Türkiye’de görebileceğiniz vahşi hayvanlar, doğal ortamlarında onları izlemeyi sevenler için bir seyahat planına dönüşebilir. Binlerce canlı türüne ev sahipliği yapan ülkemiz, dünya üzerinde vahşi yaşamın renkli olduğu yerlerden biri olarak doğa tutkunlarını birçok noktada bir araya getiriyor.

Türkiye’de yaşayan hayvanlar, ülkemizin Avrupa ve Asya arasında bir köprü olması sayesinde iki kıtanın ikliminden de beslenir. Bu da ülkemizi Avrupa ve Ortadoğu’nun en geniş faunalarından biri haline getirmiş durumda. Vahşi hayvan türüyle ilgili sayılara göre ise denizde ve karada yaşayan yaklaşık 1300 farklı omurgalı hayvanı ülkemizde görmek mümkün.

Peki, yaşam alanlarında vahşi hayvanları gözlemleyebilmek için nelere gitmek gerekir? Bazılarını ne kadar ararsanız arayın, bulamazsınız. Onları sadece özel fotoğraf kapanları ile uzman doğa fotoğrafçıları yakalayabilir. Biz size Türkiye’deki hayvanlar alemi bünyesindeki vahşi türlerinden ve onlarla nerede karşılaşabileceğinizden bahsedelim, gerisi size kalsın.

1 - Leopar: Gerçek mi, Yoksa Efsane mi?

Leopar: Gerçek mi, Yoksa Efsane mi?

Belgesellerden bildiğimiz leoparların bir dönem Anadolu’da yoğun popülasyonlar halinde yaşadığını biliyor muydunuz? Günümüzde çok nadiren görülen bu tür hakkında en son örnek, 2013 yılında Diyarbakır’da görülmüş. Önceki yüzyılda ise leoparlara İzmir, Bolu ve Ankara gibi yerlerde sıkça rastlanırmış. Tabii ki o yıllarda bu şehirlerin doğa yönünden çok zengin olduğunu hesaba katmak gerek.

Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde Anadolu leoparları, gladyatör dövüşlerinde kullanılırmış. Bilinçsiz avlanma ve doğal alanların zarar görmesi dışında Anadolu’daki leoparların soyunun tükenmesinin sebeplerinden biri olarak bu durum gösteriliyor.

2 - Boz Ayı: Yaşayan En Büyük Etçil Memelilerden Birine Selam Durun

Boz Ayı: Yaşayan En Büyük Etçil Memelilerden Birine Selam Durun

Türkiye’de gözlemleyebileceğiniz vahşi hayvanlar arasında boz ayı, kesinlikle belirli bir mesafeden izlenmesi gereken canlılardan. İnanılmaz kas gücü ve hızlı koşma kabiliyeti ile boz ayılar, özellikle Karadeniz bölgesinde görülüyor ve zaman zaman haberlerde köylere inmiş olanları ile karşılaşıyoruz.

Türkiye’de yaşayan bir etçil memeli türü olan boz ayıyı görmek için gidilebilecek en güzel yer, Küre Dağları Milli Parkı. Burada boz ayı ile karşılaşmasanız bile boz ayıların iletişim amacıyla sırtları ile cilaladığı ağaçlarla karşılaşmanız mümkün. Doğa macerasına çıkmak istiyorsanız şunu da sakın unutmayın: Ayıyla şaka olmaz!

3- Kurt: Köpeklerin Haşmetli Atası

Kurt: Köpeklerin Haşmetli Atası

Türkiye’de en sık denk gelebileceğiniz vahşi hayvanlar arasında olan kurt, kamp ve doğa sporu meraklıları için aynı zamanda bir korku ögesidir. Sürü halinde dolaşan kurtlar, aç kalınca saldırgan hayvanlar arasında yer alan bir türdür. Bu da kampçıların kurtlar hakkında bilgi sahibi olması ve gerekli durumlarda ani refleks göstermelerini zorunlu kılar.

Kurt sürülerine Trakya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışında ülkemizin her yerinde rastlanabilir. 60 km/s hızla koşabilen kurtlar, ateşten ürkerler. Doğal alanlarda kamp kurarken kurtları çekebilecek şey ise arkada bıraktığınız çöplerdir. Bu nedenle yiyecek artıklarını koku vermeyecek şekilde kapalı kutularda saklayın.

4- Akdeniz Foku: Sevimli Vahşi Hayvan

Akdeniz Foku: Sevimli Vahşi Hayvan

Vahşi hayvan isimleri arasında belki de en “vahşi” olmayanı Akdeniz foku. Dünyada sadece Türkiye, Yunanistan, Fas, Moritanya ve Madeira Adaları’nda yaşayan Akdeniz foku, yaklaşık 600 üyesi ile yaşam savaşı veriyor.

Türkiye’nin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde görülebilen Akdeniz foku için Foça’nın ıssız koylarını gezmek gerekiyor. Bu foklara ayrıca Antalya’da da rastlanabiliyor. Yapısı gereği ürkek bir canlı olan Akdeniz foku, çoğunlukla insan gördüğü anda kaçıyor. Bunun belki de tek istisnası, ülkemizin en ünlü Akdeniz foku Badem idi.

5- Vaşak: Büyük ve Korkutucu Kedi

Vaşak: Büyük ve Korkutucu Kedi

Ülkemizde yaşayan en büyük kedigillerden olan vaşak, erişkinliğe geçtiğinde geyikleri avlayabilecek kadar güçlenebildiği için doğada görebileceğiniz en vahşi hayvanlardan biri. Sahip olduğu devasa patileri ile kışın karlara batmadan yürüyebilen, uzun dişleri ile birçok memeliyi anında öldürebilecek olan vaşak; Marmara Bölgesi hariç ülkemizin her köşesinde görülebiliyor, ama sayıları çok az.

Türkiye’de yapılan vaşak araştırmaları, aynı zamanda Erzincan ve Antalya gibi şehirlerde dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen vaşak çeşitlerinin olduğunu göstermiş. Haplotipler denilen bu türler, tamamen bu şehirlere özgü.

Vaşaklar, insanlara yaklaşmaz. Onları fotoğraflamak için nerede görüldükleri hakkında bilgili, sabırlı ve vahşi hayvan fotoğrafçılığı konusunda tecrübeli olmanız gerekmekte.

6- Kara Akbaba: Göklerin Doğal Planörü

Kara Akbaba: Göklerin Doğal Planörü

Kanat açıklığı 3 metreye kadar ulaşabilen kara akbabalar, dağlık ve sarp yerlerde yaşamayı seven leşçil bir kuş türü olarak tanımlanıyor. Ülkemizdeki en büyük kuş türünün ne olduğunu merak ediyorsanız cevap verelim: Kara akbaba. Kanat çırpmadan yüzlerce kilometre uçabilen kara akbabalar, Sarıkamış Ormanları’nda geçtiğimiz yıllarda fotoğraflanmıştı.

Ülkemizde Ankara, Bolu, Eskişehir ve Kütahya gibi İç Anadolu şehirlerinde görülebilen bu devasa akbaba türü, monogram bir yaşam türüne sahip. Yani eşi ölene kadar tek eşli yaşar. Günümüzde koruma altında olan bu canlılar, gerekli yasalar çıkartıldıktan yıllar sonra sayılarını arttırabilmeye başladılar.

7- Çizgili Sırtlan: Bozkırların Korkulu Rüyası

Çizgili Sırtlan: Bozkırların Korkulu Rüyası

Türkiye’de yaşayan vahşi hayvanlar listesine, kampçıların en büyük korkulu rüyalarından biri ile devam ediyoruz: Çizgili sırtlan. Bayağı sırtlan olarak da bilinen bu vahşi tür, sürüler halinde gezdiği zaman canlı olan her şeye saldırabilir. Ülkemizdeki sayıları yıllar içinde azalmış olan çizgili sırtlan, bozkır ve kayalık yerlerde yaşamayı tercih eder.

Çizgili sırtlanlar ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülür. Daha çok leşleri tercih etse de açlığın bastırdığı durumlarda sürüler halinde avlanmaya da çıkabilir. Dünyada nesli tükenmekte olduğu için kırmızı listede bulunan çizgili sırtlanları gözlemlemek isterseniz Hatay ve çevresinde bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

8- Köpekbalığı: Denizlerin Acımasız Yırtıcısı

Köpekbalığı: Denizlerin Acımasız Yırtıcısı

Dünya üzerindeki yaklaşık 350 köpekbalığı türünden 34’ünün bizim kara sularımızda yaşadığını biliyor muydunuz? Üstelik en korkunçlarından biri olan beyaz köpekbalığı da dahil. Denizlerin en yırtıcı balıklarından biri olan bu tür, kıyılarımızın sığlığı nedeniyle iç kısımlara pek sokulamasa da daha küçük bir köpekbalığı türü olan camgöze Türkiye’nin her denizinde denk gelmek olası.

Akdeniz kıyılarından Marmara sularına kadar görülebilen köpekbalıklarına, ancak bu amaçla yapılan deniz seyahatleri vasıtası ile rastlanabilir.

9- Altın Çakal: Bozkırın Parlayan Koşucusu

Altın Çakal: Bozkırın Parlayan Koşucusu

Türkiye’deki vahşi hayvanlar listesinin son sırasında; altın çakal, daha çok bilinen ismi ile bayağı çakal var. İsmini kuraklık mevsiminde altın sarısına dönen tüylerinden alan bu tür, Türkiye’nin her bölgesinde görülebilir. Dağlık alanlarda yaşayan çakalların  renkleri biraz daha koyu gri olur. Kurt popülasyonunun yıllar içinde azalmış olması, çakal popülasyonunun gelişmesinde rol oynamış.

Yarı çöl, çalılık, bozkır ve kayalık bölgelerde yaşamayı seven altın çakallar, çoğu zaman yiyecek artıkları toplamak amacıyla insan yaşam alanlarına da yaklaşır. İnsanlardan çoğunlukla ürkerler. Kamp alanının yanında bir çakalla karşılaşırsanız muhtemelen sizden kalan yiyecekleri arıyor demektir. Çok büyük olasılıkla sizi görünce hızlıca uzaklaşacaktır.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar