Dans etmek, müziğin ritmiyle uyumlu ruhlar için hem bir iletişim biçimi hem de sportif etkinlik. Dansın kökenini araştırırsak tahminen zihnin ritimsel seslere tepki verdiği ilk anlara kadar gitmemiz gerekir ki bu bizi çok çok eski zamanlara götürür. Çok eski zamanlarda bir dinsel ritüel olarak karşımıza çıkan dans, Orta Çağ’dan itibaren bir sanata dönüşmüş, 20. yüzyıldan sonra ise modern dans kavramının ortaya çıkması ile beraber bir yaşam biçimi olarak tanımlanmış.
Dünya dans tarihi çok geniş bir konu. Bu yazımızda bireysel dans türleri hakkında konuşacağız. Sonuçta dans etmek bir tutku ve eğer içinizdeki çocuğu uyandırabilirseniz figürleri öğrenmeniz çok kolay. Sadece müziğin oluşturduğu coşku halinin vücudunuzdan akıp gitmesine verin. Bunun için öncelikle hangi dans türünün sizin için uygun olduğunu keşfetmeniz gerekiyor.
Karşınızda, bireysel olarak yapabileceğiniz dans türleri. Tek yapmanız gereken, dansın ana fikrini öğrenmek ve figürleri çalışmak. Sonrasında siz de dans pistlerinin tozunu attırabilirsiniz.
Rock’n Roll: Sallan, Yuvarlan ve Çıldır!
Amerikan dansları arasında en ünlülerinden biri olan rock n roll, 1950’li yıllarda gençler arasında inanılmaz popüler olmuş bir dans türü. Boogie boogie’den esinlenerek oluşturulmuş bu dans türü, içinde akrobatik hareketleri barındırır. Rock n roll dansı için belli başlı figürler olsa da dansçıların freestyle, yani kendilerine has hareketler sergilemesi de kabul görür. 20. yüzyılda çıkmış en önemli dans akımlarından biri olarak görülen rock n roll konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız bu akım üzerine yoğunlaşmış bir dans eğitim programına katılmanız yeterli.
Çarliston: Caz Müziği Yaşayanlara
1920’li yıllardan beri var olan çarliston, hem bireysel hem eşli hem de kalabalık grup olarak uygulanabilen dans çeşitleri arasında. Dansın ismi Amerika’da bulunan Charleston bölgesinden ve burada yaşayan Afro-Amerikanlardan gelir. Çarliston, caz müzikle özdeşleşmiş ve içinde belli başlı birçok figürü barındırır. İlk popüler olmaya başladığı zamanlardan beri sık sık müzik tarihinde kendini tekrar gösteren bu dans türü, caz müzik eşliğinde son derece estetik görünür.
Break Dance: Hip Hop Kültürünün Dışavurumu
Break dance, 1980’li yıllarda o kadar ünlü haline gelmişti ki sokak aralarında freestyle hareketler yapan gençlerle karşılaşmanız mümkündü. Günümüzde o kadar popüler olmasa da break dance kültürü, bireysel olarak yapılabilecek bir tür olarak karşımıza çıkıyor.
Break dance, ismini hip hop kültürünün temelini oluşturan Breakbeat türünden alır. Günümüzdeki trip-hop, drum and bass ve downtempo türlerinin atası olan breakbeat, içinde bebop ve funk gibi akımları bulundurur. 20. yüzyılda ortaya çıkan freestyle dans türleri arasında break dance, bireysel olarak kendi figürlerini sergilemek isteyenlerin tercih edebileceği bir seçenek.
Kafa üzerinde dönme, ellerden güç alarak ayak figürleri sergileme, elektrik dalgasını canlandırma ve robot dansı figürleri, break dance esnasında yapabileceğiniz hareketler. Hiperaktif bir bünyeye sahipseniz enerjinizi atmak için break dance’tan iyisini bulamazsınız.
Sirtaki: Hayır, Tabak Kırmak Yok
Sirtaki, Yunan kültürünün geleneksel halk dansıdır ve kökeni Arnavutlar ile Bizans’a kadar sürülebilir. Bir Doğu Roma geleneği olan hasapikos dansından (bizim kasap havasına benzer) türemiş sirtaki, duyguların en yoğun bir şekilde dışa vurulduğu türlerden biridir.
Sirtaki, taverna kültüründe çok sık görülür ve hem bireysel olarak hem de grup halinde yapılabilir. Yunan müziği eşliğinde oldukça estetik görünen sirtaki, kolay sanılsa da öğrenmesi oldukça meşakkatli bir türdür.
Oryantal: Belinizi Kullanma Sanatı
İki bin yıldan fazla tarihçesi olan oryantal, Arap Yarımadası’nda, altında derin bir felsefe barındırarak ortaya çıkmış. Depremi yansıtan beden titremesi, fırtınayı ifade eden ani kalça atışları ve hortumu simgeleyen gövdeyi baştan aşağı dalgalandırma gibi figürlerin kullanıldığı oryantal, bel bölgesinde tam hakimiyet kurmayı amaçlar.
Daha çok bir kadın dansı olarak görülmesine rağmen günümüzde erkekler de bu dansa yönelebilmekte. Oryantalin kadınlara ait olarak görülmesi ise bu dansın felsefesi ile alakalı. Oryantal, insanın dünyaya getirilişini anlatır ve insanı dünyaya getiren de kadın olduğu için bu dans tekniği ile beraber kadın varoluşu yeniden canlandırır.
Salsa: Latin Kültürünün Güzellikleri
Latin kültüründe hareket her zaman ön planda. Kendine özgü ayakkabısı ve hareketleri ile salsa, mutluluğu bedensel hareketler ile yansıtmak için birebir. Kişisel olarak yapılabileceği gibi eşli ya da grupsal çalışmalara da uygun olan salsa, cinsiyetlere göre farklı figürler içeriyor.
Salsa öğrenmeyi düşünüyorsanız öncelikle Latin müzikleri ve ritimleri konusunda kendinizi geliştirin. Daha sonrasında bir salsa kursuna katılın ve uzmanlar aracılığı ile salsanın temel noktalarını öğrenin.
Mambo: En Çok Kalori Yaktıran Dans Türü
Karayip kültüründen tüm dünyaya yayılan bir tür olan mambo, salsanın temellerinden birini oluşturur. Her ne kadar genellikle çift ve grup etkinliği şeklinde yapılsa da dileyenler bireysel olarak da Mambo yapabilir. Kendine has müziği olan bu tür, yavaş adımların hızlı adımları takip etmesi ile devam eder.
Mambo yapmayı düşünüyorsanız Latin dansları kurslarındaki programlara katılabilirsiniz. Hatta mambo öğrenirken aynı zamanda salsa türüne de yoğunlaşabilirsiniz, çünkü ikisi birbirine oldukça yakın.