Kimimiz huzurlu, sakin ve sessiz bir hayatı tercih ediyor; kimimiz ise yerinde duramıyor ve aksiyonu hayatının bir parçası haline getiriyor. Ama bazılarımız var ki işi daha da ileriye götürüyor ve adrenalin bağımlısı oluyor, salt macera ile yaşıyor.

Bu macera tutkusu ve adrenalin isteği, limitleri sürekli zorlamaya yol açıyor ve kişileri ekstrem sporlar yapmaya doğru yönlendiriyor. Heyecan duygusunu tavan yaptıran ekstrem sporlar denilince akla ilk gelenler ise bungee jumping, yamaç paraşütü, kaya tırmanışı, dalga sörfü gibi sporlar oluyor.

Ekstrem sporlar dünyadaki popülaritesini her geçen gün hızla artırmaya devam ederken farklı tipte yeni ekstrem sporlar da ortaya çıkıyor. İşte, sandboarding (kum sörfü) de yeni nesil ekstrem sporlardan biri konumunda.

Sandboarding şu an Türkiye’de çok yaygın şekilde yapılmıyor olsa da dünya genelinde yükselen bir trend halinde. Eğer boşluğu, sıcak kumulları ve güneşi seviyorsanız bu yeni macera sporu tam size göre diyebiliriz. Peki, sandboarding nedir ve sandboarding nasıl yapılır? Hazırsanız başlayalım, boardları hazırlayalım.

Sandboarding Nedir?

Sandboarding Nedir?

Sandboarding; deniz sörfü, kaykay ya da snowboardda olduğu gibi dengenin temel alındığı bir spor türüdür. Mısır’da ortaya çıkan bu spor branşı, sıcak ve büyük kum tepelerinde yapılır. Oldukça eğlenceli bir spor etkinliği olsa da bir uzman eşliğinde ve güvenlik önlemleri alınarak yapılması tavsiye edilir.

Kum sörfünün dünya çapında yeni yeni yaygınlaşmaya başlamasının sebebi ise kum tepelerine telesiyej yapmanın zorluğudur. Bu yüzden insanlar devasa ve sıcak kumullara çoğunlukla yürüyerek çıkar. Tabii bazı noktalarda özel kum araçları da kullanılır.

Sandboarding Nasıl Yapılır?

Kum sörfü yapmak için gerekli olan ilk ve en önemli ekipman tabii ki board. Devamında ise boardunuzun kolayca kayabileceği bir kum zemine ihtiyaç var. Kum sörfünde kayılacak zeminin dik olmaması önemli bir nokta. Bu yüzden kumla kaplı her yamaçta ya da kumla kaplı her yüksek alanda kum sörfü yapılmaz.

Snowboardla benzer bir mantığa sahip kum sörfünde ayakta, dengeli bir pozisyon alınır ve kumullar üzerinden kayılır. Boardun ayakların altından kayıp gitmemesi için boardların altına parafin adı verilen bir madde sürülür. Bu madde kumda hareket etmeyi daha kolay hale getirir.

Dünyadaki Sandboarding Rotaları

Ülkemizde devasa kumullar ve büyük çöl arazileri bulunmadığı için bu sporu yapacak doğal alanlar yok maalesef. Peki, dünyadaki sandboarding rotaları nerelerdir? Gelin, bu rotalara beraber göz atalım ve kum tepelerinden aşağıya doğru akalım.

1. Huacachina - Peru

Huacachina, Peru’nun güneybatısında bulunan ve Ica sınırları içerisinde yer alan bir köy. Dünyanın en kurak bölgelerinden biri olan köyün nüfusu ise sadece 115 kişiden oluşuyor. Peru tarafından ulusal bir kültür mirası olarak görülen köy, çölün ortasında bir vaha konumunda.

İnkaların torunlarının yaşadığı bu topraklar, Peru’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden ve sandboarding yapmak için de hayli uygun. Geçimini turizm ile sağlayan bu köy, İnkalılar zamanında kutsal bir bölge olarak görülüyormuş.

Çölün ortasında bir vaha olan bu köyde bir göl ve bitki örtüsü bulunuyor. Şehre yakın olmasından ötürü gün geçtikçe popülerliği artan bu köy, 1001 Gece Masalları’ndan çıkmış gibi görünüyor, egzotik manzaralarıyla büyülüyor.

2. Necef Çölü - İsrail

Necef Çölü, İsrail’in güneyinde Mısır ve Ürdün arasında yer alıyor. Çölün kuzeyinde Lut Gölü, güneyinde ise Akabe Körfezi bulunuyor.

Necef Çölü’nde İsrail’in ulusal parklarından birisi olan Timna Vadisi de bulunuyor. Çöl jeolojik yapısı itibariyle özel ve burada derin kraterler mevcut. Bu sayede insan eliyle bölünmüş gibi görünen bir arazi yapısına sahip. Buradaki krater yapısı sadece bu bölgeye özgü ve başka yerde görmek mümkün değil.  

Bu doğa harika çölde sessizliğin dinginleştirici gücünü sonuna kadar hissedebilirsiniz. Necef Çölü’nde bir gece kamp yapmak ve yıldızların altında sabahlamak unutamayacağınız türden bir deneyim. Macera tutkunları açısından da burada sandboarding yapmak ayrı bir keyif.  

3. Swakopmund - Namibya

Swakopmund, bir Afrika ülkesi olan Namibya’nın şehirlerinden biri. Okyanus kıyısı ve çöl arazisi arasında bir tatil bölgesi olan Swakopmunda’da ATV gezileri ve safariler oldukça meşhur.

Şehir, sahip olduğu coğrafi özellikleri avantaja çevirmeyi başarmış bir tatil bölgesi. Buraya geldiğinizde ATV gezileri ve safariler dışında kum sörfü ya da yamaç paraşütü gibi ekstrem sporlar yapmanız da mümkün.

Namib Çölü’nün kalbinde hissetmek ve adrenalin dolu bir macera yaşamak istiyorsanız Swakopmund’u ziyaret etmelisiniz.

4. Atacama Çölü - Şili

Atacama Çölü, Şili’nin kuzeyinde bulunuyor ve dünyanın en kurak çölü olarak biliniyor. Bu bölgeye ulaşmak için Santiago’dan Calama’ya kara ya da hava yoluyla gelmeniz gerekiyor. Calama neresi derseniz cevap verelim: Calama, Antofagasta bölgesinde yer alan bir yerleşim yeri ve Atacama Çölü’nün bulunduğu alan.

İklim bilimciler Atacama Çölü’ne dünyanın en kurak çölü diyorlar ve bu çölün 15 milyon yıllık bir geçmişse sahip olduğunu ifade ediyorlar. Çöl derin vadilerden oluşuyor ve zemininde de mineral çökeltiler bulunuyor.  

Atacama Çölü’nü ölmeden önce görülmesi gereken yerler listenize almanızı tavsiye ederiz, ama ulaşamın da oldukça zahmetli olduğunu belirtmek isteriz. Ancak buraya vardığınızda karşılaşacağınız çöl ve gökyüzü manzaraları her şeye bedel.

5. Tottori - Japonya

Tottori, Japonya’nın Chügoku bölgesinin kuzeydoğusunda bulunuyor. Bu bölge, huzur veren görkemli kum tepeleri ile Batı Japonya’ya gitme nedenlerinden biri. Aynı zamanda tarihi kalıntıları, tapınakları ve müzeleriyle de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Etkileyici doğal güzelliklere sahip bölge, kum sörfü için de önemli bir rotadır. Buraya kış mevsiminde gelen ekstrem spor tutkunları ise civardaki dağlarda ayrıca kayak ve snowboard da yapabiliyor.  

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar