“Bir insanı tanımak istiyorsan onunla yola çık” sözü bir Çin atasözüdür. Elbette sözün edildiği zamanlardaki “yol” kavramı ile günümüzdekinin arasında dağlar kadar fark var. Yine de doğruluğunu hala koruyan bir söz! Birlikte vakit geçirdiğiniz ve çok sevdiğiniz insanlarla seyahate çıktığınız zaman onların yepyeni yönleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu sözün doğruluğunu kanıtlayan birçok hikaye de duymuşsunuzdur. İnsanların günlük hayatlarındaki tüm alışkanlıklarını öğrenmek mümkün değil; ama birlikte yola çıkmak, tatile gitmek beraber çok daha fazla zaman harcamak demektir. Bu da yepyeni yönleriyle insanları tanımanızı sağlayan bir deneyimdir.

Rutinlerin Dışına Çıkmak Şaşırtır

Rutinlerin Dışına Çıkmak Şaşırtır

Seyahat, rutinlerin dışına çıkmamızı sağlar. Rahat alanın geride kaldığı ve bilinmezliğin başladığı seyahatlerde tanıdıklarımızı daha farklı yönleriyle görürüz. Yaşam tarzının biraz dışına çıktığında kişinin nasıl hareket ettiği ve kararlar aldığı, hayatın birçok bölümündeki davranışları açısından ipucu verir. Seyahatte derin bir merak ve coşku içinde olan yol arkadaşınızın manzaralara hayran kaldığını ve geziden memnun kaldığını görmek mümkün. İşler biraz stresli olmaya başladığı zaman yol arkadaşınızın nasıl davrandığı, eve döndüğünüzde yaşayacaklarınıza dair oldukça elle tutulur bilgiler verecektir.

Yeni Kültürel Deneyimlere Açık mı?

Seyahatler ilişkileri güçlendirir. Yol arkadaşınızın yeni kültürleri deneyimleme heyecanı, sizden çok farklı olabilir. Fakat bu konularda kendi fikrini diretmesi veya aşırı katı davranması, normal hayatta da sizin isteklerinize karşı katı fikirli olabileceğini gösterebilir. Kapalı bir görüşe sahip olması, daha çok sizin isteklerinize zıt isteklerde olması ve asla ödün vermemesi gibi uzayıp giden bir liste var. Bu durumda da listeden karşınıza çıkacak davranışlar, yol arkadaşınızı tanımak için size ışık tutar.  

Sürprizlerle Karşılaşmak Mümkündür

Sürprizlerle Karşılaşmak Mümkündür

Yola çıktığınız insanlara kendi yolculuk alışkanlıklarınız konusunda dürüst bir açıklama yapmalısınız. Herkesin bir “seyahat kişiliği” vardır. Siz de kendinizle ilgili bu kısmı düşünün ve doğru bir şekilde yol arkadaşınıza anlatın. Elbette seyahat sırasında beklemediğiniz durumlarla karşılaşabilirsiniz ve rahat alanınızın dışına itilmek çoğu zaman iyi gelir. Farklı bir yerde siz yine siz olacaksınız. Eğer daha önce hostellerde kaldıysanız ve bu sizin için bir sorun olacaksa yol arkadaşınızla bunu paylaşın. Sabahları bir kahve içmeden uyanamıyorsanız bu bilgiyi mutlaka verin. Bu gibi alışkanlıklarınızı önceden paylaşırsanız size ait olan davranışlar, seyahatte tuhaf karşılanmaz ve arkadaşlarınız tarafından kabul edilir.

Kendinize Vakit Ayırmayı Unutmayın

Kendinize Vakit Ayırmayı Unutmayın

Yine seyahat öncesi yol arkadaşlarınızla konuşmanız gereken bir durum daha var: Yalnız zaman geçirmek istediğiniz anlar. Bu konuda da net olursanız hem kimsenin kalbi kırılmaz hem de içiniz rahat bir şekilde gezebilirsiniz. Seyahatteki herkesin kendi menfaatlerini düşünerek hareket etmesi, gittikçe artan stres ve kızgınlığın önüne geçer. Siz sabahları uyurken arkadaşınız egzersiz yapmak isteyebilir veya arkadaşınız uyurken siz müzeleri gezmek isteyebilirsiniz. Bu tür önceden belirlenen istek ve alışkanlıklar, seyahatinizin uyum içinde geçmesini sağlar.

Eğer Tartışma Çıkarsa…

Eğer Tartışma Çıkarsa…

Eğer seyahat sırasında bir çatışma çıkarsa küsüp sessizliği uzatmak yerine çözüm odaklı hareket etmelisiniz. İki taraftan birinin geri adım atmasını beklemek oldukça zor bir süreç olacaktır ve tatilin büyük bölümünü olumsuz etkileyecektir. Bu sadece seyahatlerde değil rutin hayatta da yaşam kalitesini arttıran bir davranış. Canınızı sıkan bir şey varsa hemen karşınızdaki insanla bunu paylaşın. Uzayan çatışmalar, zamanla arkadaşlığın bitmesine de neden olabilir. Yol arkadaşınızın yemek seçimleri, sürekli geç kalması, bir türlü size uyum sağlayamaması gibi durumlarla karşılaştığınız zaman bunu hemen dile getirin ve tüm bu çatışmayı ortadan kaldıracak yeni bir plan yapın. Herkesi sürekli mutlu edemezsiniz. Kendi mutluluğunuzu ve huzurunuzu ön planda tutarak tatilinizden beklentilerinizi net bir şekilde paylaşın ve arkadaşınızdan da aynısını yapmak isteyin. Ortaya çok daha iyi bir tatil planı çıkabilir.

Sorunları Dile Getirirken Dikkat!

Kızgın ve suçlayıcı bir ton kullanmak, tüm çabanızın boşa gitmesine neden olur. Soruna sakin ve ağırbaşlı bir şekilde yaklaşırsanız yol arkadaşınız da kendi problemlerini aynı şekilde sizinle paylaşır ve uyumsuzluk yaşadığınız konulardaki dertlerini öğrenebilirsiniz. Bu dertlere çözüm getirmek de elbette mümkün. Örneğin yerel yemeklerden hoşlanmadıysa dünya mutfağına sahip restoranlara veya turistlere daha sıcak davranan yerel restoranlara gidebilirsiniz. Bu sorunu belirtirken açık olmak için “Yerel yemeklerden tatmadığın için biraz hayal kırıklığına uğradım.” gibi bir tavır takınmak, yol arkadaşınızın da kendi sorunlarını aynı şekilde paylaşmasını sağlar ve sorun büyümeden ortadan kaldırılır.

Yol Arkadaşında Olması Gereken Özellikler

Yol Arkadaşında Olması Gereken Özellikler

Eğer kendinizi iyi bir yol arkadaşı olarak tanımlıyorsanız kiminle yola çıkacağınızı da iyi bilmeniz gerekiyor. Çünkü bir gezgin, kendini yeterince tanıyor demektir. Kendini tanıyan bir insan, yol arkadaşında olması gereken özellikleri de bilir. İlk olarak yol arkadaşınızın da kendini iyi tanıması şart. Böylece sorunların büyümeyeceğini anlayabilirsiniz. Farklı karakterdeki insanları, yol arkadaşı olması açısından değerlendirdik. İşte en iyiler:

Kafasında GPS Taşıyabilen

Bu yol arkadaşı üç gün önce gittiğiniz mekanı eliyle koymuş gibi bulur. Nerede hangi saatte pazar var, elinizden tutup götürür. Araştırmacı kişiliği ve güçlü hafızası sayesinde sanki kendi evindeymiş gibi size yol gösteren bir tutuma geçebilir. Bu insanlarla seyahat her zaman rahat bir seyahattir.

Aktivite Düşkünü

Sabah kahve sonrası bir yürüyüş, ardından gökyüzüne daha yakından bakmak için tırmanış ve oldukça farklı deneyimler yaşatan bir restoranda yemek yemek… Eğer yol arkadaşınızın bu gibi hayalleri varsa kendinizi ona teslim edebilirsiniz. Bu tarz insanlar, hangi aktiviteyi, nerede ve ne zaman yapacaklarını çok iyi bilirler. Yorucu olabileceğini biliyoruz, ama eve dönünce nasıl olsa uyursunuz.

Genleri Obur

Yemekler konusunda durduramadığınız bir merakınız varsa obur olmayı seven ve her tada aynı mesafede duran bir yol arkadaşı seçin. Seyahatin en güzel yanlarından biri değil, tek iyi yanı yeni yemekler yemek diyen bir yol arkadaşı, tarihi veya doğal manzaraları görmek istediğiniz zaman sizi yalnız bırakabilir. Ama unutmayın, yanınızdaki bu insan sizi yediğiniz en güzel tatlarla buluşturacak.

The Survivor

Bu yol arkadaşı, hayatta kalmak için dünyaya gelmiş gibidir. Eğer macera dolu bir seyahat programı yaptıysanız arkadaşınızı bir survivor olarak seçmenizde fayda var. Soğukkanlı, sakin ve çözüm odaklı insanlar, her tür ortamda hayatta kalmanın bir yolunu bulur. Bir de pratik zeka gerekiyor tabii. Yanınızda panik halinde başka biri olduğunda da survivor doğru yolu bulur, herkesi sakinleştirmeyi başarır.

1 Comment

  1. Ebru Bektaşoğlu Reply

    Merhabalar,

    İnsanları tanımak üzerine yazınızda paylaştığınız bilgiler için teşekkürler. Bir insanı tanımak konusunda şu iki konuya çok dikkat ediyorum; birincisi verdiğiniz sırrı iyi saklayabiliyor mu ve bunu size karşı kullanıyor mu, ikincisi ise medyada çıkan haberleri nasıl yorumluyor. Bu konulardaki gözlemlerime dayanarak doğru çıkarımlarda bulunduğumu düşünüyorum. İzninizle ben de insanları tanımak üzerine hazırladığım makalemi sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/birini-tanimanin-en-etkili-10-yolu/

    Keyifli okumalar ve iyi çalışmalar dilerim.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar