Ülkemizin dört bir yanında her mevsim festivaller düzenleniyor. Özellikle kültür-sanat ile ilgili festivaller dünya çapında katılımcılarını ağırlarken bazı festivaller de bölge insanını bir araya getiriyor. Türkiye’yi daha yakından tanımak, geleneklere daha hakim olabilmek ve kültür-sanatla iç içe geçebilmek için Türkiye’nin dikkat çeken festivallerini bir araya getirdik. Özellikle havaların güzelleşmesi ile başlayan festival sezonunda kaçırmamanız gereken festivalleri sıraladık.

Bağbozumu Festivali, Bozcaada, Çanakkale

Bağbozumu Festivali, Bozcaada, Çanakkale

Baştan uyaralım; Bağbozumu Festivali’ne bir kere giderseniz hep gitmek isteyeceksiniz. Türkiye’nin en güzel adalarından biri olan ve üzüm bağları ile ünlü Bozcaada’da her yıl düzenlenen Bağbozumu Festivali, yerel şarap üreticilerinin bağlarında düzenlenen sembolik bağbozumu ile başlıyor. İki gün boyunca süren festivalde konserler ve yarışmalar düzenleniyor. Festival katılımcıları, bağ işçileriyle birlikte çalışıp üzüm topluyor. Daha sonra da üzümleri eşek sırtında, at arabasında veya traktör eşliğinde tören alanına getiriyor. Bağbozumu Festivali’nin eğlencesi de bu üzümler toplandıktan sonra başlıyor.

Müzik, leziz yemekler ve dans ile sona eren festivali kaçırmayın! Konaklama için Bozcaada’da kamp yapabilme imkanınız var. Yorucu bir festival olduğunu düşünerek otelde konaklamak isterseniz de Bozcaada’da her bütçeye uygun bir konaklama seçeneği bulmak mümkün. Bağbozumu Festivali her yıl eylül ayında düzenleniyor.

Enginar Festivali, İzmir

Enginar Festivali, İzmir

İzmir ve Urla belediyelerinin ortaklaşa düzenlediği Enginar Festivali, şifalı sebzeye bir saygı duruşu niteliğinde. Özellikle Urla, enginar konusunda oldukça iddialı bir yer. 2016 yılında Shinning Stars Ödülü kazanan festivalde katılımcı sayısı 60 bini buluyor. Çiftçinin ürünleri ile halkın daha da yakın olması hedeflenerek düzenlenen Enginar Festivali’nde karaciğerinizi tazeleyebilir, enginar hakkında hiç bilmediğiniz gerçekleri öğrenebilir ve yerel halkı daha yakından tanıyabilirsiniz.

Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Manisa

Uluslararası Mesir Macunu Festivali, Manisa

Tam 476 kez düzenlenen Mesir Macunu Festivali, dünyada en çok tekrarlanan festivallerin başında geliyor. Manisa’da düzenlenen festival, 1522 yılında, saraydaki bir hastayı iyileştiren mesir macununa saygı duruşu niteliğinde. Mesir macununa olan ilgi artmış ve Manisa’da halka dağıtılmaya başlanmış. Bunun sonucunda günümüze kadar gelen festival, her yıl 21 Mart’ta düzenleniyor.

Osmanlı Çileği Festivali, Karadeniz Ereğlisi, Zonguldak

Osmanlı Çileği Festivali, Karadeniz Ereğlisi, Zonguldak

Kendinizi çilek kokan bir şehirde hayal edebiliyor musunuz? Sadece hayal olarak kalmasına gerek yok, çünkü Ereğli her yıl Osmanlı Çileği Festivali sırasında baştan sona çilek kokuyor. Çeşitli yarışmaların düzenlendiği, çiftçilerin çileklerinin tadıldığı ve müzik ile eğlencenin buluştuğu Osmanlı Çileği Festivali, toplanan çileğin ömrünün kısa olması nedeniyle tek günlük bir festival. Çilek mevsiminin başlamasıyla ilçe merkezinde düzenlenen festivalin bir amacı da yerel üreticileri desteklemek, alıcıları ile buluşmalarını sağlamak.

Diyarbakır Karpuz Festivali

Diyarbakır Karpuz Festivali

1967 yılından beri düzenlenen Diyarbakır Karpuz Festivali, eğer karpuzu herkesten daha fazla sevdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka tecrübe etmeniz gereken bir festival. Karpuz ile yapılabilecek şeylerin sınırını zorlayan Diyarbakır Karpuz Festivali, ülkenin en renkli anlarının yaşandığı festivallerin başında geliyor. Nefis lezzetteki karpuzları bambaşka şekillerde tadabileceğiniz festival, her yıl eylül ayında düzenleniyor.

Havuç Festivali, Beypazarı, Ankara

Havuç Festivali, Beypazarı, Ankara

Havuçlu dondurma tadabileceğiniz ve eğlenceye doyacağınız bir festival hayal etmenize gerek yok, çünkü gerçeği Beypazarı’nda düzenleniyor. Her yıl haziran ayının ilk cuma günü başlayan Havuç Festivali tam üç gün sürüyor. Yarışmalar, konserler ve havuçlu aktiviteler, farklı bir festival deneyimi yaşamak isteyenlere harika imkanlar sunuyor. Beypazarı’nın girişindeki havuç heykeli, size bu konu hakkında birçok fikir verebilir.

Ot Festivali, Alaçatı, İzmir

Ot Festivali, Alaçatı, İzmir

Alaçatı’da konaklayacak yer kalmamasına neden olan Ot Festivali’ne gitmek isterseniz erken rezervasyon yaptırmanızda büyük fayda var, çünkü festival her yıl katılımcı rekorunu geliştiriyor. Nisan ayında düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde çiftçiler otlarını yarıştırıyor. Ege’nin meşhur otlarının ön planda olduğu festivalde, sağlıklı beslenme adına birçok yeni bilgi sizi bekliyor. Tanışacağınız yeni otlarla yapacağınız salataları şimdiden hayal etmeye başlayabilirsiniz.

Uçurtma Festivali, Mardin

Uçurtma Festivali, Mardin

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında düzenlenen Mardin Uçurtma Festivali yurt dışından birçok turist ağırlıyor. Her yıl rengarenk görüntüler ortaya çıkaran uçurtma festivali, içindeki çocuğu koruyan herkesin mutlaka tecrübe etmesi gereken bir etkinlik. Mardin Müzesi tarafından düzenlenen festivalde çocuklar da gerçek bayram coşkusunu yaşayacak.

Zeytinli Rock Festivali, Balıkesir

Zeytinli Rock Festivali, Balıkesir

Her yaştan müzikseveri, en sevilen yerli rock efsaneleri ile buluşturan Zeytinli Rock Festivali, Türkiye’nin müzik festivalleri arasında en istikrarlı ve önemli olanların başında geliyor. Bir kamp alanı da bulunan festivale her yıl binlerce kişi hem müzik dinlemek hem de ormanda kamp yapmak için geliyor. Müzik festivali ruhunu yaşayabileceğiniz Zeytinli Rock Festivali alanı, Balıkesir’den kolayca ulaşabileceğiniz bir konumda, Edremit’e 7 km uzaklıkta yer alıyor.

İstanbul Film Festivali

İstanbul Film Festivali

Kültür-sanat adına Türkiye’nin en büyük festivallerinden biri de İstanbul Film Festivali. Tüm dünyadan yıl boyunca merakla beklenen filmleri programına alan, sevilen yönetmenlerle söyleşiler düzenlenen festival, her yıl katılım rekorları kırıyor. Bilet bulamayanların film başlamadan önce sıraya girip boş kalan yerleri doldurmak için beklediği özel filmlerden Avrupa sinemasının gizli hazinelerine kadar geniş bir yelpaze sunan İstanbul Film Festivali, bir film tutkununun tüm ihtiyaçlarını karşılıyor.

Cappadox, Kapadokya

Cappadox, Kapadokya

Kapadokya’nın gizeminde düzenlenen Cappadox; müzik, çağdaş sanat ve gastronomiyi açık havada katılımcılara sunuyor. Işık gösterileri, görsel efektler, leziz yiyecek ve içeceklerle dolu festivalin beşincisi 2020’de düzenlenecek. Türkiye’nin ilk destinasyon festivali olma özelliğini taşıyan Cappadox, dünyanın her yerinden sanatçı ve katılımcıları buluşturuyor.

Bozcaada Caz Festivali

Bozcaada Caz Festivali

Caz ve doğa tutkunları için kusursuz bir seçenek olan Bozcaada Caz Festivali, şehirden kaçmak ve stresi geride bırakmak için oldukça uygun. Dünyadan ve Türkiye’den başarılı caz müzisyenlerinin sahne aldığı festivalde caz, etnik, Balkan ve funk müzik her zaman başrolde! Ayrıca Bozcaada’da tadabileceğiniz özel lezzetler ve workshoplar da festival programında kendine yer buluyor.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar