Rafting, botlarla debisi yüksek nehirlerde yapılan bir doğa sporudur. Amaç, içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, küreklerle yönlendirilerek kaya ve engeller arasından geçmektir. Adrenalin, macera, korku, heyecan ve sevinç duygularını bir arada yaşatan rafting, çılgın dalgalarla akan ırmakların üzerinde ayakta kalma mücadelesidir.
Doğanın gücüne dokunabileceğiniz ve riskleri bulunan bir spor olan rafting, bir kere yapıldıktan sonra insanı kendine bağlıyor. Yaşattığı duygular sayesinde macera tutkunlarının mutlaka yapması gerekenler listesinde rafting her zaman üst sıralarda yer alıyor.
Rafting Malzemeleri Nelerdir?
Öncelikle raftingden bağımsız olarak kendi ihtiyaçlarınızı yanınıza almalısınız. Oldukça ıslak bir spor olduğu için yedek kıyafetlere ihtiyaç duyacaksınız. Rafting yapmayı seçtiğiniz nehrin coşkusuna ve ısısına göre de kıyafet değiştirme ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca uzun rotalarda kamp yaparak yola devam edeceksiniz. Birkaç günde biten raftingler için sıkı ve rahat bir uyku çok önemli. Bu yüzden çadır ve uyku tulumu seçerken dikkatli davranmalısınız.
Sadece rafting için ise rafting botu, kürek, kask, can yeleği gibi ekipmanların olması gerekir. Bu ekipmanların kaliteli malzemelerden üretilmiş olması ise hayati önem taşıyor. Basit malzemelerle coşkun nehirlerde mücadele edemezsiniz. Bunun için sıkı bir araştırma ile rafting ekipmanları edinmenizi öneriyriz. Bu konuda uzman kişilerin önerilerine bakarak hareket edebilirsiniz.
Rafting Nasıl Yapılır?
6-8 kişilik gruplar halinde yapılan rafting gerçek bir takım oyunudur. Kürek yardımı ile rafting botuna hareket sağlama ve engellerden kaçma üzerine kurgulanan rafting sırasında ekip arkadaşlarınız ile ciddi bir uyum içinde olmanız gerekir.
Rafting’in en belirgin özelliği, uzun bir eğitim periyodu gerektirmemesidir. Tabii ki eğitim almadan kimsenin rafting yapmasına izin verilmez, ama bu eğitim için uzun denemelere veya yazılı sınavlara ihtiyaç duyulmaz. Temelinde kürek çekmek yatan rafting öncesindeki 45 dakikalık brief ile suya inmeye hazır hale gelirsiniz. Nefes kesen bu heyecanın içinde küreğinizle yapacağınız hamleye doğru karar verebildiğiniz sürece iyi bir raftingci olarak anılırsınız. Doğru zamanlama, pratik zeka ve takım içinde uyumla hareket etmek rafting yaparken olmazsa olmazlar.
Rafting Seviyeleri
Her sporda olduğu gibi raftingde de farklı zorluk seviyeleri mevcut. 1’den 6’ya kadar uzanan rafting dereceleri bulunuyor. Raftingin bu zorluk ayrımı ise debi hesabına göre yapılıyor. Debisi düşük ve daha yavaş akan nehirler Derece 1 olarak değerlendirilirken nehirin hızı arttıkça zorluk derecesi de 6’ya kadar çıkıyor. Tabii amatör raftingciler ile profesyonel raftingcileri buluşturan nehirler de var. Bu nehirler seviyeye göre farklı parkurlara sahip oluyor. Yani nehrin bir kısmı Derece 3 seviyesindeyken bir sonraki parkuru Derece 5 olarak kabul edilebiliyor.
Türkiye’nin En İyi Rafting Parkurları
Çok sayıda akarsuya sahip olan Türkiye, hemen her doğa sporunda olduğu gibi raftingde de eşsiz seçenekler sunuyor. İşte, Türkiye’de rafting yapılacak en iyi nehirler:
Çoruh Nehri
Sadece Türkiye’de değil dünyada en iyi rafting yapılacak yerler listesinde ilk 10’da yer alan Çoruh Nehri, Kaçkar Dağlarından iniyor. Artvin’de bulunan bu çılgın nehrin 169 km’lik bir parkuru bulunuyor. Çoruh, zorluk derecesi değişen 4 parkura sahip. Rafting için dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler ağırlayan Çoruh Nehri’nde 1993 yılında Dünya Rafting Şampiyonası düzenlendi. Ayrıca bölgedeki tek spor rafting değil. Macera tutkunları için Kaçkar Dağı tırmanışlarına da katılmak mümkün. Tarihi açıdan da zenginlikleri bulunan Çoruh Nehri’nde tarihi bir Gürcü Kilisesi bulunuyor. Profesyonel raftingcilerin rüyalarını süsleyen Çoruh Nehri, kamp kurularak 10 günde tamamlanabiliyor.
Dalaman Çayı
12 km uzunluğundaki Dalaman Çayı’nda 2 farklı zorluk derecesi var. Hem profesyonellere hem de amatör ekiplere macera yaşatabiliyor. Özellikle ilk kez rafting deneyecekler için önerilen Dalaman Çayı’ndaki parkur, üç saate yakın bir sürede tamamlanabiliyor. Mayıs ayında başlayan sezon, ağustosa kadar devam ediyor. Ülkenin Fethiye, Marmaris, Bodrum gibi turistik merkezlerine yakın olduğu için de sezonda 20 bin turisti ağırlıyor. Günübirlik Dalaman Çayı turlarına katılarak bölgeye ulaşmak mümkün.
Fırtına Vadisi
Adındaki ürkütücülüğü raftinge de yansıyan Fırtına Vadisi, gerçek macera tutkunları için kusursuz bir yer. 23 km uzunluğundaki parkuru zorluk derecesine göre 3’e ayrılıyor. Türkiye Rafting Şampiyonası, 2004 yılında Fırtına Vadisi’nde düzenlendi. Ortalama bir saatte tamamlanabilen parkur, WWF tarafından korunması gereken alanlardan biri olarak seçildi. Kaçkar Dağı tırmanışları da yapılan Fırtına Vadisi, hem profesyonel hem de amatör raftingciler için uygun.
Melen Nehri
İstanbul’a yakın rafting yapabileceğiniz Melen Çayı, Bolu sınırlarında yer alıyor. En iyi sezonun baharda yaşandığı bölgede debi de yükseliyor ve heyecan artıyor. Ankara ve İstanbul’a olan yakınlığı sayesinde hafta sonları ziyaretçilerin akınına uğrayan Melen Nehri, 16 km’lik bir parkur. 3 zorluk derecesinden oluşan parkuru bir buçuk saatte tamamlayabilirsiniz.
Munzur Çayı
Munzur Ovası’nda bulunan rafting parkurunda teknik bir çalışma yapılmadığı için zorluk derecesi ve engeller bilinmiyor. Özellikle karların erimesiyle çoğalan sular, mayıs ile temmuz arasındaki dönemi en ideal zamanlar yapıyor. Profesyonel bir çalışma yapılmadığı için turizm acentaları buraya tur düzenleyemiyor. Kendi imkanlarınızla veya toplu taşımalarla ulaşabileceğiniz bölgede, etrafta gezip görebileceğiniz birçok güzel yer bulunuyor. Munzur Çayı’nın heyecanına ve manzarasına hayran kalacaksınız.
İkizdere Nehri
Rafting bakımından zengin olan Rize’deki bir başka parkur ise İkizdere Nehri. 3 zorluk derecesine sahip nehirde rafting için en çok mayıs ve haziran ayları tercih ediliyor. Rize Valiliği tarafından rafting şampiyonaları da düzenlenen parkur, bir buçuk saatte tamamlanıyor. Anzer Yaylası, Cimil, Ovit ve Kabahor gibi görülmeye değer yaylalar da İkizdere Nehri’ne oldukça yakın. Maceraperest ruhunuzu coşturacak İkizdere’de raftingin tadı bir başka çıkıyor.
Barhal Çayı
Ülkemizin doğal güzellikleri ile en özel şehirlerinden biri olan Artvin’deki Barhal Çayı, tüm dünyadan rafting tutkunlarının hayallerini süsleyen bir başka macera durağımız. 18 km uzunluğundaki parkur, 4 farklı zorluk derecesine sahip. En çok mayıs, haziran ve temmuz aylarında raftinge uygun hale gelen Barhal Çayı’na turlar düzenleniyor. Etraftaki Gürcü kiliseleri ve kaleleri ise serüvene renk katıyor! Her seviyedeki raftingci için uygun bir yer olduğunu da unutmayın!
Köprüçay
Rafting açısından en popüler yerlerden biri olan Köprüçay, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı. En az tehlikeli parkurlar arasında yer aldığı için amatörlerle dolup taşıyor. Eğer profesyonel bir rafting parkuru arıyorsanız Köprüçay’da büyük ihtimalle aradığınız heyecanı bulamazsınız. Ama rafting’e yeni başlayan bir macera tutkunu için kusursuz bir parkur. 12 km uzunluğundaki parkur, bir saat içinde Karabük Köprüsü’nde sona eriyor. Burada suyun derecesi her zaman 9. Bu yüzden de sıcak yaz aylarında serinlemek isteyen turistlerin de durağı oluyor. Turlarla gidebileceğiniz Köprüçay’da alabalık veya gözlemenin de tadına bakmayı unutmayın.