Dalga sörfü yapmak için sadece iki şey gerekli: Sörf tahtası ve dalgalar. Oluşturduğu duygular ise belki de hiçbir su sporunda yok: Dalgalarla beraber hareket etmenin hazzı ve sınırsız özgürlüğün mutluluğu… Üstelik sörf tahtasıyla bir kez tanıştıktan sonra bağımlı olmak garanti!

Sörf yapmanın sadece Amerika ya da Avustralya’ya ait bir spor olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir, çünkü Türkiye’nin birçok yerinde sörf yapılıyor. Birçok seviyede sörfçü, Türkiye’deki sörf kamplarında bir araya geliyor ve dalgalarla gelen özgürlüğün tadını çıkarıyor.

Yeni Başlayanlar İçin Sörf Yapmak: Nasıl Dalga Sörfü Yapılır?

Yeni Başlayanlar İçin Sörf Yapmak: Nasıl Dalga Sörfü Yapılır?

Sörf yapmak zor mu? Zaman ve emek harcadığınız sürece değil. Üstelik İstanbul’da ve başka birçok yerde sörf okulu mevcut. Dalga sörfünde uzmanlaşmak isteyenler için bu okullar temel eğitim veriyor. Dalga sörfünde gelişmek için çalışmalara asla ara vermemek gerekiyor. Aynı zamanda bir dalga sörfçüsü, kondisyonunu yüksek seviyede tutmak için uygun diyetleri takip ederek her gün egzersiz yapmalı; çünkü dalgalarla beraber hareket etmek, iyi bir forma sahip olmayı gerektiriyor.

Sörf yapmanın temeli, tanımı anlamaktan başlar. Sörf, belirli uzunlukta ve biçimde bir tahtanın üzerinde dalgalara karşı dengede durma sporudur. Bu spor hakkında diğer bilinmesi gereken şey de kullanılan terimler. Amerika çıkışlı bir spor olduğu için bu terimler İngilizce ve evrensel.

Dalga Sörfü Terimleri

Dalga Sörfü Terimleri

Take off: Dalgayı yakalayıp ayağa kalkabilmeye denir.

Paddle: Sörf tahtasının üzerinde dengeli bir şekilde yüzebilmeye denir.

Paddle-out: Dalgaları tanıyıp geçebilmeye denir.

Bunların dışında bir de dalgalarla ilgili olarak kullanılan terimler var. Sonuçta bir dalga sörfçüsünün dalgaları çok iyi analiz ederek onları tanıyabilmesi gerekir.

Dalga hızı (wave speed): Dalganın birim zamanda aldığı mesafeye denir. Çoğunlukla knot birimi kullanılır.

Dalga aralığı (wave interval): Birbirini takip eden dalgaların tepe noktaları arasındaki zaman aralığına denir. Sörf şartlarını en çok etkileyen durumların başında gelir. Yüksek dalga aralığı demek daha güçlü dalgalar demektir.

Dalga frekansı (wave frequency): Belirli bir zaman aralığında ne kadar dalga oluştuğunu gösterir.

Dalga yüksekliği (wave height): Dalga formları incelenirken tepe noktası ve dip noktası üzerinden hesaplamalar yapılır. Dalga yüksekliği de tepe noktası ve dibi arasındaki mesafeyi verir.

Türkiye’de Dalga Sörfü Yapılacak Yerler

Türkiye’de Dalga Sörfü Yapılacak Yerler

Dalga sörfünün bağımlılık oluşturabileceğinden bahsetmiştik. Konuyu biraz açalım. Sporun içine girdikçe dalgaların sizi çağırmaya başladığını fark edeceksiniz, çünkü her dalganın kendine ait bir hikayesi ve enerjisi var. Dalgalar da tıpkı insanlar gibi kendine özgü.

Dalga sörfü, üzerinde çalışıldıkça bir yaşam felsefesi olmaya doğru ilerleyecek ve dünyadaki tüm dalgaları tanımak isteyeceksiniz. Bu hiç bitmeyecek bir arayış ve sürekli hareket halinde olmanız için ilham verecek. Belki de size özgürlüğü tattıracak dalga için saatlerce bekleyeceksiniz ama buna her zaman değecek. O dalga belirdiğinde sahip olacağınız mutluluğun yerini hiçbir şey tutamayacak…

Bu arayışın en bilindik öncülerinden biri ünlü ekstrem sporculardan Kelly Slater. Sayısız dünya şampiyonluğu olmasına rağmen sörf tekniğini nasıl geliştirebileceği hakkında düşünmeye ve dev dalgalar arasında o mükemmel dalgayı aramaya devam ediyor.

Şimdi, gelelim Türkiye’de sörf yapabileceğiniz yerlere!

Şile, İstanbul: Karadeniz’in Hırçın Dalgalarına Karşı Durun

Şile, İstanbul: Karadeniz’in Hırçın Dalgalarına Karşı Durun

Türkiye’de dalga sörfü yapılacak yerler daha çok Karadeniz kıyılarında toplanmış, çünkü Karadeniz’in hırçın dalgaları sörfe çok elverişli. İstanbul’a yakın konumu ile Şile Merkez, bu konuda özellikle öne çıkıyor. Öncelikle dip tamamen kumluk. Böylece yeni başlayan ve amatör dalga sörfçüleri için burası çok ideal.

Şile’de dalga sörf yapmak için üç bölge öne çıkıyor. Mendirek çevresindeki bölge, yeni başlayanlar için uygun. Orta seviyede sörfçüler, kafeteryaların bulunduğu bölgeyi tercih edilebilir. Tecrübeli sörfçüler ise Kumbaba tarafındaki güçlü dalgalarla mücadele edebilir. Tabii ki buradaki akıntının çok güçlü olduğunu unutmadan.

Şile’ye ortalama 3 kilometre uzaklıkta bulunan Ağlayankaya da bir başka sörf yapılabilecek nokta. Bölgenin iki taraftan kapalı buruna sahip olması, dalgaların koyun içinde şişmesini ve büyümesini sağlıyor. Bu da sörf için çok uygun olduğu anlamına geliyor. Ağlayankaya’da dip çoğunlukla kayalıktır. Güçlü dalgalar ve kayalık dip… Burası sadece uzmanlara göre!

Şile sahil yolu üzerinden yaklaşık 16 kilometre kadar devam ederseniz Woody Wille’e ulaşırsınız. Buradaki dalgaların neredeyse okyanus dalgasından farkı yok! Sadece eksperlere göre yani.

Kerpe, Kocaeli: Dalga Sörfü Konusuna Yeni Başlayanlara

Kerpe, Kocaeli: Dalga Sörfü Konusuna Yeni Başlayanlara

Kandıra ilçesine 10 km uzaklıkta bulunan Kerpe, kapalı bir koy olabilir, ama bu durum burada sörf yapılmasına engel değil. Özellikle fırtına kaynaklı rüzgarlardan sonra burada oluşan dalgalar, sörf için çok uygun. Üstelik burada akıntı yok, yani yeni başlayan sörfçüler çok rahat edecek. Bu bölgede sörf yapmayı planlıyorsanız Babalı Sahili kesinlikle iyi bir seçim olur.

Kerpe’ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Kumcağız ve Sarısu kıyıları da dalga sörfü için gidilebilecek yerler arasında. Kumcağız’da dip kumdan oluştuğu için burada sörf yapmak daha kolay. Sarısu ise profesyonellere göre.

Alanya, Antalya: Akdeniz’de Bir Sörf Rotası

Alanya, Antalya: Akdeniz’de Bir Sörf Rotası

Akdeniz, Karadeniz’e göre daha sakin olabilir; ama bazı kıyılardaki dalgalar sörf için mükemmel. Mesela Alanya. Buradaki profesyonel sörfçülerin çalışmaları sonucunda Uluslararası Dalga Sörfü Federasyonu, Türkiye’yi dalga sörfünün yapıldığı 72. ülke olarak kabul etti ve Alanya’yı Türkiye’deki en güzel sörf noktalarından biri olarak gösterdi.

Türkiye Dalga Sörfü Yarışması için seçilen yerlerden biri olan Alanya, aynı zamanda en güzel gün batımı manzaralarının yakalandığı noktalardan.

Türkiye’deki Dalga Sörfçüleri: Dalga Dostları

Türkiye’de dalga sörfü giderek yayılırken bu spor üzerine bir de federasyon kuruldu. Türkiye Dalga Sörfü Federasyonu, Facebook hesabı üzerinden en son gelişmeleri bu sporun tutkunlarına iletiyor. Bu federasyon aracılığıyla buluşan genç ve tecrübeli sörfçüler, deneyimlerini paylaşarak bir kültürün yayılmasına önayak oluyor.

Aşağıda seçtiğimiz ünlü Türk dalga sörfçüleri listesi var. Size ilham vermesi dileğiyle!

Tolga Hadımoğlu: Danube Surf House Kurucusu

Tolga Hadımoğlu: Danube Surf House Kurucusu

Danube Sörf Okulu kurucusu Tolga Hadımoğlu, Türkiye’de dalga sörfü denilince akla gelen ilk isimlerden. Dalga sörfü sporunda ülkemizin en tecrübeli sporcularının başında gelen Tolga Hadımoğlu, bu sporu gençlerle tanıştırırken ülkemiz için uluslararası müsabakalara sporcular yetiştiriyor.

Aleyna Hadımoğlu: Türkiye Şampiyonu

Aleyna Hadımoğlu: Türkiye Şampiyonu

Türkiye’de dalga sörfü denilince akla gelen isimlerden biri de Aleyna Hadımoğlu. Profesyonel olarak kariyerine devam eden ve bu alanda şampiyonlukları bulunan Aleyna, dalgalara koşmak için ilham arayanların mutlaka takip etmesi gereken bir sporcu. 

2017 yılında yapılan Dünya Sörf Oyunları kadınlar klasmanındaki tek Türk sporcu olan Aleyna Hadımoğlu, 2018 yılında Türkiye Dalga Sörfü Şampiyonası’nda ise birincilik unvanını kazandı.

Yasin Pehlivan: Erkekler 2018 Şampiyonu

Yasin Pehlivan: Erkekler 2018 Şampiyonu

Danube Surf House’un en yetenekli sporcularından Yasin Pehlivan, 2018 Türkiye Dalga Sörfü Şampiyonası’nda hem SUP (Stand Up Paddle) hem de longboard klasmanları dahil olmak üzere 3 kategoride birinci oldu. 

Danube Surf House & Academy: Şampiyonların Okulu

Danube Surf House & Academy: Şampiyonların Okulu

Merkezi Kocaeli’de bulunan Danube Surf House & Academy, Tolga Hadımoğlu liderliğinde Türkiye’nin en yetenekli dalga sörfü sporcularını yetiştiriyor. Kandıra bölgesindeki Babalı Sahili’nde yer alan okul, dalga sörfü eğitimi alıp bu sporun inceliklerini öğrenmek isteyenleri bir araya getiriyor. 

Tolga Hadımoğlu’nun dalga sörfünü yayma arzusu doğrultusunda okulun ders ve konaklama fiyatları oldukça uygun. Dalga sörfü konusunda uzmanlaşmak istiyorsanız Danube Surf House iyi bir seçim olur.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar