Hayatın kendisi kocaman bir deneyimdir. Nedir bu deneyim turizmi o zaman? Zaten tatile gitmek, bir deneyim değil midir? Hem evet hem hayır. Tatile gitmek bir deneyimdir ama belirli kalıplara sıkıştırılmıştır. Tatil kelimesinin zihninizde oluşturduğu imgeyi düşünün. Bir test yapsak ve bu soruyu 1.000 kişiye sorsak, ortaya çıkan genel cevap şu olurdu: Plaj, güneş ve şezlong. Yani insanların aklına gelen tatil deneyimi, az çok bu. Halbuki tatil demek, hayatın rutinini kırmak ve yeni deneyimlere yelken açmak demek. İşte tam bu noktada, deneyim turizmi ya da deneyim turları dediğimiz konsept ortaya çıkıyor.

Seyahat Trendi Alarmı: Deneyim Turları

Seyahat Trendi Alarmı: Deneyim Turları

Her şey dahil bir tatilden öğrenebileceğiniz ne olabilir? Açık büfe sırasına erken gitmenin ve sabah erken kalkıp şezlongu havlu ile sahiplenmenin ne kadar önemli olduğu mu? Tabii ki amaç sadece dinlence ve tembellik ise her şey dahil tatil gibisi yoktur ama hayat kısa. Ruhumuz yeni hikayelere, yeni konseptlere ve yeni yerlere aç. Yeni eşyalara da aç ama ruhumuzu asıl mutlu eden şey, yeni deneyimler! Çünkü zihinde kalıcı bir yere sahipler ve bir mutluluk noktasına dönüşüyorlar. İşte deneyim turları, bu noktada devreye giriyor. Alışılagelmiş tatil konseptini alıyor, onu günümüzün modern insan bilincine daha uygun bir şekle sokuyor.

Deneyim turları, tatille ilgili her şeyi kapsayabilir ama kendi alanında özelleşmiştir. Örneğin Çoruh Nehri’ne rafting yapmak için tatile gitmek bir deneyim turudur. Örnekleri çoğaltabiliriz: Kapadokya’da balon turuna çıkmak, Antalya’da antik gezi turu planlamak, Sarıkamış’a kış sporları yapmaya gitmek, Olimpos’a meditasyon ve yoga turu düzenlemek… Bir ya da fazla deneyim ile birleştirilen her tatil konsepti, deneyim turu kategorisine girer. Örnek verdiğimiz konseptler, daha çok basit ve temel fikirleri kapsıyor. Bir deneyim turu çok daha kapsamlı olabilir. Örneğin Aborjinlerin yanına 1 ay boyunca onlar gibi yaşamak için gitmek de bir deneyim turudur. Ya da Artvin’deki Fırtına Vadisi’nde bir yayla kampı planlayıp ayrıca Çoruh Nehri’nde rafting yapmayı bu tatile eklemek, daha kapsamlı bir deneyim turu olur.

Deneyim Turlarının Amacı Nedir?

Deneyim Turlarının Amacı Nedir?

Deneyim turlarının amacı, basitçe hiç yapılmamış bir şeyi yapmak ve hiç görülmemiş bir yeri görmektir. Deneyim turları bir keşiftir ve her şey hakkında olabilir. Vizontele filminden aşina olduğumuz taklacı güvercinleri hatırlayın. Sakarya’da bu konuda bir yarışma düzenlendiğini biliyor muydunuz? İsmi Marmara Taklacı Oyun Kuşu Yarışması. İlginizi çektiyse kendinize bir Sakarya turu planlayın ve o sırada Sakarya’da başka neleri deneyimleyebileceğini araştırın. İşte kendinize bir deneyim turu planladınız. Deneyim turunun amacı, yeni bir şeylerin peşinden giderek rutini kırmaktır.

Gidilen Kültürü Tanımak, Öğrenmek ve Özümsemek

Gidilen Kültürü Tanımak, Öğrenmek ve Özümsemek

Deneyim turlarının amacı daha önceden hiç denenmemiş bir şeyi yapmak olabileceği gibi gidilecek yerin kültürünü keşfetmeyi de içerebilir. Antalya’ya tatile gittiğinizde Konyaaltı Plajı’nda vakit geçirmek istemeniz çok normal. Peki, bu sırada Antalya’da bazı şeyleri kaçırıyor olabilir misiniz? Antalya, Helenistik dönemlerden beri baskın kültürler tarafından bir yuva olarak kullanılmış bir bölge. Özellikle Demre çevresinde keşfedilebilecek birçok antik kent var. Zamanın yıkıcılığını ve hayatta yaşanan her saniyenin aslında çok önemli olduğunu keşfetmek için mükemmel bir rota. Deneyim turunu biraz daha spesifikleştirelim. Kazakistan’da hala göçebe hayatı yaşayan topluluklar var. Onlarla geçirilecek bir hafta, tam anlamı ile bir deneyim ve kültür turizmi olur. Eski köklerimize yakın ama bir o kadar da bizden uzak göçebe kültürünü deneyimlemek, ufkumuzu geliştirmek için harika bir yöntem.

Fiziki ve Mental Gelişim Sağlayan Aktiviteler

Fiziki ve Mental Gelişim Sağlayan Aktiviteler

Deneyim turları, insanın kendi sınırlarının dışına çıkmasını hedefler. Daha önceden hiç bungee jumping yaptınız mı? Ya da skydiving diye bilinen paraşütle atlamaya ne dersiniz? Yükseklik korkunuz varsa bu aktiviteler korkuyu yenmek için bire bir. Gökyüzünde olmaktansa su üzerinde olmayı tercih edenlerdenseniz, wakeboarding ya da jet boat (sürat teknesi) deneyimleri ile hayatınıza yeni heyecanlar katabilirsiniz. Suların altını merak ediyorsanız, tüplü dalış eğitimlerine katılın. Daha sonrasında ülkemizin birçok kıyı kesiminde bulunan su dalışı ve batık dalışı noktalarında deneyim turu planlayabilirsiniz. Bir de deneyim turu olarak başlayıp bir hayat tarzına dönüşen ekstrem sporlar var. Dağcılık ve kaya tırmanışçılığı bu konuya iki güzel örnek. Ekstrem sporlar hakkındaki yazımızı okuyarak alternatif deneyimler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ekstrem sporların peşinde deneyim turlarına çıkmanın en güzel yanı, bu sporların fiziki ve mental anlamda oldukça geliştirici olduğudur. Konsantrasyon seviyeniz yükselir (Odaklanma sorunu mu yaşıyordunuz? Unutun!), vücudunuzdaki kasları daha iyi tanırsınız ve her şeyden önemlisi “ben her şeyi yapabilirim!” hissinin mental sağlık için etkileri muazzamdır.

Deneyim Turizmi İçin Birleşen Gezgin Grupları

Deneyim Turizmi İçin Birleşen Gezgin Grupları

Deneyim turlarına çıkmanın en güzel taraflarından biri, bunu bir arkadaş aktivitesine dönüştürebiliyor olmak. En yakın dostlarınızla gittiğiniz bir “Van Gölü’ndeki Adaları Keşfe Çıkıyoruz” temalı tur, geride her zaman keyifle hatırlayacağınız anılar bırakır.

Deneyim turları aynı zamanda sosyalleşmek için imkan tanır. Bunun için tek yapmanız gereken sosyal medya platformlarını ve forumları takip etmek. Özel zamanlar için programlanmış etkinlikler, örneğin leyleklerin göç zamanında kuş gözlemciliği ya da yılın en uzun gecesinde Sivri Dağ Milli Parkı’nda yıldız izleme etkinliği gibi, bu konu ile ilgilenen birçok kişiyi aynı yerde buluşturur. Ortak zevklere sahip insanlarla tanışmak her zaman güzeldir ve deneyim turları ile hayatı sizinle kesişen insanlarla karşılaşmanız çok olasıdır.

Bir Yorum Yazın

PIN IT
Yapılacak harika şeyleri keşfedin!
This is default text for notification bar