Savunma sanatının inceliklerini öğrendiğinizde kendinizi daha güçlü, güvende, dayanıklı ve özgüvenli hissedebilirsiniz. Stresinizi ve enerjinizi, özgüveninizi ve zihinsel disiplininizi güçlendirecek bir deneyime dönüştürebilir, zindelik halinizi arttırabilirsiniz. Bu yazımızda, en iyi savunma sanatları ve dövüş sporları hakkında merak edilenleri sizler için derledik.  

Dövüş Sporları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dövüş Sporları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İnsanın güvende hissedebilmek için kendini koruma ihtiyacı, Antik dönemlerden itibaren bir dönüşüm geçirerek savunma ve saldırı kombinasyonunu içeren dövüş sanatlarına evrilmiştir. Bu değişim ile birlikte dövüş sporları günümüzde kendini koruma, fitness, karakter gelişimi, zihinsel disiplin ve karşılıklı mücadele amacıyla yapılmaktadır. Dövüş sporları; özsaygı, cesaret, özgüven duyguları ile birlikte zihinsel ve bedensel dayanıklılığı artırmaya yardımcı olan savunma sanatlarıdır.

Düzenli egzersizler, dövüş sanatında gelişim göstermek için önemli bir gerekliliktir. Dövüş sporunu yaşamınıza dahil ederken beslenme programınızı da yeniden gözden geçirmelisiniz. Dövüş sanatının inceliklerini öğrenmek ve profesyonel bir sporcuya dönüşmek için disiplin, sabır, azim ve kararlılıkla hareket etmelisiniz.

En İyi Savunma Sanatları

En İyi Savunma Sanatları

Savunma sanatlarının temelinde çoğu zaman barışçıl bir anlayış bulunmaktadır. Bu yönüyle bireylerin bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimini birlikte destekler. En iyi savunma sanatlarını şu şekilde inceleyebiliriz:

Jiu Jitsu

Jiu Jitsu, Judo ve Japon JuJutsu dövüş sanatlarından kombine edilmiş karma bir dövüş sporudur. Japoncada  “İnce Sanat” anlamına gelen Jiu Jitsu, eski bir Uzakdoğu Dövüş Sanatı olarak da bilinmektedir. Sadece karşı tarafı yenilgiye uğratmayı ya da dövüş sporunun gerektirdiği hareketleri tatbik etmeyi değil zihinsel ve ruhsal üstünlüğün sağlanmasını da içermektedir. Bu sayede içsel dengenin korunması ile bedensel, zihinsel ve ruhsal dinginliğin artması bu savunma sanatının doğal sonuçları haline gelmektedir. 

Siz de Bucketlist’in Jiu Jitsu dersi ile hem ruhunuzu hem de bedeninizi geliştirebilirsiniz. 60 dakika süren ders boyuncagüç kazanabilir ve doğru eğitmenlerle potansiyelinizin farkına varabilirsiniz. Bunun için Bucketlist’i ziyaret edebilir, rezervasyonunuzu kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Muay Thai

Tarihçesine baktığımızda Muay Thai, savaş sırasında kullanılan yakın dövüş tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Birçok farklı görüşle birlikte Muay Tahi; Tayland’ın ulusal sporu olarak bilinmektedir ve Tayland’da “Kralların Sporu” olarak anılmaktadır. Eski çağlarda savaş alanlarından sonra stadyumlara daha sonra da ringlere taşınan Muay Thai dövüş sporu, 3’er dakikalık 5 adet raunttan oluşmaktadır.

Bu sporu iyi bir savunma sanatı haline getiren özelliği ise dövüş duruşunun doğal olarak kendini koruma duruşu olmasıdır. Bu duruşta açık duran eller, kapalı olan yumruklardan daha fazla etkilidir çünkü uygulanabilecek geniş bir teknik alan sunar. Ayrıca, ellerin açık olması karşı taraf için geri adım atma izlenimini verir ve sürpriz savunma stili için bu iyi bir taktiktir. 

Khali (Kali)

Khali ya da diğer isimleri ile Arnis, Eskrima, Filipinlere ait bir savunma sanatıdır. Bu dövüş sporunu diğerlerinden ayıran en önemli özelliği ise kullanılan ekipmanlardır. Kılıç, sopa, hançer, mızrak bu sporda kullanılan silahlardan birkaçıdır. Bu yönüyle Khali, çeşitli silahları kullanabilme becerisi de gerektirmektedir.

Khali, “kahramanların ve üstün savaşçıların sanatı” olarak anılmaktadır. Geometri bilgisi, bu savunma sanatında oldukça önemlidir. Mücadele sürecinde saldırı, savunma, duruş, hareket pozisyonlarının geometrik açılarına dikkat edilmektedir. Bu nedenle geometri bilmek, olası bir savunma karşılaşmasında iyi bir avantaj sağlamaktadır.

Öğrenmek İsteyebileceğiniz Diğer Dövüş Sporları

Öğrenmek İsteyebileceğiniz Diğer Dövüş Sporları

Dövüş sanatı disipliniyle ilgileniyorsanız dikkatinizi çekebilecek birçok dövüş sporu mevcuttur. Deneyimlemek ve öğrenmek isteyebileceğiniz diğer dövüş sporlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Aikado

Japon dövüş stili olarak bilinen Aikado, karşı tarafın yönelttiği saldırı enerjisini dönüştürüp karşı tarafı kontrol altına almak için kullanmayı hedefler. “Yaşam gücü ile bütünleşme yolu” anlamına gelir ve ruhsal gelişimi sağlayarak insanın kendi yaşam gücünü geliştirmesini temel alır. Aikado öğrencilerine “aikidoka” denilmektedir. Bir Aikodoka savunmayı, saldırıya karşı tepki olarak değil strateji olarak kullanan bir savaşçı olmak üzere yetiştirilir.

Ba Gua Zhang

“Avuç içinin sekiz şekli” anlamındaki Ba Gua Zhang savunma sanatının doğa kanunları felsefe ve psikoloji bilgilerini içeren bir anlayışa sahiptir. Bu sanatın temelinde Chi enerjisinin, meditasyonun, düzlemsel formların ve dairesel yürüyüşün sekiz ana hareketi bulunmaktadır.

Sekiz el şekli, tüm bedenin enerjisini ve duruşlarını temsil eder. Ba Gua Zhang öğrencilerinin içsel gelişimini de bu şekillerin genel durumu oluşturur. Savunma için geliştirilen prensipleri ile birlikte Ba Gua Zhang’taki tüm formlar zihinsel ve fiziksel olarak bütünleştirilir. Sağ ve sol beynin dinamik olarak kullanımı ile akıl ve beden işbirliği sağlanarak, içsel enerjinin dönüşüm bir savunma sanatı olarak kullanılır. 

Judo

Judo’nun bir savunma sanatı olarak özündeki anlayışı; kendisini oluşturan nezaket, esneklik, yumuşaklık anlamındaki “Ju” ve yol, metot, düşünce, prensip anlamındaki “Do” kelimeleri ile yansıtmaktadır. Ju, teknik bilgilerle birlikte fiziki eğitimi; Do ise, içsel eğitimi ifade eder. Pek çok Uzak Doğu dövüş sporu gibi Judo’da da beden ve ruhun eğitimi birlikte sağlanır.

Az kuvvet ile büyük sonuçların alınabildiği fizik kanunlarından faydalanmak, bu savunma sanatında oldukça önemlidir. Hareketlerin uygulanması, fizik kanunlarının uyumu ile sağlanır. Süreçte karşı tarafa acı verici bir hareket uygulanmaz, üstünlüğü ifade eden bir sınıra gelinir ve bırakılır.

Bucketlist Deneyimleri ile Özgüveninizi Güçlendirin

Yaşam kalitenizi arttırma hedefinize, size ve sevdiklerinize özel fırsatlarla dolu Bucketlist’in zengin deneyimleri ile bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Özgüveninizi ve zihinsel disiplininizi savunma sanatının inceliklerini öğrenerek güçlendirebilir, dövüş sporları hakkında deneyim sahibi olabilirsiniz. Siz de “hayat böyle güzel dedirten deneyimler” için Buckelist’e hemen şimdi kaydolarak eşsiz deneyimlerinizin planlarını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar