Bilinen en eski seramik türü olan kilin heykele dönüşerek estetik bir değer kazanma yolculuğu, tarih boyunca icra edilen bir sanat olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sanatı siz de öğrenebilir ve hobileriniz arasına dahil edebilirsiniz. Peki, heykel sanatı nedir ve kilden heykel yapımı nasıl olur?

Heykel Sanatı Hakkında

Heykel Sanatı Hakkında

Bir sanat olarak seramik heykel, Neolitik Çağ’dan (M.Ö. 7500-M.Ö. 7000) itibaren insanlık tarihinde yer almıştır. İlk üretilen heykeller estetik değerden uzak olarak özel törenlerde adak eşyası, mezar armağanı gibi amaçlarla tasarlanmıştır. Tarihteki ilginç heykellere; Çin’de Qin Shi Huang’ın mezarında bulunan M.Ö. 210 yılına ait “Terracotta Army” yani ‘Toprak Askerler’ heykelleri ve Meksika’daki “Life Of Tree” heykeli örnek verilebilir.  

Heykel Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Heykel Yapımında Kullanılan Malzemeler

Heykel yapımında, sanatkârın da tercihine bağlı olarak çok farklı malzemeler kullanılabilmektedir. Bronz, taş, polyester, mermer, ahşap, silikon, metal, cam bu malzemelerden bazılarıdır. Heykel sanatında ham maddeyi oluşturan malzemeler geçtiğimiz 20 yıla kadar hayvansal ve bitkisel kaynaklı ya da doğrudan topraktan elde edilen malzemeleri içermekteydi. 

Teknolojinin gelişmesi ile heykel yapımında yeni ve çok çeşitli malzemeler de yerini almaya başlamıştır.

Bu noktada kil, bilinen en eski seramik türüdür ve minerallerden oluşan doğal bir toprak malzemesidir. Saf kil beyaz veya açık rengi ile tanınmaktadır. Kil, yeterince ıslandığında veya ısıtıldığında plastisite geliştirir, yani plastiğe dönüşmez.

Kil, nemli iken kolayca şekillenebilmektedir. Kuruduğunda, yontulma işlemi için ideal bir seviyeye gelmekte ve su ile sıvılaştırıldığında da şekillendirme için bir kalıp içerisinde dökülebilme özelliği gösterebilmektedir. Tüm bu faktörler kili, heykel yapımı için oldukça uygun bir malzeme konumuna getirmektedir. Heykel yapımında kullanılan killer ise 3’e ayrılmaktadır: Yağlı kil, sulu kil ve ateş kili.

Kilden Heykel Yapımı Teknikleri Nelerdir?

Kilden Heykel Yapımı Teknikleri

Heykel yapımında kullanılan teknikler kullanılan malzemeye göre değişebilmektedir. Oyma, biçimlendirme, birleştirme ve döküm teknikleri heykel yapımında kullanılan başlıca tekniklerdir.

Oyma: Heykel yapımı sırasında oyma tekniği, yetkinlik gerektiren bir tekniktir. Bu teknik için daha çok taş ya da ahşap malzemesi kullanılır. Kullanılan malzemeye göre, kullanılan gereçler de değişiklik gösterir. Örneğin taş oyma için keski, nokta, matkap gibi gereçler; ahşap oyma için törpü, çeşitli keskiler, eğeler kullanılır.

Biçimlendirme: Kil, balmumu, alçı malzemelerinde biçimlendirme tekniği kullanılabilir. Eski çağlardan kalma kil heykeller, bu tekniğin çok eski bir teknik olduğunun da bir göstergesidir. Biçimlendirme tekniğinde, kil yoğrulur ve şekillendirilerek kurumaya bırakılır. Daha sonra yüksek sıcaklıktaki özel fırınlarda pişirilir ve heykelin sertleşmesi sağlanır.

Birleştirme: Dövme tekniği ve lehimleme tekniğinin de kullanıldığı birleştirme yönteminde birden fazla malzemeye ihtiyaç vardır. Sanatkârın yaratıcılığına bağlı olarak levhalar, kalas, cam, kumaş gibi çok çeşitli heykel malzemeleri bu teknik ile bir arada kullanılabilmektedir.

Döküm: Döküm heykel için bakır, pirinç, kurşun, tunç, demir, alüminyum, paslanmaz çelik malzemeleri kullanılabilmektedir. Bu teknikteki ilk adım, yapılmak istenen heykelin kilden modelini hazırlamaktır. Daha sonra kalıplar kullanılarak şekiller oluşturulur ve sıvı haldeki metal kalıplara dökülüp soğutulduğunda heykel yapımı tamamlanmış olur.

Kilden Heykel Yapımı Aşamaları Nelerdir?

Kilden Heykel Yapımı Aşamaları

1. Adım: Heykeliniz için canlı model, fotoğraf ya da diğer heykelleri model olarak kullanabilirsiniz. Kullanacağınız modelin çıktısını alıp teller yardımıyla metal ya da dileğinize göre ahşap bir iskelet hazırlayabilirsiniz.

Kullanılan kil çeşitlerine göre heykel yapımı aşamaları değişebilmektedir. Bu noktada evinizde bile kolayca yapabileceğiniz havada kuruyan kil malzemesi ile heykel yapımı aşamaları şu şekildedir:

2. Adım: Oluşturduğunuz iskelete kil yığabilir ve kurumaması için hafifçe su ile nemlendirebilirsiniz.

3. Adım: Hamuru, ebeşuar yani yontma aleti yardımıyla biçimlendirebilirsiniz. Şekillendirici gereçler ile detaylandırmaları da sağlayabilirsiniz.

4. Adım: Biçimlendirme aşamasındaki detaylandırmalardan sonra ise kurumaya bırakma aşamasına geçebilirsiniz. Bu noktada en az 24 saat beklemelisiniz.

5. Adım: Hamur kuruduğunda zımparalama işlemi ile heykelin pürüzlerini giderebilirsiniz. Bu işlemden sonra kuru bir sünger ile heykelinizi silebilirsiniz.

6. Adım: Bu aşamada heykelinizi boyayabilirsiniz. Vernikleme işlemine ise boya kuruduktan sonra geçmelisiniz.

Hem heykel yapımı becerinizi üst noktaya taşıyabilecek hem de sevdiklerinizle değerli ve eğlenceli zamanlar geçirmenizi sağlayacak kilden heykel yapımı atölyelerini de tercih edebilirsiniz. Bunun için Bucketlist’in size özel sunduğu, yetişkinler ve çocuklar için de uygun seçeneklere sahip seramik atölyelerini tercih edebilirsiniz.

7. Adım: Vernikleme işlemi sonrasında heykelinizi kurumaya bırakabilirsiniz.

Kilden Heykel Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kilden Heykel Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havada kuruyan kil, su bazlıdır. Bu nedenle heykel yapımı sürecinde oluşturduğunuz hamuru nemli tutmanız önemlidir. Bunun için yanınızda küçük bir kapta su bulundurabilirsiniz. Yapım aşamalarında yeni bir katman eklemeniz gerektiğinde elinizi, çamuru ve kullandığınız gereçleri ıslatabilirsiniz.

Havada kuruyan kil kağıt içerebilir. Hamurun yumuşak ve hafif bir dokuya sahip olmasını sağlayan bu kağıtlar nedeni ile kuruma aşamasından sonra kağıt lifleri görünür hale gelebilir. Bu durumda ıslatılmış bir fırça yardımıyla bu lifleri yüzeye yapıştırabilir, heykelinize daha iyi bir görünüm katabilirsiniz. 

Bu noktada dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise yumuşak düz bir fırça kullanmanız olacaktır. Bu sayede heykelinizin yüzeyinde istenmeyen bir fırça izinin önüne geçebilirsiniz.

Bu tip bir kil kullanacaksanız, ürünü fırına sürme işlemine gerek yoktur. Bu nedenle şekillendirme sırasında erime endişesi olmadan destek ve dolgu malzemelerinizi çeşitlendirebilirsiniz.Tel, dübel gibi ek parçaları da, kırılmayı önlemede destek amacı ile kullanabilirsiniz. 

Bu sayede heykelinize ait küçük parçaların kırılmasına engel olabilirsiniz. Son olarak ise havada kuruyan kili kullanarak oluşturduğunuz ürünleri sadece dekoratif amaçlı kullanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Kilin Heykele Dönüşüm Yolculuğunu Bucketlist ile Deneyimleyin

Sevdiklerinizle yeni bir beceri öğrenirken eğlenceli ve değerli bir gün geçirmenizi sağlayacak atölye seçeneklerine Bucketlist’in size özel sunduğu fırsatlarla birlikte ulaşabilirsiniz. Siz de “hayat böyle güzel dedirten deneyimler” için Buckelist’e hemen şimdi kaydolarak eşsiz deneyimlerinizin planlarını kolaylıkla oluşturabilir; yeni deneyimlerin getireceği mutluluğu, tüm yaşamınıza yansıtabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar