Herkes bir deneyimin öncüsü olmak ister ama sadece çok azımız bunu başarabilir. Aya ayak basmak, Everest’in zirvesini çıkmak, dünyanın en derin noktasına inmek, ekipmansız bir şekilde en derine dalmak, Atlantik Okyanusu’nu bir yatla geçmek, Amazon Nehri’ni kanoyla geçmek… Hepsi de ünlü kaşifler tarafından gerçekleştirildi. Bir amaç doğrultusunda dünyaya gelen bu ünlü isimler, bir şeyleri deneyimleyen ilk insan olmanın haklı gururunu yaşadı ya da hala yaşıyor. İnsanlığın ufkunu açan ve sınırların ucuna ulaşan ilk insanların arasında sanal bir gezintiye çıkmaya hazırsanız, başlıyoruz.

Neil Armstrong: Ayda İlk Kez Yürüyen Kişi

Neil Armstrong: Ayda İlk Kez Yürüyen Kişi

2010 yılında hayata gözlerini yuman dünyanın en ünlü astronotu Neil Armstrong, aya ilk ayak basan insan olarak tarihe geçtiğinde takvim yaprakları 20 Temmuz 1969 yılını gösteriyordu. SSCB ve ABD arasında geçen uzay yarışmasında ülkesini birkaç adım öne geçiren Armstrong, döneminin en iyi astronotlarından biri olarak adını tarihe yazdırdı. 1930 doğumlu Neil Armstrong, artık aramızda olmasa bile uzayın gizemlerine kendilerini adamış insanlar için ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

James Cameron: Dünyanın En Derin Noktasına İnen Adam

James Cameron: Dünyanın En Derin Noktasına İnen Adam

James Cameron, yönetmen, senarist ve prodüktörlüğünün dışında dünyanın önde gelen kaşiflerinden biri olarak tanınıyor. En önemli keşiflerinden biri ise dünyanın en derin noktalarından biri olan Mariana Çukuru’na özel bir denizaltı inmiş olması. Bu keşif gezisine çıkabilecek insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez çünkü daha önce hiçbir denizaltı o seviyeye inmemişti! 1960 yılında Trieste isimli batiskafı kullanan bilim adamı Jacques Piccard ve teğmen Donald Walsh, 10,168 metre kadar derinliğe inebilmişlerdi. Bu inişin verileri hakkında belirli bir kesinlik. James Cameron ise kendi tasarladığı Deepsea Challenger isimli denizaltı ile tam 10,898 m. derinliğe daldı ve rekor onaylandı.

Felix Baumgartner: Stratosferden Serbest Atlayış Yapan İnsan

Felix Baumgartner: Stratosferden Serbest Atlayış Yapan İnsan

Konu base jumping’e gelince herkesin aklına gelen ilk isim Felix Baumgartner olur. 1999 yılında Malezya’daki Petronas Kuleleri’nden 451 metrelik bir atlayış yaparak dönemin rekorunu kırmış, ardından gözünü daha da yükseğe dikmiştir. Tam 38.700 metreden, yani stratosferden yeryüzüne atlayan Felix, artık bu rekorun sahibi değil. Dr. Alan Euctace, 41.419 metre yüksekten serbest düşüşle bu rekoru kırdı. Ayrıca bu düşüş sırasında 1.322 km/s hızı aşarak, dünyada araçsız bir şekilde ses hızını aşan ikinci insan olmuştu!

Roald Amundsen: Güney Kutbu’nun Kaşifi

Roald Amundsen: Güney Kutbu’nun Kaşifi

Norveçliler’in kaşif Roald Amundsen ile çok övünmesi boşuna değil. 1903 ve 1906 yılları arasına yaptığı seyahatle Kuzey Batı Geçidi’ni boydan boya geçen ilk denizci ve ilk Avrupalı olan Roald, aynı zamanda Güney Kutbu’na ilk ayak basan ve Norveç bayrağı diken kişidir. Roald Amundsen, Kuzey Kutbu’nda mahsur kalan İtalyan havacı Umberto Nobile’yi aramak için çıktığı yolculukta, uçak kazası nedeni ile aramızdan ayrıldı. İsmi, en ünlü kaşifler arasında sonsuza kadar yer almaya devam edecek.

Erik Weihenmayer: Görmenin Ötesinde

Erik Weihenmayer: Görmenin Ötesinde

Dünyanın en ünlü kaşifleri listesinde Erik Weihenmayer’in ayrı bir yeri var. Kendisi dünya çevresinde gezip her zaman yeni deneyimlerin peşinde koşuyor ama 13 yaşında geçirdiği bir rahatsızlıktan dolayı görme kabiliyeti hiç yok. Bunu bir engel olarak görmeden Erik Weihenmayer, yedi kıtanın tüm zirvelerine çıkmış biri olarak tarihe geçti. Kendisi, görme engelli olarak Everest’e tırmanmış ilk insan ve başarıları bununla sınırlı değil. Kendisi, aynı zamanda Büyük Kanyonu deniz kayağı ile geçmiş.

Ed Stafford: Hayatta Kalmak İçin Hiçbir Şeye İhtiyacı Olmayan Adam!

Ed Stafford: Hayatta Kalmak İçin Hiçbir Şeye İhtiyacı Olmayan Adam!

Belgesel tutkunlarının yakından tanıdığı bir adam ile devam ediyoruz: Ed Stafford. Amazon’u yürüyerek 2,5 yılda geçerek bu alanda bir rekorun sahibi olan Ed Stafford, tam bir hayatta kalma uzmanı. Dünyanın en zorlu doğal bölgelerinde ekipmansız bir şekilde gezerek programlar hazırlayan Ed Stafford, eskiden bir askermiş. Günümüzde ise hayatta kalma belgesellerinin duayeni olarak biliniyor ve yüzbinlerce maceraperest tarafından takip ediliyor.

Hakan Öge: Horn Burnu’nu Dolaşan İlk Türk Denizci

Hakan Öge: Horn Burnu’nu Dolaşan İlk Türk Denizci

Atlas Dergisi’nin ünlü fotoğrafçılarından Hakan Öge, aynı zamanda üç yıllık bir maceranın sonunda Horn Burnu’nu dolaşan ilk Türk denizci unvanını kazandı. Macellan rotasını izleyen Hakan Öge, yolculuğa 2004 yılında İstanbul’dan başladı, 2007 yılında Los Estados Adası’nda yolculuğu tamamladı. Tüm bu yolculuğunda onun en iyi yardımcısı, Mardek adını verdiği teknesiydi. Teknenin isim hikayesini de bir ek bilgi olarak verelim: Mardek, kendini ördek sanan martı demekmiş.

Lynne Cox: Soğuk İşlemeyen Bir Bünye

Lynne Cox: Soğuk İşlemeyen Bir Bünye

Denizler kaşifi Lynne Cox, karşılaşabileceğiniz en sıra dışı bilim insanlarından biri. 70’li yıllarda kadınlar dalında kendine ait iki yüzme rekoru bulunan Lynne Cox, aynı zamanda sıkı bir aktivist. Soğuk Savaş’ı protesto etmek amacıyla 1987 yılında Bering Boğazı üzerinden Sovyetler Birliği’ne yüzen Lynne Cox, bu macerasına Alaska’dan başlamış. Alaska’dan Sovyetler Birliği’ne yüzen kayıtlara geçmiş ilk insan olan Lynne Cox, 2003 yılında ilginç rekorlarına bir yenisini daha ekledi. Antarktika sularında sadece mayosu ile 25 dakika boyunca yüzen Lynne Cox, bu alanda da bir rekor sahibi. Antarktika suları o kadar soğuk ki sıradan insanları 4 dakika içinde öldürebilir.

Gürkan Genç: Doğa İçin Pedalla

Gürkan Genç: Doğa İçin Pedalla

Türk bisiklet dünyasını takip eden herkes Gürkan Genç’i tanır. Bisikleti ile 7 yıllık dünya turuna çıkan Gürkan Genç, kendini bir macerası, blog yazarı, amatör fotoğrafçı, konuşmacı ve girişimci gezgin olarak tanımlıyor. Bisikleti ile yolculuğa devam eden Gürkan Genç, biz bu yazıyı yazarken Şili topraklarında pedal çeviriyor. 2010 yılında Türkiye’den bisikletle Japonya’ya giden maceraperest, bu yolculuktan o kadar hoşlanmış olmalı ki 2012 yılında dünya turuna çıkmaya karar vermiş.

Gary Connery: Gerçek Yarasa Adam

Gary Connery: Gerçek Yarasa Adam

Wingsuit jumping, heyecan peşinde koşanların trend ekstrem sporlarından biri olarak yükselişte. Bu sporun en ünlüsü ise Gary Connery. 730 metreden wingsuit ile atladıktan paraşütsüz bir şekilde indikten sonra sonra yüksekliği 900 metreye çıkarıp bu alanda bir rekor kıran Gary Connery, aynı zamanda oldukça ünlü bir dublör. Yüksekten atlama sahneleri, onun bir çocuk oyuncağı!

Erden Eruç: Kürekle Üç Okyanusu Geçen İlk Türk

Erden Eruç: Kürekle Üç Okyanusu Geçen İlk Türk

Göğsümüzü kabartan bir başka Türk olan Erden Eruç’un kürek dalındaki başarıları dillere destan. Atlas Okyanusu’nu kürekle geçen ilk Türk unvanının ardından 844 gün boyunca Pasifik Okyanusu’nda kürek çekerek Guinness Dünya Rekorları Kitabı’ndaki “Tek Başında Denizde En Süre Kalan Kürekçi” rekorunu kıran Erden Eruç, kas gücü ile devr-i alem projesi kapsamında tüm dünyayı turlamayı amaçlıyor. Erden Eruç’un otoritelerce onaylanmış toplamda 15 rekoru var.

Alex Honnold: Dünyanın En Korkusuz Kaya Tırmanışçısı

Alex Honnold: Dünyanın En Korkusuz Kaya Tırmanışçısı

Konu tırmanış sporuna gelince herkes bir kişi karşısında saygı duyar: Alex Honnold. Ekipmansız bir şekilde dünyanın en zorlu tırmanış rotalarının altından girip üzerinden çıkan Alex Honnold, yeteneğin ve korkusuzluğun sınırlarında geziniyor. Yosemite Ulusal Parkı’nda bulunan El Capitan kayasına ipsiz ve korunmasız bir şekilde yaklaşık 2 saatte tırmanan Alex Honnold, bu alanda bir ilk. Mütevazi kişiliği ile tanınan Alex Honnold’in bu tırmanışı, Free Solo isimli filmle ölümsüzleştirildi. Alex Honnold hakkında ilginç bir gerçekle içeriği kapatıyoruz. Beyni üzerinde yapılan araştırmalara göre, Alex Honnold’un korku mekanizması sıradan insanlar gibi işlemiyor. Yani o, düşmekten korkmuyor.

İlk Kez Onlar Deneyimledi: Dünyanın En Ünlü Heyecan Kaşifleri [İnfografik]

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar