Lokalizasyon, günümüz dünyasının en önde gelen trendlerinden biri. Bu trendi gezi dünyasına adapte edersek, gezilecek yerleri bir turist şaşkınlığı ile değil de bir yerli özgüveni ile dolaşmak olarak özetleyebiliriz. Yani turist tuzaklarına kanmıyor, seyahatimizi çok daha bilinçli bir şekilde planlıyor; ayrıca gittiğimiz yerin gizi kalmış zenginliklerini ortaya çıkarıyoruz. Yerel yemekleri tadıyoruz ama turistik yerlerde değil, yerinde. Bölgenin geleneklerini ve kültürünü özümsüyoruz. Başka neler yapıyoruz? En iyisi, adım adım ilerleyelim.

Gideceğiniz Yer Hakkında Araştırma Yapın

Gideceğiniz Yer Hakkında Araştırma Yapın

Lokal gibi gezmenin ilk altın kuralı, araştırmanızı iyi yapmanız. O kadar güzel zamanlarda yaşıyoruz ki bir yere gitmeden önce internetten orası hakkında her türlü detaya ulaşabiliyorsunuz. Sosyal medya sayfalarına girip orada yaşayanların neler konuştuğunu, oraya giden gezginlerin sayfalarından gezi deneyiminin nasıl bir şey olduğunu ve hatta Google Earth üzerinden gideceğiniz yerin nasıl göründüğünü öğrenebiliyorsunuz. Gezeceğiniz yer hakkındaki rehberleri de okuyabilirsiniz ama unutmayın, rehberler çoğunlukla turistlere yönelik hazırlanır. Yani, rehberi okuyun ama rehbere bağımlı kalmayın.

Gideceğiniz Yer İle Alakalı Sosyal Medya Platformlarını İnceleyin

Gideceğiniz Yer İle Alakalı Sosyal Medya Platformlarını İnceleyin

Artık en küçük köylerin bile kendilerine ait sosyal medya grupları var. Bu tür gruplarda çoğunlukla bölgenin sorunlarından bahsediyor olunsa da, yerel insan profilini incelemek için gezginlere fırsat sunuyor. Bu tür grupları ya da sosyal medya sayfalarını inceleyerek gideceğiniz yer hakkında yerel bilgiler toplayabilirsiniz.

Ulaşabiliyorsanız Yerli Birileri İle Konuşun

Ulaşabiliyorsanız Yerli Birileri İle Konuşun

Diyelim ki Mardin’e gideceksiniz. Eh, internette birçok bilgi bulabilirsiniz ama en yerel bilgileri orada yaşamış birilerinden öğrenirsiniz. Yani eğer tanıdığınız bir Mardinli varsa ya da bir Mardinli tanıyan tanıdığınız varsa, onlara ulaşmaktan çekinmeyin. Herkes kendi doğduğu ve yaşadığı yerleri anlatmaktan keyif alır. Onlara şehrin gizemlerini sorun, en güzel esnaf lokantalarını ve mutlaka görülmesi gereken yerlerin dışında, kimsenin pek bilmediği ama görülürse keyifli olabilecek yerleri öğrenin.

Spontane Gezintilere Çıkın

Spontane Gezintilere Çıkın

Gideceğiniz yer hakkında araştırmanızı yaptınız. Oraya gittikten sonra bu yetecek mi? Hayır. Lokal gibi gezmenin altın kuralı, spontane gezilere çıkmaktır. Herhangi bir plan doğrultusunda hareket etmeyin. Şehrin ara sokaklarına, koylarına, çarşılarına ve dış bölgelerine gidin. Gezinizi merkezi yerlerle sınırlamayın, karşınıza çıkabilecek fırsatlara karşı açık olun. Keşfetmek, bilinmeze doğru yürümektir.

Her Yere Yürüyün

Her Yere Yürüyün

Çok uzun mesafeler yorucu olabilir ama bir şehri tanımak ve yerlisi gibi gezmek istiyorsanız, olabildiğince yürüyün. Yürürken, daha önceden fark edilmemiş güzel bir sokağı, bir restoranı, bir hediyelik eşya dükkanını, eski bir evi, belki bir heykeli ya da başka bir sanat eseri ile karşılaşmanız çok olası. Sonuçta, muhtemelen yüzyıllardır, hatta bin yıllardır o topraklar üzerinde birileri yaşadı ve ortaya bir şeyler çıkardı. Aşklar yaşandı, efsaneler doğdu ve dilden dile dolaştı. Unutmayın, bu dünya üzerindeki her yerin bir hikayesi var ve o hikayeleri keşfetmek istiyorsanız, gittiğiniz yeri tanımanız gerekiyor. Bunun için de en iyi yöntem uzun yürüyüşlere çıkmak. Üstelik yeni yerler görmenin beyinde uyandırdığı haz duygusu da kesinlikle dikkate değer. Bu konu üzerinde yapılmış araştırmalar da bunu gösteriyor. Yeni bir çevrede yürürken ansızın gelen mutluluk hissi de bu durumun sayesinde.

Yerli İnsanlarla Kaynaşın

Yerli İnsanlarla Kaynaşın

Bir yeri lokal gibi gezmenin bir diğer altın kuralı da oranın insanları ile tanışmak. Bunun için, sosyal yönünüzü öne çıkarın. Zaten dışarıdan gelen bir gezgin olduğunuz için turistik tesislerdeki insanlarla iletişim kurmak kolay olacak. Önemli olan, sokaktaki insanlarla kaynaşmanız. Bunun için sosyal insanlarla karşılaşabileceğiniz eğlence merkezlerini ziyaret edin. Canlı müzik yapılan mekanlara gidin, müzisyenlerle konuşun. Sanat galerilerini ziyaret edin, yerel sanatçılarla tanışın. Kafeleri keşfe çıkın, yerel esnafla tanışın.

Yerel Lezzetleri Tadın

Yerel Lezzetleri Tadın

Lokal gibi gezmek istiyorsanız yerel mutfağı keşfedeceğiniz bir tura çıkın. Sokak lezzetlerini keşfedin, küçük lokantaların özel tariflerini deneyin, aileler tarafından işletilen butik mekanları arayın ve eğer denk gelirseniz yiyecek içecek festivallerine katılın. Ayrıca eğer gittiğiniz yerin yerlileri ile tanışırsanız, muhtemelen sizi yemeğe davet edeceklerdir. Bu tür davetleri es geçmeyin. Ayrıca sadece yemek kısmının tüketim aşamasında değil, üretim aşamasında da bulunmaya çalışın. Bu sizin mutfak kültürünüzü geliştirecek ve yepyeni tarifler öğrenmenizi sağlayacak. Böylece evinize döndüğünüzde, sevdiklerinizi gittiğiniz yerlerde biriktirdiğiniz anıların yanı sıra tariflerle de mutlu edebilirsiniz.

Semt Pazarına ve Çarşılara Çıkın

Semt Pazarına ve Çarşılara Çıkın

Dünyanın çoğu yerinde, yaşam alanları çevresinde haftada en azından 1 kez pazar kurulur. Bu Berlin, İstanbul ya da Barselona gibi metropollerde de böyledir; Manarola, Annecy veya Köyceğiz gibi turistik kasabalarla da! Pazar alanları, şehrin yerlilerini buluşturan bir alışveriş çılgınlığı gibidir, bazılarının ünü aşıp dünyaya yayılmıştır. Mesela Barselona’daki La Boquearia. Ya da Berlin’de Mauerpark Flea Market. İstanbul’daki Kapalıçarşı ise muhtemelen bunların arasında en ünlü olanları. Kapalıçarşı artık ününden dolayı bir turizm merkezi olduğu için onu ayırıyoruz ama bahsettiğimiz diğer pazarlar, gittiğiniz yerin yerlileri ile tanışmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Esnafla muhabbet ederken de neyi, nereden ve nasıl ucuza alabileceğinizi öğrenmeniz çok olası.

Günlük Alışkanlıkları Öğrenin

Günlük Alışkanlıkları Öğrenin

Her yerin hikayesinin farklı olduğu gibi, orada yaşayan insanların günlük alışkanlıkları da değişiklik gösterir. Mesela İspanyol ve İtalyanlar öğle uykusunu sever. Uzak Doğu’da bazı insanlar çayına şeker yerine tuz katar. İskoçya’da herhangi bir kapıyı çalarak tuvaleti kullanmak için ricada bulunabilirsiniz, bu ayıp karşılanmaz. Bu tür yerel alışkanlıkları öğrenmek, gittiğiniz yerin kültürünün içine girebilmenizi kolaylaştırır. Bazıları çok garip gelebilir. Zaten hayat sıra dışı olduğunda güzel değil midir?

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar