Kamp tutkunları açısından bazı dönemler, bazı anlar vardır. Doğa ve yollar uzaklara doğru çağırır. Yemyeşil bitki örtüsünün ortasında, yüksek ağaçların altında,  kozalaklar ve dalların arasında şehir hayatının bıraktığı tortulardan arınmanın zamanı gelmiştir.

Yaşadığımız coğrafya; doğa ile baş başa kalmak için ekonomik ve eğlenceli tatil seçenekleri açısından oldukça avantajlı. Türkiye sınırları içerisinde farklı türden küçük cennetler bulunuyor ve bu küçük cennetler, yerli ve yabancı turistlerin gözlerini kamaştırıyor.

Huzur veren göllerin, denize bakan kıyıların, yemyeşil ağaçların içinde neşeli cıvıltılar eşliğinde pozitif enerjiyle dolmak çok güzel ancak insanların doğaya ilgisi arttıkça kamp türleri de çeşitleniyor ve farklı deneyimler sunuyor.

Günümüzde klasik kamp anlayışının dışında yeni kamp türleri de gelişiyor ve kamp ekipmanları da buna göre değişiyor. Eğer kamp yapmaya dair bir ilginiz varsa kamp türlerini ve kamp yaparken gerekli olacak malzemeleri anlattığımız yazımızı keyifle okuyabilirsiniz. Sizin için bir kamp rehberi hazırladık. Öncelikle bir kamp için en gerekli malzemeler listesi ile başlayalım.

1. Çadır

Çadır

Çadır, kamp hayatı açısından çok kritik bir öneme sahiptir. İyi bir çadır sizi korur, kuru ve rahat tutar. O yüzden çadır alırken dikkatli olmalısınız.

Yükseklik ve Genişlik: Doğanın içerisinde çadırı sadece uyurken kullanacağınızı düşünebilirsiniz, ancak kamp yerlerinde kötü bir havayla karşılaştığınızda sığınacağınız ilk yer çadırınız olacak. Bu yüzden çadırınızın içinde rahatça hareket ediyor olabilmeniz çok önemli. Çadır alırken tavan yüksekliğine ve genişliğine dikkat etmelisiniz.

Mevsim: Kamp çadırları; ilkbahar, yaz ve sonbahar dönemlerinde kullanılabilir, ama kış mevsiminin zorlayıcı şartlarında kamp yapmayı düşünüyorsanız çadırınızı alırken mevsim faktörünü de göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca çadırınızda yağmurluk ve örgü panelleri gibi özellikler de bulunmalı.

Ağırlık: Eğer özel bir aracınız yoksa çadırınızın ağırlığı oldukça önemlidir. Hafif ve kolay kurulumu olan bir çadır, uzun yolculuklarda sırtınıza yük olmaz ve sizi fazla yormaz.

2. Mat

Matlar zemin ile vücudunuz arasında yalıtım görevi gördüğü için önemlidir ve kamp yapmak için gerekli olan malzemelerin başında gelir.

Yalıtım: Soğuk mevsimlerde kamp yapmaya dair bir düşünceniz varsa yalıtımı yüksek matları tercih ederseniz uyku anında daha rahat edersiniz.  

Rahatlık: Kampa özel aracınız ile gidecekseniz kalın matları tercih edebilirsiniz. Kalın matlar size daha iyi bir konfor sağlar. Ancak matınızı sırt çantanızda taşıyacaksanız hafif matları tercih edebilirsiniz. Köpüklü ya da şişirilebilir cinsteki matları da kullanabilirsiniz.

Ağırlık: Hafif matlar diğer matlara nazaran biraz daha pahalı olabilir. Amacınız kamp çantanızı hafifletmekse yoğun köpüklü matları tercih edebilirsiniz.

3. Uyku Tulumu

Kamp hayatında uyku tulumu da en az çadır ve mat kadar önemlidir. İçine girdiğinizde rahat ettiğiniz iyi bir uyku tulumunuz yoksa kamp hayatı eziyet olabilir.

Uyku Tulumu Tipi: Soğuk olmayan havalar için dikdörtgen tipindeki tulumları tercih edebilirsiniz. Soğuk havalar için ise mumya tipi uyku tulumu modellerini kullanabilirsiniz. Bu tür tulumlar sizi daha iyi korur ve sıcak tutar.

4. Pişirme Ekipmanları

Issız yerlerde kamp yaparken yemek pişirmek için ocaklara ihtiyacınız olabilir. Ayrıca ocakları sadece yemek pişirmek için değil, suyu ısıtmak ve arıtmak için de kullanabilirsiniz.

Kanister Ocak Sistemleri: Alevi istediğiniz gibi ayarlayabildiğiniz bu kamp ocağı tipi, genel kullanıma uygundur. Hafiftir ve taşıması da kolaydır.

Sıvı Yakıtlı Ocaklar: Biraz ağır olsalar da soğuk havalarda verimli çalıştıkları için kamp mutfağınızda bulunmaları avantaj sağlar.

5. Fener ve Lamba

Herkesten uzakta, elektriğin olmadığı bir ortamda kamp yapmaya giderseniz fener ve lamba hayat kurtarıcınız olabilir. Tabii fener ve lambaları sadece karanlıkta kullanacakmış gibi düşünmemek lazım. Bu kamp malzemeleri aynı zamanda haberleşmek için sinyal amaçlı da kullanılabilir.

6. Bıçak

Bir şeyleri kesmek ya da dilimlemek için bıçağa her şekilde ihtiyacınız olacaktır. Hatta bıçak dışında kampa giderken yanınızda makas ve çok amaçlı bir İsviçre çakısı bulundurmanız da fena fikir değil. Kamp hayatında neyle ne zaman karşılaşacağınız hiç belli olmaz.

7. Termos ve Su Şişesi

Kamp yaparken suyunuzu ve diğer içeceklerinizi saklayıp koruyacak şeylerin kaliteli olması gerekir. Termosunuzu seçerken soğuk ve sıcak tutma sürelerini göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca taşıma kapasitenize göre termosunuzun boyutuna da dikkat edebilirsiniz.

Kamp tutkunları açısından olmazsa olmaz malzemeleri sıraladıktan sonra biraz da kamp türlerinden bahsedelim.  

Maceranın Peşinde: Alternatif Kamp Türleri

Doğayı ve macerayı sevenler açısından kamp anlayışı günümüzde farklı türleriyle dikkat çekiyor. Bazı alternatif kamp türleri şöyle:

- Hayatı İdame Kampı (Survival Camping)

Klasik kamp anlayışında şehirdeki konforu az da olsa doğaya taşımak vardır. Hayatı idame kampında ise bunun aksi bir durum söz konusudur. Yaşamak için gerekli olan temel ihtiyaçlar tamamen doğadan temin edilir. Bu kamp türünde yanınıza sadece bir bıçak ve biraz su alırsınız. Macera dozu yüksek olan bu kamp türü daha çok profesyonel kampçılar tarafından yapılıyor.

- Sırt Çantalı Kamp (Backpacking Camping)

Sırt çantalı kamp, dağcılık ya da trekking ile bağlantılı bir kamp türü. Bu türde asıl amaç kamp kurmak değil, bir hedefe doğru ilerlemektir. Belirlediğiniz hedef yürüyerek gidilecek bir yer de olabilir, tırmanılacak bir dağ zirvesi de olabilir. Sırt çantalı kamp mobil olmayı, yani hareket halinde olmayı gerektiren bir kamp türüdür.

- Kano Kampı (Canoe Camping)

Kano kampı, ırmakların ya da göllerin bol olduğu yerlerde yapılıyor. Özellikle Kuzey Amerika’da çok yaygın bir kamp türüdür. Temel mantığı da uzak bir hedefe doğru kano ile su üzerinden ulaşmak. Akşam olduğunda ise kano kıyıya çekiliyor ve kamp hayatı başlıyor.

- Uçurum Kampı (Cliff Camping)

Uçurum kampı, yapması hayli zor ve adrenalin dolu bir kamp türüdür. Daha çok dağcılar ve kaya tırmanışçıları tarafından tercih edilir. Yerden yüzlerce metre yüksekte yapılan bu kampta çadırınız, uçuruma doğru bir istasyona ya da ağaçlara asılıyor.

- Kovboy Kampı (Cowboy Camping)

Bu kamp türü daha çok yaz dönemlerinde ve açık havada yapılır. Gece yıldızları izlemek ve kamp ateşi başında vakit geçirmek esas amaçtır. Bu kamp türünde açık havadda uyumak da adettendir.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar