Doğada atacağınız adımların iyileştirici gücü ile kendinizi yeniden keşfetmeye ne dersiniz? Yanıtınız evet ise, trekking ile yaşamın stresinden kurtulup kendinizi doğaya bırakabilirsiniz. Bu yürüyüş sporuna dair tüm detayları bu yazımızda sizin için derledik.
Trekking Nedir?
Hafif tempolu doğa yürüyüşü, yürüyerek yapılan uzun bir yolculuk anlamlarına gelen trekking; doğada bir rota dahilinde bir noktadan diğerine yapacağınız keyifli bir yolculuktur. Trekking, hemen her sportif aktivitede olabileceği gibi ısınma gerektiren bir spordur.
Hafif koşular, ısınma ve nefes kontrolü gibi egzersizler; uzun bir doğa yürüyüşü macerasına adım atmanızı ve bu adımlarınızı sürdürmenizi kolaylaştıracaktır. Günlerce sürebilecek bu doğa yürüyüşünüzü kamp macerası ile birleştirebilir, bu deneyimi eşsiz bir anıya dönüştürebilirsiniz.
Trekking Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Trekking, bireysel ya da grup dahilinde yapılabilen bir spordur. Bu nedenle ilk olarak bu konuda bir seçim yapmanız gerekir. Trekking macerasını bireysel olarak gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, yolculuk boyunca mutlaka iletişim cihazlarınızın kullanılabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca, gideceğiniz rotaya dair sevdiklerinizi bilgilendirmeniz karşılaşabileceğiniz olası zorluklara karşı bir önlem olacaktır. Eğer bu doğa yürüyüşü aktivitesine grup olarak katılacaksanız, grubun hızına uyum sağlayabilmeniz oldukça önemlidir.
Trekking için diğer önemli konu ise rota belirlemektir. Rotanızı, mevsim şartlarına uygun olarak belirlemeli ve zorluk derecesini iyi bir şekilde değerlendirmelisiniz. Örneğin, ilk defa bir doğa yürüyüşü aktivitesine katılacaksanız az engebeli ve ekstra fiziksel güç gerektirmeyen rotaları tercih etmelisiniz.
Tüm bunlara ek olarak, vücut dengenizin yüksekliğe uyum sağlaması gerektiğini de bilmelisiniz. Özellikle birkaç gün sürecek olan bu aktivitede “aklimatizasyon” denilen yüksekliğe alışma sürecine de yer vermelisiniz. Bunun için belirli bir yüksekliğe ulaştıktan sonra orada bir süre konaklamanız ve zirve yolculuğuna daha sonra devam etmeniz gerekebilir.
Trekking Yaparken Yanınızda Olması Gereken Ekipmanlar Nelerdir?
Yanınıza alacağınız ekipmanlar, belirlediğiniz rotaya ve mevsim şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; outdoor ayakkabı yerine outdoor bot tercih etmeniz gerekebilir. Zorlu yolları kamp yaparak aşmak isterseniz, trekking maceranızı backpacking’e dönüştürebilirsiniz. Bunun için çadır, uyku tulumu, solar lamba gibi kamp malzemelerini de yanınızda bulundurmalısınız. Ayrıca, 12-13 kilogramı bulabilecek sırt çantanızda gıda malzemelerine de yer vermelisiniz. İlk yardım kiti, günlük bakım malzemeleri, yedek batarya ve giysilerinizi de yanınıza almayı unutmamalısınız.
Hangi Hava Koşullarında Doğa Yürüyüşü Yapılabilir?
Hava koşulları hem rotanızı belirlerken hem de yanınıza alacağınız malzemeleri seçerken dikkat etmeniz gereken bir faktördür. Doğa yürüyüşleri her mevsim tercih edilebilen bir aktivite olsa da doğada görmek isteyeceğiniz renklere göre de farklı zamanlamaları tercih edebilirsiniz. Doğanın uyanışa geçtiği bahar ayları bu noktada iyi bir seçim olabilir.
Yaz ayları için yanınıza alabileceğiniz malzemelere güneş kremi, sandalet ya da spor ayakkabısı, şapka ve güneş gözlüğü ekleyebilirsiniz. Kış ayları için ise bere, eldiven, maske ve kar gözlüğünü unutmamalısınız. Yağmur ihtimaline karşı da yanınızda yağmurluk bulundurabilirsiniz.
Türkiye'de Trekking Yapılabilecek Yerler
Likya Yolu, Fethiye’den Antalya’ya doğru yeryüzünün saklı bir cennetini sunuyor ve bu özelliği ile trekking için ideal bir rota oluşturuyor. Bunun için ilk olarak Likya Macerası’nın 1. etabı olan Fethiye- Patara’yı tercih edebilirsiniz. 5 gün sürecek bu trekking aktivitesinde yeşilin, mavinin, tarihin ve doğanın muhteşem uyumuna davetli olacaksınız.
Likya Macerası’nın 2. etabını ise Kalkan- Demre rotası oluşturuyor. Bu aktivitede sevimli tatil köylerinden, antik kentlere ve yemyeşil doğaya doğru huzur dolu 5 gün sürecek bir maceraya adım atabilirsiniz. Dilerseniz Likya Macerası’nın 3. etabını da tercih edebilirsiniz. Gelidonya- Antalya rotasını oluşturan bu deneyimde Adrasan Körfezi, Olimpos, Teke Koyu, Göynük Kanyonu ve yolculuğunuzdaki daha birçok doğa harikası sizi bekliyor olacak.
Olimpostan Andrasan’a doğru bir keşif yürüyüşü de yapabilirsiniz. Profesyonel rehberler eşliğinde gününüzü aydınlatacak bir doğa yürüyüşü macerası ile keyif dolu bir doğa yolculuğu gerçekleştirebilirsiniz. Şile’de 10 kişilik doğa yürüyüşü ile zihninizi ve ruhunuzu dinginleştirerek kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz.
Dalyan’ın sakin doğasını keşfetmek isterseniz de Dalyan’da Doğa Yürüyüşü aktivitesini planlarınıza dahil edebilirsiniz. Trekking meraklıları için maceranın daha bol olduğu Küre Dağları Kamp ve Doğa Yürüyüşü ve Trans Kaçkar Turu deneyimlerini de takip etmelerini öneririz.
Doğanın En Güzel Yollarını Bucketlist Deneyimleri ile Keşfedin
Doğayı keşfederken kendinizi de yeniden keşfedebileceğiniz; ruhunuza, zihninize iyi gelecek en güzel yolları bulmak bir adım atmak kadar kolay. Bucketlist’in doğa yürüyüşleri deneyimlerini değerlendirerek sevdikleriniz ve kendiniz için huzur dolu anlar biriktirebilirsiniz. Siz de “hayat böyle güzel dedirten deneyimler” için Buckelist’e hemen şimdi kaydolarak eşsiz deneyimlerinizin planlarını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.