“Macera tehlikeli sanıyorsan, rutini dene; öldürücüdür…” Paulo Coelho

Tatil bazıları için sakin ve sessiz bir ortamda dinlenmeyi, kendini dinleyerek huzur bulmayı ifade edebilir ama macera tutkunu gezginler açısından durağanlık öldürücüdür. Adrenalin bağımlısı sporseverler alternatif tatil rotaları ve ekstrem sporlar peşinde limitleri zorlamayı tercih ederler.

Kalpleri macera duygusu ve seyahat coşkusu ile atanlar açısından ekstrem sporlar özel bir motivasyon kaynağıdır. Özellikle gündelik hayatlarında kapana kısılmış gibi hisseden, stresle mücadele eden insanlar açısından ekstrem sporlar bir özgürlük arayışıdır.

Siz de şehir yaşamındaki kalabalıktan uzaklaşıp kendinizi saf adrenalinin kollarına bırakmak istiyorsanız, dünyanın en ilgi çekici ve popüler ekstrem spor rotalarına beraber bakalım, aksiyona doyalım ama öncelikle ekstrem sporlara bir göz atalım.

Ekstrem Sporlar Nedir?

Ekstrem Sporlar Nedir?

Ekstrem spor ya da aksiyon sporu diğer sporlara göre daha fazla zorluk, risk ve heyecan barındıran spor dallarına verilen genel bir isimdir. Bu tür sporlar ciddi bir ekipman desteği ve özel malzeme gerektirir. Sporcular zorlayıcı fiziksel aktiviteleri gerçekleştirirken vücuttaki adrenalin salınımı yükselir ve macera dolu anlar yaşanır.

Ekstrem sporlara genellikle daha genç kuşaklar ilgi gösterse de özel olarak belirtilen ya da hedeflenen bir yaş aralığı yoktur. Aksiyon sporları; hava, su ve kara olmak üzere 3 ayrı kategoriye ayrılabilir.

Türkiye’ye baktığımızda uçurtma sörfü, rüzgar sörfü, bungee jumping, yamaç paraşütü, snowboard, kaya tırmanışı gibi aksiyon sporları Batı ve Güney bölgelerimizde hayli yaygındır. Peki dünyanın en yaygın ekstrem spor yerleri nerelerdir? Haydi gelin inceleyelim.

1. Nagano - Japonya

Nagano - Japonya

Kaya tırmanışı aksiyon sporları arasında özel bir yere sahiptir. Bu spor dalı geniş kitleler tarafından uzun yıllardır yapılıyor ve dünya çapında ilgi görüyor. Yeni başlayanlar açısından kaya tırmanışının dünyanın her yerinde yapılabiliyor olması büyük avantaj. Ayrıca bu sporda ustalaşmış kişiler açısından da dünyanın her yerinde farklı türde rotalar mevcut.

Dağcıların ‘heyecan arayışı’ olarak nitelendirdiği kaya tırmanışının; serbest tırmanış, sportif tırmanış, destekli tırmanış gibi ayrı dalları bulunuyor. Nagano şehrinin sınırındaki Ogawayama bu dalların hepsinin yapılabildiği bir alan olarak rağbet görüyor.

Ogawayama dünyanın en iyi kaya tırmanışı rotası olarak gösteriliyor ve bu sebeple bazen hayli kalabalık olabiliyor. Bölgede hiç tırmanılmamış bazı kısımlar yer alsa da bunlar kayaların yumuşak olduğu bölümler ve tehlikeli olarak görülüyorlar. Kaya tırmanışına ilginiz varsa Ogawayama’ya mutlaka gitmelisiniz.

2. Waikiki - Hawaii

Waikiki - Hawaii

Waikiki bölgesi Hawaii Adaları’nın başkenti Honolulu’da bulunuyor ve upuzun bir koy halinde uzanıyor. Muhteşem doğa manzaralarına sahip Hawaii’nin kalbi olarak nitelendirebileceğimiz Waikiki bölgesi 2.4 kilometrelik geniş plajı ile oldukça ünlü.

Bu plaj dalga sörfü meraklıları için harika bir coğrafi konum. Sahile yakın tarafında geniş ve alçak dalgalar bulunurken, biraz açıldığınızda ise usta sörfçülere göre büyük ve güçlü dalgalar ile karşılaşıyorsunuz. Dalga sörfünün tadını gerçek dışı manzaralar eşliğinde çıkarmak istiyorsanız Waikiki bölgesi sizleri bekliyor.

3. Florida (Peacock Springs State Park) - ABD

Florida (Peacock Springs State Park) - ABD

Mağara dalışı, su altındaki güzellikleri ve derinlerdeki dünyayı keşfetmek isteyen dalış meraklılarına göre bir spor. Hayli tehlikeli bir spor olan mağara dalışında tüplü dalış tekniği kullanılıyor ve ekipmanlar koşullara göre farklılık gösterebiliyor.

Peacock Springs State Park, Florida’daki Luraville bölgesinin doğusunda yer alan milli bir park. Mağara dalışı açısından ilk defa 1956’da keşfedilen bu milli park çok geniş bir biyoçeşitliliğe de ev sahipliği yapıyor.

Kireç taşından oluşan bir mağaralar sistemi bulunan milli park dünya çapında bir üne sahip. Ayrıca bu bölgeye geldiğinizde trekking gibi farklı tipte sporları da icra edebilirsiniz. Köstebek, geyik, rakun, su samuru, sincap gibi her yerde göremeyeceğiniz hayvanları izleyebilirsiniz.

4. Queenstown - Yeni Zelanda

Queenstown - Yeni Zelanda

Bungee jumping, aksiyon sevdası olan herkesin en az bir kere denediği ya da denemek istediği bir ekstrem spordur. Dünyada pek çok farklı güzergahta icra edilen bungee jumping, Queenstown’da başka türden bir adrenalin salgılatır.

Queenstown’da bungee jumping yapmanın asıl cezbedici tarafı Kawarau Köprüsüdür. Burada nefes kesen manzaralara tanıklık edebilirsiniz ve aksiyona doyabilirsiniz. Ayrıca aynı bölgede trekking, balıkçılık ve paraşüt de yapabilirsiniz.

5. Enontekiö - Finlandiya

Enontekiö - Finlandiya

Şelale denilince herkesin aklında, yeşillikler arasından aşağıya doğru akan su kaynakları canlanır. Şelaler genellikle sesleriyle dinginlik veren doğa harikalarıdır. Ancak Finlandiya gibi soğuk bir ülkedeki dondurucu kış şartları bu manzarayı farklı kılar.

Kitsiputous Şelaleleri Finlandiya’nın kuzeybatısındaki Enontekiö’da yer alıyor. Bu şelaler yılın 8 ayı donmuş durumda bulunuyor ve buz tırmanışı için harika bir rota oluşturuyor. Buzun kalınlığı açısından Kitsiputous Şelaleleri dünyanın en güvenli buz tırmanışı yapabileceğiniz noktalardan biridir.

Ekstrem spor için gidilecek yerler listenize ekleminiz gereken yerlerden olan Kitsiputous Şelaleri’nde buz tırmanışı dışında farklı türde kış sporları da yapabilirsiniz.

6. Wengen - İsviçre

Wengen - İsviçre

Yamaç paraşütü cesaret ile yeteneğin saf bileşimini yansıtır. Uzun süren bir eğitim süreci vardır ve bu alanda profesyonelleşmek hayli zordur. Yamaç paraşütü için en çok tercih edilen ülkelerin başında İsviçre gelir. Ülkenin coğrafi özellikleri yamaç paraşütü için oldukça uygundur.

İsviçre’de bulunan Wengen ise dünyanın en iyi yamaç paraşütü lokasyonlarından biridir. UNESCO tarafından koruma altına alınan bölgede trekking gibi seçenekler olsa da burası yamaç paraşütü ile ünlüdür.

Baş döndüren manzaraları, dik yamaçları ve 3.000 metreye yaklaşan tepeleriyle Wengen, profesyonellerin en zorlu atlayışları yapmak için tercih ettiği rotalardan biridir.

7. Cape Town - Güney Afrika

Cape Town - Güney Afrika

Cape Town alışıldık Afrika manzaralarının çok dışında bir yer. Sanki Afrika’da değil de daha çok Avustralya’da da ABD’de bir şehir gibi. Yeşilin farklı tonlarını görebileceğiniz bitki örtüsü, bembeyaz kumsalları, iklimi ve atmosferi ile baş döndüren bir şehir.

Eğer yamaç paraşütü ya da hang gliding (yelken kanat) gibi sporlar yerine hava dalışını tercih ediyorsanız ve 10.000 feet’ten serbest düşmek sizi ancak kesiyorsa gelmeniz gereken yer Cape Town.

Dünyanın en iyi serbest düşüş rotalarından birine sahip Cape Town, Masa Dağı ve Robben Adası’nın eşsiz güzellikteki manzaraları eşliğinde unutamayacağınız bir deneyim sunuyor.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar