dağcılık: Yükseklerde Yaşayanlara

Türkiye’de en yaygın olarak yapılan ekstrem spor dağcılık olmalı. Kendine ait federasyonu bulunan bu spor; dağların gizemine, heybetine ve doğasına aşık maceraperestleri benzer hikayelerde buluşturuyor.

Rafting: Coşkun Sularda Heyecanı Doruğa Çıkarın

Rafting: Coşkun Sularda Heyecanı Doruğa Çıkarın

Adrenalin bağımlılarını bir araya getiren yaygın ekstrem sporlardan biri de rafting. Türkiye’de yaşadığımız için şanslıyız, çünkü ülkemizin dört bir yanında rafting yapılabilecek nehirler var. Artvin’deki Çoruh Nehri, Düzce’deki Melen Çayı, Muğla’daki Dalaman Çayı ve Antalya’daki Köprüçay bunlardan bazıları. Rafting, farklı zorluk seviyeleri ile herkesin yapabileceği bir spor. Kısa süreli bir eğitim, rafting sporuna 1. seviyeden başlamaya yetiyor.

Motokros: Motosikletin Efendilerini Buluşturan Ekstrem Spor

Motokros: Motosikletin Efendilerini Buluşturan Ekstrem Spor

Motokros ya da orijinal ismi ile motocross, motosikletle freestyle hareketlerin sergilendiği; 1950’li yıllarda Avrupa’da açık alanlarda, 70’li yıllarda ise Amerika’da özel tasarlanmış kapalı arenalarda yapılmaya başlanan (bu türe supercross deniyor) bir tür ekstrem spor dalı. Yapay ya da doğal tepe ve engeller karşısında motosiklet hakimiyetini ölçen bu spor dalı, bütün eklemlerde hissedilebilecek titreşimler oluştururken adrenalin patlaması yaratarak insanın hayatta kalma arzusunu perçinliyor. Türkiye’de motokros yarışları yapılıyor ve ayrıca bu sporun bir de federasyonu mevcut.

Rüzgar Sörfü (Windsurfing): Rüzgarın Getirdiği Özgürlük

Rüzgar Sörfü (Windsurfing): Rüzgarın Getirdiği Özgürlük

Rüzgarın yoğun olduğu havalarda insanın içini kıpır kıpır yapan bir spor var: Rüzgar sörfü. Türkiye’nin kıyı bölgelerinin birçoğunda yapabileceğiniz rüzgar sörfü, sörf tahtası üzerine eklenmiş bir yelken kullanılarak yapılıyor. Kısa süreli bir eğitimin ardından kolaylıkla öğrenebileceğiniz rüzgar sörfü, adrenalin tutkunlarını serin sularla buluşturuyor. Bodrum, Datça, Alaçatı, Ayvalık ve Gökçeada kıyılarında rüzgar sörfü yapmak mümkün. Rüzgar sörfünün hissini anlatmamız gerekirse: Saçınızı okşayan rüzgarı ve evrendeki her şeyin birbiri ile bağlantılı olduğunu ve sizin de bunun bir parçası olduğunuzu hissetiğiniz zamanlardaki duyguyu düşünün.

Wakeboarding: Su Üzerinde Yüksek Hızda Ayakta Kalma Mücadelesi

Wakeboarding: Su Üzerinde Yüksek Hızda Ayakta Kalma Mücadelesi

Wakeboarding, iple tutunarak sürat motorunun arkasından bir board üzerinde hareket etme sporuna deniyor. Su kayağı ya da snowboard sporlarına benzeyen wakeboarding, wakeboard denilen ekipman aracılığı ile yapılıyor. Kıyı kesimlerinde deniz üzerinde yapılan bu ekstrem spor, güçlü bir fiziğe sahip olmayı gerektiriyor. Bu sporu uygun platformu bulunan su parklarında yapmak da mümkün. Cable wakeboarding şeklinde de karşınıza çıkabilir. Trisepslerden arka baldırlara kadar tüm vücudu çalıştıran bu spor, enerjisini atacak yer arayanlar için ideal.

Paraşüt (Skydiving): En Büyük Korku ile Yüzleşmek

Paraşüt (Skydiving): En Büyük Korku ile Yüzleşmek

Binlerce metre yükseklikten paraşütle atlamak herkesin harcı değil. Gökyüzünden aşağı doğru boşluğa atlamanın heyecanı da başka hiçbir şeyde yok ama! Paraşütle atlama, basit bir eğitimin ardından yapabileceğiniz bir ekstrem spor. Türkiye’de bu ekstrem sporu bir deneyim olarak sunan kurumlar var. Özellikle Ege bölgesi civarında bu kurumları bulmanız mümkün. Skydiving hissini biraz anlatmamız gerekirse: Öncelikle boşluğun sizde yarattığı korkuyu düşünün. O korku ile yüzleşeceksiniz. Onu yendikten sonra yüzünüzü okşayan rüzgar ve kuş bakışı görünen bir dünya… Paraşüt açılana kadar yaklaşan yeryüzü! Paraşütünüzü açtıktan sonra heyecan azalacak belki ama eğlence bitmeyecek. Şimdi havada süzülme vakti!

Yamaç Paraşütü (Paragliding): Gökyüzü ile Konuşmaya Hazırlanın

Yamaç Paraşütü (Paragliding): Gökyüzü ile Konuşmaya Hazırlanın

Dünyaya yükseklerden bakmayı seviyorsanız yamaç paraşütü size en uygun ekstrem sporlardan biri demektir. Ölüdeniz bölgesinde özellikle meşhur olan bu spor, eğitmen pilotlar yönetiminde heyecan tutkunlarına gökyüzünde uçma deneyimi sunuyor. Yamaç paraşütü için ayrıca Denizli’deki Çökelez Dağı, Pamukkale’deki Dinamit Tepesi ve Adıyaman’daki Nemrut Dağı çevresindeki işletmelere de danışabilirsiniz. İki kişi ile yapılan yamaç paraşütüne tandem paragliding deniyor. Havada süzülmenin tadını tek başınıza çıkarmak istiyorsanız uzun süreli bir eğitim almanız şart. Paragliding, eğitmen eşliğinde güvenli olmasına rağmen ekstrem sporlar arasında tehlikeli olanlar sınıfında.

Duvar Tırmanışı (Bouldering): Kendini Zorlamayı Sevenlere

Duvar Tırmanışı (Bouldering): Kendini Zorlamayı Sevenlere

Bouldering için kaya tırmanışına giriş dersi diyebiliriz. Çoğunlukla yapay olarak oluşturulmuş tırmanış duvarlarına sahip mekanlarda yapılıyor bu spor. Gerekli olan tek şey, iyi bir tırmanış ayakkabısı. Daha zorlu tırmanma duvarları için toz torbası ve spotter gerekebiliyor. Spotter, olası düşmelere karşı geliştirilmiş bir ekipman. Küçükken ağaçlara tırmanmayı seviyor muydunuz? Aynı heyecanı yaşamaya hazırlanın.

Wingsuit Flying: Kanatlanıp Uçabileceğiniz Spor

Wingsuit Flying: Kanatlanıp Uçabileceğiniz Spor

Skydiving sporunun son noktası olan wingsuit flying, vücudu kaplayan özel kanatlı bir giysi sayesinde kuş gibi yatay bir şekilde uçabilmeyi mümkün kılıyor. Bu sporun uzmanları, wingsuit flying’e başlamadan önce uzun süre boyunca eğitim almanızı öneriyor. Yarasa kanat olarak da bilinen bu spor, oldukça tehlikeli ama bir o kadar da heyecanlı!

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar